SPİRULİNA İLE TANIŞMA VAKTİ

Yoksa siz hala gerçek bir süper besin olan spirulina’yı kişisel diyetinizin bir parçası haline getirmediniz mi? Spirulina’yı daha önce hiç duymamış olanlar, az biraz bilenler ekran başına kendisini iyice tanımanın vakti geldi de geçiyor.Spirulina yoğun  B vitamini, mineraller, protein ve antioksidan  zengini bir yosun türü. Tatlı suda yetişir. Öyle lafın gelişi zengin demiyoruz bildiğiniz dünya üzerindeki en besleyici gıda olarak tanımlanıyor.

Genellikle yüksek doğal demir içeriğinden dolayı  hayvansal gıda tüketmeyen vejeteryan diyet yapanlara ya da az protein tüketenlere, et sevmeyenlere öneriliyor.

Demir ve proteinin bu yüksek orandaki kombinasyonu bağışıklık sistemini güçlendirmek için ekstra fayda sağlıyor.

BU ZENGİNLİK NEREDEN GELİYOR?

Bunu en doğru şekilde açıklamak için içeriklerine hızlıca bir göz atalım;

Protein: Kaliteli bir protein kaynağıdır, Kuru ağırlığında yüzde 60-70 arası protein içermektedir, bu birçok protein kaynağından oldukça yüksek bir orandır. Spirulina, günlük besinlerimizde bulunmayan birçok elementi içermektedir ve besin değeri oldukça yüksektir. Sebze ve meyve ile yeterli beslenemeyen insanlara, tablet ve ya toz şeklinde tüketime sunulmaktadır. Bununla birlikte sporla uğraşan kişilere enerji vermesi için kullanılmaktadır. Ayrıca hamile ve süt veren anneler, gelişme çağındaki çocuklar, yaşlılar, selüloit ve cilt bozuklukları, kanser ve AIDS hastaları gibi iyi beslenmesi gereken kişiler ayrıca düşük kalorili olması açısından zayıflama diyeti olarak kullanılmaktadır (FOX; 1983, IWATA;1990).

B1 Vitamini: Protein ve yağları sindirmeye yardımcı olan bu vitaminin diğer bir adı da Tiamin. Genelde enerjiyi yükseltmek, göz sağlığı ve beyin foknsiyonlarını iyileştirmek için kullanılıyor.

Demir: Spirulina’nın vejeteryan ve vegan diyetlerde bir numaralı besin olmasının sebebi yoğun bitkisel demir kaynağı olması. Aynı zamanda et tüketenler için de demiri en iyi şekilde alma yollarından biri, çünkü sindirim sistemi tarafından emilimi oldukça kolay ve zahmetsiz.

Kalsiyum: Sütten 26 kat daha fazla kalsiyum içeriyor desek, süt yerine bir bardak spirulina içirin çocuklarınıza yeridir.

1 çorba kaşığında  sadece 20 kcal bulunuyor. Toz olarak satılıyor. Güvenilir bir marka kullanmanız çok önemli zira yosun türevi olduğu için iyi temizlenmemiş olanların toksik madde içermesi de olası.

Spirulina’nın yosun yiyormuşsunuz gibi yoğun bir tadı var ama rahatsız etmiyor, toz formunu suya veya başka içeceklere ekleyerek tüketebilirsiniz. Tadını sorun edenler draje olarak da alabilir.

Faydaları saymakla bitmiyordu…

  • Çok yüksek oranda klorofil içerdiği için de kandan toksik maddelerin atılımına yardım eder.
  • Ayrıca egzersiz sırasında yağ yakım oranını arttırdığı da biliniyor. Yüksek antioksidan içeriği egzersiz sırasında ortaya çıkan oksidasyonu da azaltır , kaslar normalden daha az yorulur.
  • Spirulina’yı benzersiz kılan antioksidan, güçlü bir anti-inflamatuar olan phycocyanin olarak adlandırılıyor. Gıdalardaki antioksidan yeteneğini ve konsantrasyonunu ölçmek için ORAC puanına bakılır ( Oxigen Radical Absorbance Capacity, Radikal Oksijen Emme Kapasitesi) Bu oran Spirulina’da çok güçlü bir antioksidan kaynağı olan yaban mersininin 4 katı olarak saptanmıştır.

More from Gözde Atakoğlu
İLHAM PERİSİ: PINAR TEZCAN
Bu ayın ilham perisi, eski Türkiye Güzelimiz Pınar Tezcan. Kendisiyle yazın gerçekleştirdiğimiz...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir