Hiperbarik oksijen tedavisi -HBOT- Nedir?

Günümüzde yüz ve vücutta estetik uygulamalar takdir edersiniz ki çok yaygın. Ve bu uygulamalar şahane sonuçlansa da maalesef bazen istenmeyen durumlar da söz konusu olabiliyor.

Peki bu istenmeyen durumlarla karşılaşıldığında geri dönüş mümkün mü? Bu soruyu Koç Üniversitesi Hastanesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Dr. Aslıhan Çakkalkurt’a yönelttik. Ve “HBOT” ile ilgili aldığımız detaylı bilgileri Güzellik Yayında okurları ile paylaşıyoruz.

Koç Üniversitesi Hastanesi'nde "Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen  Tedavi Merkezi" açıldı - www.mahalligundem.com - Haber Portalı

HBOT yani Hiperbarik oksijen tedavisi, aslında kanda ve dokularda oksijen seviyelerini yükselterek birçok hastalıkta başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlayan bir tedavi yöntemi. Bu tedavide hastalar basınç odasına alındıktan sonra, takmış oldukları maskeler aracılığıyla aralıklı olarak %100 saf oksijen soluyorlar. Tedavi süresi genellikle 90-120 dakika ve zorunlu bir ihtiyaç durumunda tedavi birkaç dakika içinde sonlandırılabilmektedir. Uygulanması gereken toplam seans sayısı elbette hastanın ihtiyacına göre değişiklik gösteriyor.

Modern tıpta yara tedavisi: HBOT

Özellikle dolgu uygulamaları sonrası gelişen dolaşım bozukluğu, damar tıkanıklığı ve yara gibi şikayetlerde HBO tedavisi sıklıkla başvurulan bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Dudak, burun kanadı, alın bölgesi, yanaklar gibi birçok farklı bölgede dolgu işlemi sonrası renk değişimi ve ağrı ile başlayan şikayetler yaraya ve doku kayıplarına yol açabiliyor. HBO tedavisi ile istenmeyen bu süreci geri çevirmek mümkün. Hücrelere ulaşan yüksek miktardaki oksijen sayesinde cildimizdeki dolaşım eski haline dönüyor ve hücrelerin ölümü engellenerek yaralar iyileşiyor.

Hiperbarik oksijen tedavisi estetik konusunda saç ekimi alanında da kullanılıyor. Saç ekimi yapılan hastalarda ekim işlemi sonrası saçlı deride dolaşım bozukluğu, renk değişiklikleri ve yara gelişebildiğinden bu gibi durumlarda HBO tedavisi uygulanarak, hasarlı bölgede oksijen ihtiyacı karşılanarak hem saç ekimi işleminden daha başarılı sonuçlar alınıyor hem de oluşan damar tıkanıklıkları, saçlı derinin beslenme bozuklukları ve yaralar iyileşiyor.

Aynı şekilde lazer uygulaması gibi kozmetik işlemler sonrasında da cilt bütünlüğü bozulabilmekte, yara, yanık ve infeksiyonlar oluştuğunda uygulanan yüksek basınç altında oksijen tedavisi, yanık ve infeksiyonların tedavisinde de önemli bir yardımcı tedavi yöntemi. Ayrıca meme estetiği, karın germe gibi incelme, “lifting”, daha genç ve güzel görünme amaçlı birçok estetik uygulama sonrası istenmeyen sonuçlarla karşılaşıldığında HBO tedavisi ile başarılı sonuçlar elde ediliyor.

Bir de uyarı ekleyelim: HBOT uygulanan hastalarda tedavinin zamanlaması oldukça önemli. Erken dönemde uygulandığında çok başarılı sonuçlar alınabilen hastalarda tedavi geciktiğinde başarı şansı azalıyor. Bu nedenle hastalar erken dönemde Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezlerine başvurmalı veya yönlendirilmeliler.

More from Deniz Çakmakçı
Kısa / Güzel Haberler…
Avon’dan şahane bir soru: Sizce tüm mat rujlar dudaklarınızı kurutur mu? Avon,...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir