ORUÇ TUTARKEN KİLO ALMAYIN!

Beslenme tipi, saatlerin değişmesi, pandemi dönemi bir de üzerine hareketin azalmasıyla Ramazan ayında kilo almak kaçınılmaz gibi görünebilir. ‘Ramazan ayında hiç diyet olur mu?’ diyenlere yanıtımız: Evet olur. Gelin birlikte nasıl kilo almadan hatta zayıflayarak bu süreci geçirebiliriz bir bakalım…

KİLO KONTROLÜ SAĞLAYACAK ÖNERİLER…

1- İftarda boş mideye birden yüklenip hızlı ve fazla yemek midede ağırlık, yanma, bulantı, gaz ve kabızlık gibi sorunlara yol açıyor. Sindirimin ağızda başladığını unutmayın. Bu yüzden uzun süreli açlık sonrasında yemekleri yavaş ve çiğneyerek tüketmeye özen gösterin. Sadece fiziksel olarak düşünmeyin. Uzun çiğnemek, farkındalık yaratır. Hem yediklerinizin tadını daha iyi alır, hem de orucun size vermeye çalıştığı minnet duygusunu açığa çıkarır.

2- Özellikle akşam saatine doğru, yemeğe yaklaşıldığının bilincinde olunması açlık duygusunu artırıyor. Hazırlanan yemek kokularıyla birlikte mide salgıları da artmaya başlıyor. Bu nedenle ilk gıda alımlarının çok sıcak ve çok soğuk olmamasına dikkat edin.

3- Açlık süresi nedeniyle ilk besin alımı sıvı-yumuşak yemeklerle olmalı. Oda ısısında bir iki bardak su, çorba ve şekersiz komposto ile iftara başlayabilirsiniz.

4- İlk besin alımından sonra minimum 5-10 dakika arası küçük bir mola verin. Böylelikle kan şekeri yükselmeye başlamışken devam eden besin alımları da daha kontrollü olacak ve kilo alımının önüne geçecek.

5- Gıda alımından sonra yoğun egzersiz tercih etmeyin. Yemekten 1-1,5 saat sonra hafif bir yürüyüş sindirim sürecini rahatlatmaya iyi gelir. Evde olduğumuz bu süreçte olduğumuz yerde Leslie yapabilirsiniz.

6- Akşam yemeğinden sonra tatlı yerine meyvelere şans verin. Kivi, muz, ananas, elma, armut, çilek gibi aroması yüksek meyveler dilimlenip, üzerine çok az bal ve fındık-badem ekleyerek tüketilebilirsiniz.

7- Sahurda olabildiğince imsak vaktine yakın uyanın. Bu öğünü çok erken bir kahvaltı yapıyor gibi düşünün. Gün boyunca çok aç kalınacağı düşünülerek aşırı besin alımının faydası yok. Çünkü ne yenirse yensin belirli bir saat sonra mide boşalacaktır.  

8- Sahur sonrasında 1 bardak kefir veya yoğurt tüketimi bağırsak sorunlarını engeller, sizi daha uzun süre tok tutar.

9- Sahurda genel olarak tok kalmamızı sağlayacak protein açısından zengin olan yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar tüketin. Her gün yumurta yemekten sıkılanlar yumurta yerine peyniri bir porsiyon daha arttırabilirler. Kan şekerinin düşmesini engellemek amacıyla da yanına muhakkak lif içerikli ekmek veya grubu ekleyin.

10- Sahurda triptofan zengini besinler tüketin. Yapısında triptofan aminoasidi fazla olan besinler hem iştahı azaltır hem de bağışıklık sisteminizi korur. Muz, avokado, yulaf ve süt triptofan bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca bezelye, fıstık, fasulye gibi albumin bakımından zengin besinler tüketerek de iştahınızı azaltabilirsiniz.

11- Çay ve kahve gibi içecekler vücuttaki suyun atılmasına neden olduğundan bir sonraki oruç günü sizi susatabilir. Susamamak adına vücuttan su atılmasına neden olan yiyecek ve içeceklerden uzak durun.

12- İftar ve sahur arasında, vücut ağırlığının her kg’ı için 20 mL sıvı tüketimeyi de unutmayın.

RAMAZAN PİDENİZ BOL SUSAMLI VE YUMURTALI OLSUN:

Razaman pideleri lif açısından besleyicilikleri azdır. Sizi yemek sonrası çok daha çabuk acıktırabilirler. Bu yüzden içeriğini ve üzerini zenginleştirmeye çalışın.

Susam, antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığımızın güçlenmesine yardımcıdır. İçeriğindeki bileşenler kolesterol seviyelerini düşürücü, tansiyonu dengeleyici etki gösterir.

Yine aynı şekilde ramazan pidenizin üzerine koyduracağınız yumurta, hem sizi tok tutacak hem de pidenin besleyiciliğini artıracaktır.

Ramazan pidesi kalorisi: 1 bütün ramazan pidesi ortalama 16-20 dilim ekmek içerir. 1 Çeyrek yani 65 gramlık miktarında Ramazan Pidesi 168 kaloridir.

GÜLLACINIZI YAĞLI TOHUMLAR VE MEYVELERLE TATLANDIRIN:

Güllacın içine kan şekerini dengede tutacak, badem, fındık, fıstık veya ceviz gibi yağlı tohumlar ilave etmek besin değerini artırır. Ayrıca güllacınızın şerbetine şeker eklemeyin. Onun yerine, üzerine ekleyeceğiniz 1 tatlı kaşığı bal ve meyveler fazla şeker alımınızı engelleyecektir.

1 porsiyon için 1 tatlı kaşığı bal ilave edin.

Written By
More from Beril Yilmaz
VEGAN BESLENMENİN ARTI VE EKSİLERİ NELERDİR?
Artık neredeyse evrensel olarak kabul edilen bitki temelli beslenme programı  Veganizm. Özellikle...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir