BİR KLASİK: YENİ BİR YIL, YENİ BİR BEN…

Belki de uzun zamandır ilk defa yeni yıldan uçuk beklentilerim yok. Hayatımın aşkını bulmayı beklemiyorum en fazla kiraya çok zam gelmese bari diyorum. Beklenti az olunca bu yılın  beni mutsuz etmesi imkansız.

YAZAR. UZM. DYT. NİL YURTBAY

Geçirdiğimiz son yıllar bize fazlasıyla şükür etmeyi, anda kalmayı öğretti aslında. Kim ne derse desin, bir çoğumuz bireyselliğin farklı boyutlarını deneyimliyor. Çabasız, korkusuz, minik minik akan zamanı izleyebiliyor, keyifle.

 İnsan bu keyifli farkındalık haline erişince ‘peki şimdi ne yapayım ve kendimi gerçekleştireyim?’ diye soruyor haliyle.

Eski yıl biterken, yeni yıl gelirken ‘Yeni bir sen’ için başlangıç adımlarını listeledim.Size de ilham vermesi dileğiyle…

Daha Sağlıklı Olmaya Çalış!

İyi beslen.

Nedir ki bu iyi beslen? Kilodan bağımsız bir şey olduğu kesin. Yediğin her neyse içeriğini, nereden geldiğini düşün. Doğal olmayan, işlenmiş, kirlenmiş gıdayı tüketme. Az ye, çok çiğne, çok hisset. Hem tadını, hem faydasını. Hayat yemek ve sindirmekten ibaret değil, nefes almak ve vermek olmadığı gibi. Biz aslında nefes almak ve vermek arasındaki o boşluk zamanda yaşıyoruz. Yemek ve sindirmek arasındaki boşluklarda olduğu gibi. Sen bir bardak gibisin, niye sürekli içi dolu bir bardak olmaya çalışıyorsun. Acıkmaya izin ver, et yemeyi özle mesela. Uzun zamandır yemediğin ne varsa git onu bul ve ye. Yavaş yavaş tadını çıkararak.

Egzersiz yap.

Çok yap demiyorum, çok ağır yap da demiyorum. Nereyi çalıştırıyorsan veya stretch ediyorsan orayı hissederek. Ne olur kafan başka bir yerdeyken egzersiz yapma. Kafan neredeyse sen de oraya git. ‘Miş’ gibi yapma. Bu kuralı uygularsan sadece fiziksel değil, tüm hayatın değişecek.

Bazen tüm karmaşanın içinde dur. Bir bankta otur mesela. Sadece gelen geçeni izle, koşturmayı gözlemle. Nefes al, sonuna kadar ve ver verebildiğin kadar. Sadece orada ol, sesler, hareketler, kokular, rüzgar, nem, ısı hepsini hisset. Bu olay bilgisayarı kapatıp açmak gibi. 1-2 dakikanı ayırırsan yeni bir güne başlamışsın hissi yaratacak.

Daha Çok Öğrenmeye Bak!

En son ne zaman yeni bir şey öğrendin? Peki ne zaman yapamadığın bir şeyi yapmak istedin? Cevabın ne ise , sen hala o yaştasın. Hatırlamıyorsan çoktan ölmüşsün. Ancak insan hayatta bir kere ölmez, yaşarken defalarca ölür ve her ölüm yeni bir başlangıç anlamına gelir. Hadi bakalım silkelen, bir kağıt kalem al. Sayfayı 3’e böl. Birinci kısma başardığın, kendinle gurur duyduğun şeyleri yaz. İkinci kısma yapmadıkların ve konu her önüne geldiğinde hafif utandıkların, görmezden geldiklerin ama yüreğinin bir şekilde istediklerini yaz. Sonunda üçüncü kısıma 2.tabloda istediklerinden, 1.tabloyu destekleyeceğini düşündüklerini seç. Bunları önem ve kolaylık sıralamasına göre diz. Haftada 1 saat bile ayırsan zamanla seni içine çekecek, sana yeni bir dünyanın kapılarını açacaklar. En güzeli de çocukluğundaki gibi hissedeceksin.

Daha Çok Pratik Yap!

Çaba aynı çaba, ama her tekrar daha çok  yaklaştırıyor hedefe. Neredeyse her işte durum bu şekilde. İlk adım zor, sonu görüşmez bir dehlize sokuyor insanı. Yürüdükçe yol aydınlanıyor. Tekrarlar öğretiyor, pekiştiriyor. Yaptım, öğrendim bitti diye bakma olaya. Her sefer farklı bir deneyim yaratıyor.

Yeni öğrendiklerini ve eskiden zaman ayırıp öğrendiklerini unutmamak için, üzerine koymak için lütfen tekrar et. Yoksa zamanını boşa harcamış olacaksın!

Daha Çok Hayal Et!

Sen kimsin, kim olmak istiyorsun, neye dönüşüyorsun ? Hayal et nerede, ne yapıyorsun, nasıl biri bu yeni kişi. Belki senden çok daha farklı (aynı kişi olmanıza imkan yok zaten) neler yapmaktan hoşlanıyor, vaktini nasıl değerlendiriyor, kendine nasıl bakıyor, en ince ayrıntısına kadar görmeye çalış bakalım.

Minik Adımlar At!

Hayal ettiğin o hayat, olmak istediğin o kişi için bugün minicik de olsa bir adım atıyor musun? Tek gereken bu. Büyük adımlar atmaya çalışma, büyük fırsatlar bekleyip yerinde sayma, bekleme. Dönem öyle evde oturup prens bekleme dönemi değil. Dönem icraata geçme dönemi. Muhtemelen büyük hayallerden sonra bugün yaptığın hiç bir şey gözüne güzel gelmeyecek. Daha büyükleri oluşturabilmek için öğrenmen gerek. Öğrenmek de ancak yolda oluyor. Yolda gelişiyor insan. Hani bir söz var ya taktik maktik yok, bam bam bam. Dönemin özeti diyebilirim.

Paranı Deneyimlere Harca!

Çantana koyup eve götürdüğün şeylere ne olur para verme. Paranı harcadığın şey deneyime dönüşüyor mu, yeni bir dünyanın kapılarını aralıyor mu, seni yeni insanlarla tanıştırıyor mu, bakış açını, ufkunu genişletiyor mu, kanatlandırıp uçuruyor mu? İşte ancak bunlar senden yeni bir sen yaratabilir. Koluna taktığın çanta ancak üç, beş like katar çünkü.

Daha Çok Şükret!

Her akşam yatağına yattığında yaşadığın o günü tekrar bir gözden geçir. ‘Oh be!’ diyebildiğin ne kadar an yaratabildin kendine, başta sayısı az olacak, zamanla her an sana anlamlı gelmeye başlayacak, Şükrün arttıkça, keyfin neşen de artacak. Hayat bize verilmiş en güzel hediye. Hedef, ‘satın alınan sevgiye alıştırılmış bir çocuğun alınan her oyuncağa çabucak doyumu’ noktasından çıkmak, hediyemizin farkına varmak için daha kaç saniyeyi boşa harcayacağız?

Yeni yıl menüsü

Ailen ve arkadaşların için hem sağlıklı hem de  lezzetli bir menüye ne dersin? Senin için güzel önerilerim var.

Başlangıç:

Yoğurtlu kabak veya kereviz

Rendelenmiş kabak, kereviz ve/veya kırmızı pancarın üzerine çırpılmış tercihe göre sarımsak eklenmiş yoğurt, dereotu, iri taneli cevizler ekle, karıştır.

Brokoli – cheese  finger

Brokoli ve karnabaharı haşla, 2 yumurta sarısı ile blenderdan geçir. Parmak şeklinde kestiğin kaşar peynirlerini bir tutam brokoli karnabahar karışımı ile kapla, çırpılmış yumurtaya bulayıp, galeta ununa batır. Fırın tepsisine diz ve pişir.

Kepekli lavaş kanepe

Kepekli lavaşların üzerini yağlayıp minik kareler şeklinde kes, fırınla. Üzerine krem peynir, avokado, hindi füme, peynir, domates, yeşillik, zeytin gibi istediğin malzemelerden koy. Bu lezzetlerin üzerine kivi, ananas, çilek gibi farklılık yaratacak bir meyve çok yakışacaktır.

Ana öğün:

Lahanalı hindi böreği

Hindi veya tavuğu haşla minik parçalara ayır. Baharatlı bir iç pilav hazırla. Evde olan şoğan, domates, kabak, havuç, brokoli, karnabahar gibi sebzeleri küp küp kes, bir tavada hafifçe çevir, pişmiş etlerini ve iç pilavı da karıştırarak  bir iç harç hazırla.

Sıcak suda yumuşattığın lahana yapraklarını ikiye bölerek arasına iç harçtan ekle, üzerine rendelenmiş peynir ekleyerek börek büyüklüğünde sar. Fırın tepsisine diz. Hepsini hazırlıktan sonra üzerine az su ve zeytinyağı gezdir. Fırında 180 derecede 15-20 dakika pişir. Hem pratik, hem lezzetli hem de özenilmiş bir sunumu olacak.

Tatlı

Hurmalı balkabağı pudingi

1 litre süt ile 1/2 su bardağı şeker, 3 yemek kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı  un, 1 paket vanilya, 1 yemek kaşığı tereyağ  ile muhallebi yap. Püre yapılmış kabak ve cennet hurmasını karıştır.  Dondurma kuplarına soğuduktan sonra bir kat muhallebi, bir kat püre karışımdan ekle. Üzerine nar ve ceviz ile süsleme de yapabilirsin.

Written By
More from Nil Yurtbay
KENDİME YENİ BİR BEN LAZIM
        Tüm Dünya tek yürek aynı durumlardan geçiyoruz. Sıkılıyoruz,...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir