SANAT YAYINDA NO:1

Güzellik modern dünyada farklı farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Kimi insanlar alışılagelmiş beden olgusunu sorgularken, kimiyse dünyada kabul görmüş belli normlara uymak için birbiriyle yarışıyor. Eninde sonunda, hepimiz bir nebze bile olsa güzelliği arayıp, güzelliği hayatımızda istiyoruz.

İşte sanat da tarih boyu, güzelliği aradı; güzelliği belki tam olarak tanımlayamadı ama sahneledi, sergiledi, icra etti…

İstanbul’da güzelliği aramak isteyenler, sizler için bir etkinlik derlemesi yaptık.

 

Görmek için:

  • “Kalıpları Aşınca”

2010-2019 yılları arasında Arter’e ev sahipliği yapmış Meymenet Han, Meşher adıyla kapılarını sanat severler için açtı. İlk sergisi “Kalıpları Aşınca”, geçmişten günümüze anlatılan hikayelerden ilham alan seramik eserler, kil ve seramik üzerinde insanlık tarihini bizlere sunuyor. Dünyadan çeşitli sanatçıların yer aldığı sergi 22 Aralık 2019’a kadar görülebilir.

 

  • “Avni Lifij-Çağının Yenisi”

Türk resim sanatının büyük ustalarını tüm yönleriyle tanıtmaya odaklanan ve geçtiğimiz yıllarda yine Sabancı Holding’in desteğiyle gerçekleşen “Feyhaman Duran. İki Dünya Arasında” ve “Selim Turan. Tez-Antitez-Sentez” sergilerinin devamı niteliğindeki “Avni Lifij. Çağının Yenisi” sergisinde, sanatçının aynı zamanda öncü bir eleştirmen-yazar ve fotoğraf sanatçısı olarak yaptığı çalışmalar, poşadlar, otoportreler, manzara, çizim ve desenlerinden oluşan 800’ü aşkın eseri ilk kez bir araya getirilerek sergilenecek. 15 Ekim 2019’da Sabancı Müzesinde kapılarını açan sergi, 12 Ocak 2020’ye kadar ziyarete açık.

İzlemek için:

  • Don Kişot’um Ben!

Geçtiğimiz sezon, Baba Sahne tarafından sahneye konan Mihail Bulgakov’un Don Kişot uyarlaması bu sezon da izleyiciyle buluşacak. Oyunu Baba Sahne’nin yanı sıra, Zorlu PSM’de de izlemek mümkün.

  • Damdaki Kemancı

Kült Broadway müzikali, Mehmet Ergen yönetmenliğinde bu sezon Zorlu PSM’de sergilenecek. Başrollerde Binnur Kaya ve Mehmet Ali Kaptanlar’ın olduğu “Damdaki Kemancı”, Cüneyt Gökçer ile Ankara Devlet Tiyatrosu bünyesinde 1969 yılında Türkçe olarak ilk sahnelenişinin 50. yılında; Nevit Kodallı’nın bu ilk sahneleme için kaleme aldığı Türkçe sözlerle ve Türk tiyatrosunun değerli oyun yazarlarından Güngör Dilmen’in, Devlet Tiyatroları için çevirdiği metin ile seyirciyle buluşacak.

  • İvanov

Anton Çehov’un toplumsal yaşantının dışında kalmış ve bunalıma sürüklenmiş, oldukları yerde ‘dönüp duran’ aydınlar, küçük burjuvaları; insanın kendine acımasının, kendi dertlerine gömülmesinin onu yalnızlığa ve yok oluşa sürüklemesini konu alan “İvanov” adlı eserini Saim Güveloğlu’nun güncel rejisiyle DasDas sahnesinde izlemek mümkün.

 

More from Sedef Başçı
SANAT YAYINDA NO:9
Editör: Sedef Başcı Ve işte Eylül geldi bile! Çeşitli tedirginlikler ve tedbirlerle,...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir