ÇİKOLATA HAKKINDA HER ŞEY…

Bu dönemde ona kesinlikle daha çok ihtiyacımız var. Peki onu gerçekten ne kadar iyi tanıyoruz?

İçeriğindeki güçlü kakao antioksidanları, karbonhidratlar, yüksek miktarda bitkisel protein, potasyum, magnezyum bulunan ve aslında oldukça besleyici bir besin kaynağı olan çikolatayı neredeyse sevmeyen yok diyebiliriz. Öyle enterasan bir gıda ki içindeki Feniletilamin maddesi beyinde güven duygusunu harekete geçirerek kişiyi iyi hissettiren bir etkiye sahip.

KESİNLİKLE BESLEYİCİ

Çikolatanın miktar olarak küçük olmasına rağmen büyük bir enerji kaynağı olduğunun altını çizelim. İçeriğinde güçlü kakao antioksidanları, karbonhidratlar, yüksek miktarda bitkisel protein, potasyum ve magnezyum, az miktarda kalsiyum ve tuz, demir zerreleri, A vitamini, B1 tiamin vitamini, B2 riboflavin, D, E vitaminleri ile kafein mevcut. Bu içeriklerin çoğu çikolatayı sağlık açısından faydalı kılan besleyici maddeler ancak şeker işin içine girince işler değişiyor.

HAFIZAYA İYİ GELİYOR

Çekirdeğinde bulunan flavanol maddesi, beyne fazla oksijen gitmesini sağladığı gibi bellek sorunlarını da azaltıyor, yorgunluğu giderip, enerji veriyor. Kısacası sınava hazırlanırken, toplantıya girerken, sunum yapmadan önce az biraz çikolata tırtıklamak çok daha zeki ve uyanık olmanıza yardımcı olacaktır.

Ayrıca kakao yağının cildi besleyici ve nemlendirici özelliği herkes tarafından bilinir. Ama sakın yanlış anlamayın sadece kakao sürüp güneşe çıkın demiyoruz ancak şu bir gerçek ki güneş koruma faktörlü kako yağı içeren bir krem güzel bir bronzluk kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Çikolata ayrıca depresyon yiyeceğidir, çünkü beyindeki haz duygusunu , dolayısıyla serotonin hormonunu harekete geçiriyor. Kendinizi biraz halsiz, bitkin ve mutsuz hissettiğinizde az biraz tüketmeniz mod’unuzun değişmesine yardımcı olacaktır.

DİKKAT FAZLA KALORİ!

Çikolata keyifle tüketilmesine tüketiliyor ama her güzel şey gibi bu mutluluk kaynağının da bir falsosu var: yüksek kalorisi.

Önerilen doz çikolatanın içeriğindeki kakao miktarıyla ilişkili olarak farklılık gösterir. Ortalama 5 gramlık 1 parça çikolata 25-30 kalori arasında değişebiliyor.

Anlayacağınız bu tatlı kalori bombasını yedikten sonra gerekli enerji yakımını sağlamak gerekiyor. Ayrıca serotonin salgılayan ve yüksek kaloriye sahip olmayan bir çok başka kaynak olduğunu unutmamalı. Yani mutlu olacağım diye kilo alıp mutsuz olmaya gerek yok.

HAFTADA 20 GR….

Gelelim ne kadar tüketmenin doğru olduğuna, bitter çikolata kakao oranı fazla olduğu şekeri az tuttuğu için ilk tercihiniz olmalı. Haftada 20 gram bitter çikolatayı ara öğün olarak tüketebilirsiniz.

SERATONİNSİZ OLMAZ

Çikoltaya alternatif biz nerelerden seratonin bulup alabilirz derseniz, harika gıdalarda karşınıza çıktığını göreceksiniz. Çilek, üzüm, zeytinyağı, ceviz, domates, portakal, ananas, muz, avokado gibi çeşitli gıdaların bileşeninde serotonin ve melatonin bulunuyor.

Kanserin hibitörü olarak bilinen bu hormonlar antioksidan etkisi sağlarken merkezi sinir sistemi, psikoloji, uyku, vücut sıcaklığı, bağışıklık sistemi, çift ilişkileri, kan basıncı dengesi, ritim, beslenme ve otizm gibi işlevlerin düzenlenmesinde önemli etkilere sahiptirler. Serotonin domates, portakal, ananas, muz, avokado, erik, fındık ve kahve gibi çeşitli gıdaların bileşenlerinde de bulunuyor.

SERATONİN EKSİKSE NE OLUR?

Serotoninin eksikliğinin duygusal ve davranışsal bozukluklara neden olur.

Ek olarak serotonin, anksiyete, depresyon, bağımlılık ve saldırganlık gibi problemlerle de ilişkilidir.

20 farklı çalışmayı kapsayan meta analiz sonucunda, zihinsel problemlere ve işlenilen suç seviyesine bakılmaksızın, düşük serotonin seviyesinin saldırgan davranışlar üzerinde önemli derecede etkili olduğu görülmüş.

Anlayacağanız dozunda tükettikçe her gıdadan fayda görüyorsunuz. Limitleri aşmamaya dikkat!

ADINI YENİ DUYMAYA BAŞLADIKLARIMIZ…

Kakao Nibi;

Son dönemde adını yeni yeni duymaya başladığımız kakao nibi, kakao çekirdeklerinin kavrulduktan sonra kırılıp kabuklarından ayrılmasıyla elde ediliyor. Parçacık halinde bir ürün olan kakao nibinin iyi bir lif, protein ve sağlıklı yağ kaynağı. Bu sayede kakao nibi doygunluk hissi veriyor ve özellikle diyet yapanların sıkça karşılaştığı bağırsak sorunlarının da önüne geçiyor.

Birçok çikolata ürününün aksine kakao nibinin çok düşük oranda şeker içerdiğini, yağ yakmaya yardımcı oluyor. Tam da bu nedenle diyet yapanların, formunu korumak isteyen ve sağlıklı beslenmeye önem verenler, kakao nibini keyifle tüketebilirsiniz.

Written By
More from Beril Yilmaz
ÜNLÜLERİN GÜZELLİK SIRLARI
BOBBI BROWN Yazar: Gizem Şakar CİLT BAKIMI Cildimi sabahları temizlemem çünkü geceleri...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir