Kronik Ağrılarınız Varsa, Sebep Çeneniz Olmasın?

Kronik ağrılarınızın nedeni çene ekleminizden kaynaklı olabilir.

“Migrenim tuttu, sırtım kasıldı, başım çatlıyor” gibi ifadeleri günlük hayatımızda sıklıkla duyarız. Sebebi belli olmayan ve adı konulamayan kronik ağrılara çoğu zaman migren veya fibromiyalji tanısı verilir. Oysa tüm bu ağrıların sebebinin kaynağı çene ekleminiz olabilir.

Vücudumuzun fiziksel dengesini, iskelet sisteminin ve birbiriyle bağlantılı kasların sağladığına dikkat çeken Diş Hekimi Gülcan Usal çene ekleminin de önemli rolü olduğu bu dengede ağızdaki eksik bir dişin bile zaman içinde baş, boyun veya sırt bölgesinde kronik ağrılara sebep olabileceğini belirtti.

Sebebi bulunamayan ağrılar yaşam kalitesini düşürür

Baş, boyun ve sırt ağrıları için genelde hep bölgesel ve lokal sebepler aranır. Sebebi bulunamadığında ise ağırlıklı olarak migren veya fibromiyalji teşhisi konur. Bu tür rahatsızlıklar genelde multifaktöriyel, yani birden fazla sebebin bir arada olduğu hastalık türü olarak tanımlanır.

Baş, boyun, sırt bölgelerine net teşhisi konulamayan bu tür ağrılarda genellikle atlanan bir konu vardır o da çene eklemine bakmak. Oysa bazen ağızdaki tek bir dişin eksikliği, yapılmış olan bir dolgunun veya kaplamanın yüksekliği/alçaklığı bile bu kronik ağrıların altında yatan gerçek sebep olabilir.

Ağız içindeki bir dişin yanlış durması bile kasları etkiliyor

“Basit bir anlatımla vücudumuzun bütününde iskelet sistemimiz ve kaslarımız var. Her kas grift şekilde bir kemikten diğerine bağlanır. Bütün bu kaslar sinir sistemiyle birbirleri ile haberleşir. Çene ekleminin bağlı olduğu alt çene kemiği de tek parça bir kemiktir. Ağız içinde çenede bir dişin yanlış durması, çocukluk çağında ortodonti tedavisi görmeme veya yetişkinlikte yapılmış yanlış bir dolgu bile alt çene kemiğinde kayma yapabilir. Vücudun neresinde olursa olsun bir kemiğin doğru durmaması, kısa ya da uzun olması o bölgedeki kas grubunun uzayarak kasılmasına veya kısalmasına sebebiyet verebilir.”

Baş, boyun ve sırttaki kronik ağrılar çene kaynaklı olabilir

Kasların ve vücudun dengesini bir örnekle açıklayabiliriz. Sağ kolumuzla bir ağırlık taşıdığımızda vücut dik kalabilmek için sol tarafımıza güç verir, dişler ve çene için de aynı durum geçerlidir. Dişlerimizden, çene eklemimizden veya çeneyle kafatası arası diskten kaynaklı bir sorun olduğunda tüm vücudumuz oradaki sorunu kompanse etmek için normalden fazla çaba sarf etmek zorunda kalır.

O çaba lokal olarak sadece o kas grubunda kalmaz ve baş boyun kaslarımızı da harekete dahil eder. Yutkunurken, konuşurken, yemek yerken veya ağzımızı açıp kapatırken bunun sürekli ve yıllarca tekrarlandığını düşünün. Zamanla vücudun kendi dengesindeki bu adaptasyonunda travma, stres veya farklı sebeplerle düşüş olabilir. Bu durumda baş, boyun ve sırt bölgesinde tekrarlayan ve sürekli hale gelen ağrılar oluşabilir.

More from Gözde Atakoğlu
Burun Estetiğinde ‘Kapalı Tekniğin’ Avantajları…
Rinoplasti olarak da bilinen burun estetiği ameliyatları en çok tercih edilen işlemlerden...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir