ONSUZ OLMAZ…

Dönem kendimize bakma dönemi. Dünyanın başına gelenler farkındalığımızı arttırdı, yediğimiz içtiğimiz hiç bu kadar önemli olmamıştı. Bağışıklılığı kuvvetli tutmak aslında her daim yapmamız gereken, önemsememiz gereken önemli bir gerçek. Dost besinler, süper besinler eskisinden de çok radarımızda, işte hayvansal olmasına rağmen en kıymetli besinlerden biri de yumurta. Neden yemeli? Nasıl yemeli? etraflıca bir bakalım…

BESLEYİCİ,

Yumurta anne sütüne eş değer en kaliteli protein kaynağıdır. İçeriğinde tüm temel aminoasitleri içerir ve bunlar vücut tarafından %100 oranında kullanılır. Bu süper besin yumurtanın bir faydası da protein sayesinde tok kalmayı sağlamasıdır. Sizi açlık krizlerinden korur.

Orta boy bir yumurta da, 77 kalori, 6 gram protein ve 5 gram sağlıklı yağ içerir. Yumurtalar ayrıca iyi miktarda D vitamini, E vitamini, K vitamini, B6 vitamini, kalsiyum ve çinko içerir. Besleyiciliğini arttırmak için tavuk yemlerine eklenen selenyum ile içerikleri daha çok zenginleştirilebiliyor.

Sağlıklı kolesterol sporla yükselir, ayrıca genetiğinizle de alakalıdır. Hayvansal gıdalardan da sadece yumurta ile yükselir. O yüzden her gün 1 yumurta tüketmenizde bir sakınca yoktur.

 

İYİ KOLESTROLÜ YÜKSELTİR,

Bir yumurta, günlük almamız gereken (300 mg) kolesterol miktarının yarısından fazlasını içerir (212 mg).  Yediğimiz yumurta  kanda kolesterol miktarını aşırı yükseltmez. Karaciğer aslında her gün büyük miktarda kolesterolü kendi üretir. Yediğimiz yemekle bu oran arttığında karaciğerimiz bunu eşitlemek için daha az kolesterol üretir, yani kolesterolü bir şekilde dengelemek üzere programlıdır.

Yumurta tüketimi ve faydaları kişiden kişiye değişiklik gösterir. İnsanların yüzde 70’şinde yumurta tüketimi kolesterolü hiç etkilemezken yüzde 30’unda total ve LDL  (yani kötü kolesterolü)  hafif miktarda yükseltebilir.

 

Yumurta, genetik ve kronik hastalıkları olan kişilerde kontrolsüz bir şekilde kolesterol üretimine sebep olabilir. Bu tip rahatlıkları olan bireyler dikkatli tüketim yapmalılar.

NE İÇERİR? 

Kolin, çoğu insanın yeteri kadar alamadığı ancak inanılmaz derecede önemli bir maddedir ve genellikle B vitaminleri ile gruplandırılır.

Kolin eşittir beyin sağlığı dememiz yanlış olmaz. Hücre zarlarını oluşturmak için kullanılır ve diğer çeşitli işlevlerle birlikte beyindeki sinyal molekülleri üretiminde rol oynar. Tek bir yumurta 100 mg’dan fazla olmak kaydıyla bu önemli maddeyi  içerir.

 

GÖZ SAĞLIĞI,

Yumurta, gözlerimizi etkileyebilecek dejeneratif süreçlerin bazılarına karşı koruıma sağladığı kanıtlanmış  lutein ve zeaksantin isimli çok da bilinmeyen antioksidanlar içerir. Özellikle de yumurta sarısında yoğun miktarda bulunurlar.

Özellikle gözlerde katarakt ve maküler dejenerasyon riskinin düzenli yumurta tüketenlerde daha az ortaya çıktığı üzerine bilimsel çalışmalar da bulunuyor.

 

BESİN DEĞERİ YÜKSEK OLSUN İSTİYORSANIZ,

Birçok besinde olduğu gibi pişirme tekniği yumurtadan ne kadar yararlanabileceğimizi etkiliyor. Yumurta toplam 10 dakika ocakta kalmalı ve kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılmalıdır. Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtalar biotin ve avidin adlı proteinleri bağlar, her ikisinden de yararlanamayız. Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır. Böylece hem avidin hem de biotin vitaminlerinden yararlanabiliriz.

 

HAŞLADIĞINIZ YUMURTA YEŞİL VEYA GRİ RENGE DÖNÜYORSA AMAN DİKKAT!

Demir eksikliği aneminiz varsa, günde 1 yumurta tüketmek iyi bir seçenektir. Ancak yukarıda anlattığım gibi yumurtayı 10 dakikanın üzerinde pişirdiğiniz zaman yumurta sarısı etrafında ”demir-sülfür” halkası denilen yeşil-gri halka oluşur. Bu da yumurtadaki demirden yararlanmamızı engeller. Yeteri kadar pişmiş yumurta tüketilmelidir. Yumurtadaki demirin emilimini arttırmak için 1-2 damla limon suyu da  ekleyebilirsiniz.

Yumurta ayrıca baharatlarla tatlandırılarak, kapsamlı bir vitamin ve bağışıklılık koruyucu bombaya da dönüşebilir.

katı yumurtalar üzerine soğuk sıkım zeytinyağı dökün.

Pul biber, kimyon, çörek otu, zerdeçal, karabiber ve az biraz tuz ile tatlandırın.

Ekmeksiz tüketin, ne kadar uzun süre tok tuttuğuna inanamayacaksınız.

 

 

Written By
More from Beril Yilmaz
YÜZ GERME HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN 6 YANLIŞ!
Sosyal medyanın etkisi ve modern yaşamın yeni kuralları, hepimizin her zaman daha...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir