NEŞELİ HORMONLARA NASIL SAHİP OLUNUR?

Enerjiniz tükenmiş veya depresif mi hissediyorsunuz? Sorun değişen mevsim değil inanın, bunun nedeni kilonuzdan orgazmınıza kadar sizi yöneten hormonlarınız olabilir. Uzmanlar stres, mutsuzluk ve düzensiz beslenemenin hormon dengesizliğine dolayısıyla da mutsuzluğa yol açtığı konusunda hemfikir, neyseki hormonlarımızı neşelendirmek için bazı püf noktalarımız var.

  1. YAĞ TÜKETMEK :
    Yani yağ tüketip mutlu olup zayıf kalmak elimizde. Aynen öyle. Kilomuzu ve adetlerimizi düzenleyen seks hormonları östrojen ve projesteronu dengeleyebilmek için yağa ihtiyacımız var. Kilo vereceğim diye uzun vadede yağdan fakir diyetlerin sonucunun kesinlikle depresyon olduğunun da altını çizelim.  NE YAPMALI? Haftada 2,3 kere yağlı balıklar, kuruyemişler, zeytinyağ ve tereyağ ile pişmiş sebze yemekleri, yumurta ve tam tahıllı ekmek gibi iyi karbonhidratlar tüketmek oldukça fayda sağlayacaktır. 

    RESİM KAYNAK: Shutterstock

     

  2. BYE BYE ŞEKER: Yine konumuz şekere geldi mi? Geldi. kandaki şeker miktarını düzenlemek için salgılanan insülin dengesinin bozulaması ciddi sağlık problemlerine neden olacaktır. Şekerin çok fazla tüketildiği bir diyet, insülin seviyesinin yükselip ardından da dibe vurmasına sebep olur. Bu dalgalanmalar hem kilo hem de mutsuzluk olarak size geri dönecektir. Uzun vadede bu durum diyabete kadar götürür. NE YAPMALI? Enerjiyi yavaş salgılayan gıdalar yiyerek insülün dalgalanmalarını en aza indirgeyin. Protein ve iyi karbonhidrat tüketmek, glisemix indeksi düşük gıdaları yedikçe şeker yeme istediğiniz de ortadan kalkacak.
  3. SARILIN: Yanlış okumadınız, yapılan araştırmalar, oksitosin cinsel olarak uyarıldığımızda ortaya çıkan bir hormon. En iyi yan etkisi ise stresi ve anksiyeteyi azaltması  ve anında modumuzu yükseltmesi. NE YAPMALI? Etkilerinden faydalanmak için illa seks yapmak zorunda değiliz, arkadaşlarla vakit geçirmek, masaj yaptırmak ve birine sarılmak da aynı etkileri vücudun yaşamasını sağlıyor. 
  4.  EGZERSİZİ AZALTIN: Bu konuda ince bir çizgi var. Normalde egzersiz stresi azaltan ve harika hissettiren dopamin salgılanmasını tetikler. Ancak biraz fazla uzun yaptınız mı  vücudun stresli olduğu hissine kapılmasına ve kortizol hormonu seviyesinin yükselmesine neden oluyor. NE YAPMALI? Dedik ya herşey hormonların işi, dengede olabilmesi için haftada 3 veya 4 kez maksimum 1 saatlik egzersizler yeterli olacaktır. Gün aşırı olması kortizol hormonun çok yükselmesini engeller ve kasların da rahatlamasını sağlar.
RESİM KAYNAK: SHUTTERSTOCK

5. HEDEFLER KOYUN:  Kendinize hedefler koymak ve bu yolda ilerlemek dopamin hormonlarının tavan yapmasını sağlar. Sizi hedefiniz konusunda eyleme geçmek için motive eder. NE YAPMALI? Ancak çok fazla baskı tam tersi şekilde işler. O yüzden gerçekçi hedefler koyun, bunlarla ilgili düşünürken de kendinize molalar verin.

          6. TEKNOLOJİYE KISA BİR MOLA:  Teknoloji, hayatımızda çok önemli bir yere ve zaman dilimine sahip. Ancak fazla teknoloji, telefon, televizyon, bilgisayar ve elbete tabletler stres hormonu olarak bilinen kortizol ve adrenalin seviyelerinde farkında olmadan yükselmeler sağlıyor. NE YAPMALI? Her gün en az yarım saat teknolojiden uzak bir molanız olsun, kendinize, hormonlarınıza iyilik yapmış olursunuz.

 

 

 

 

More from Gözde Atakoğlu
Elinin Değdiği Güzelleşiyor: Aylin Çetinkaya
Onu ilk olarak, pek çoğumuz gibi Burcu Esmersoy’un paylaşımları ile tanıdım. Kaş...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir