VEGAN BESLENMENİN ARTI VE EKSİLERİ NELERDİR?

Artık neredeyse evrensel olarak kabul edilen bitki temelli beslenme programı  Veganizm. Özellikle Amerika’da oldukça popüler.  Miley Cyrus, Natalie Portman, Leonarda Di Caprio gibi bir çok ünlünün de beslenme protokolünü oluşturuyor.  Vegan beslenme sistemini seçmek için nedeniniz ne olursa olsun, kararınızın vücudunuza tam olarak ne yapabileceğini bilmek önemlidir. Olumlu bir çok değişiklik yaratacak olsa da ortaya çıkarabileceği risklerin farkında olmak daönemli.

 

VEGAN BESLENMENİN ARTILARI

Sebzeler etten daha sürdürülebilir;

Bir kiloluk hayvansal protein üretmek, bir kiloluk tahıl proteini üretmekten yaklaşık 100 kat daha fazla su gerektirir. Bu nedenle vegan diyetinin günümüzde çok daha uygulanabilir olduğu yani ”sürdürülebilirlik” için güçlü bir neden!

Diyetiniz doymuş yağdan düşük olacak;

Diyette yer almayan süt ve et grubu, sizin daha az doymuş yağ ile beslenmenizi kolaylaştırır. Buda sağlığınızı olumlu şekilde iyileştirir.

Kilo vermenizde ”kötü kolestrol (LDL) ve kan basıncını düşürmenize yardımcı olur. Kalp hastalıklarına karşı korur. Ayrıca vegan beslenmenin Tip2 diyabet riskini azalttığına dair çalışmalar da var..

Diyetinizi çeşitlendirebilirsiniz;

Bitki bazlı bir diyetin tadını çıkarmak, daha geniş çeşitlilikte meyve sebze tüketmek demek. Bunlarda vücudu koruyan antioksidanlardan zengindir..

Sindiriminiz gelişir;

Lif, bitki bazlı yiyeceklerde daha çok bulunur. %100 bitki bazlı beslenmede yeterli lif elde etmenin oldukça kolaydır. Bu bağırsak sisteminizi iyileştirecektir. Meyvelerden, sebzelerden ve tahıllardan çözünür lif elde edersiniz. Kepek Bu dışkının daha yumuşak ve kolay geçmesini sağlar.

Bitki proteini satın almak, daha kolay!;

Baklagil ailesinin önemli bir parçası olan bakliyatlar kültürümüzün temel maddesi diyebiliriz. Et ve süt grubundan yeterli proteini alamayanlar için bitkisel protein kaynağının sayısız alternatifi de mevcut. Bakliyatların en gözdesi de yeşil mercimek..

Et yerine mantar;

Düşük kalori ve yağa içeriğine sahip mantar aynı zamanda oldukça yüksek diyet posası da içerir.  Vegan beslenmede proteini tamamlamak istiyorsanız mantar yiyin!  D vitamin eksikliği obezite başta olmak üzere bir çok sağlık problemine yol açabilir. D vitamini besinlerde nadir bulunur ancak mantar bu konuda şanslı! 300 gramlık mantar da günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 20-25’n karşılar. İçerdiği CLA yağ dokusu kaybını arttırıyor yani kas artışı sağlıyor..

 

VEGAN BESLENMENİN EKSİLERİ;

Önemli besinleri kaçırabilirsiniz;

Her ne kadar meyve ve sebzeler antioksidanlar, vitaminler ve mineraller bakımından yüksek olsa da, hayvansal kaynaklardan elde edilmesi zor olan birkaç besin maddesi vardır. Bunlar arasında kalsiyum, omega-3 yağ asitleri, B-12 vitamini ve folat bulunur. Yeterli B-12 almadığınız zaman, zayıflık, yorgunluk, kabızlık ve iştahsızlık hissedebilirsiniz veya osteoporozunuz varsa, kemiklerinizin dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü için yüksek kalsiyum alımı çok önemlidir. Süt grubu besinler kalsiyumun en iyi kaynaklarıdır.

Restoranlarda ve etkinliklerde yemek yemek zorlaşacak;

Vegan diyetinden tam anlamıyla uygulamakta zorluk yaşabilirsiniz. Kontrollü bir yemek planının olması için aslında çeşitliliğe ihtiyaç vardır. Aksi halde kendinizi kötü alışkanlıklara düşmüş olarak bulabilirsiniz. (Sürekli nohutlu pirinç pilavı yemek gibi)

Son olarak şunu söylemeliyim ki;

Bir beden herkese uyamaz ve herhangi bir birey için ideal diyet yaş, zindelik düzeyleri, genel sağlık ve kişisel diyet tercihleri ​​gibi faktörlere bağlı. Mükemmel bir vegan beslenme programı istiyorsanız, protein kaynağı olan et ikamelerinin yanı sıra süt grubu yerine kullanılan maddeleri ve yeterli demir ve omega-3 elde etmenin yollarını bulmanız gerekecek..

 

 

Written By
More from Beril Yilmaz
ÇOCUKLAR HANGİ YAŞTA HANGİ SPORU YAPMALI?
Sportif aktiviteler çocukların fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimi ile obezitenin önlenmesi için...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir