Beslenmede Doğru Bilinen Yanlışlar

‘Akdeniz kökenli bir Beslenme Uzmanı olarak sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin şifasına her zaman inanmışımdır.’ diyor beslenme uzmanı Güler Engin, ‘Çünkü doğal besinlerin koruyucu ve iyileştirici gücü bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek’ diye ekliyor. Son yıllarda peşi sıra ortaya çıkan beslenme alışkanlıkları akıllarımızı karıştırıyor, birinin doğru bulduğunu bir diğeri çürütüyor. Biz de konusunun uzmanı Engin ile tercih edilen beslenme alışkanlıkları içerisinde doğru bilinen yanlışları gelin beraber keşfedelim istedik. Bir kaç kilo fazlalığınız varsa, kışın ağırlığından bir nebze kurtulmak istiyorsanız ve kronik bir sağlık sıkıntısı yaşamıyorsanız Engin’in sizlerle paylaştığı örnek beslenme menüsünü denemeye ne dersiniz?

BESLENME UZMANI Güler Engin

                                                                  ÖRNEK DİYET MENÜSÜ

KAHVALTI /09.00

1 ADET YUMURTA

50 GR PEYNİR

1-2 ADET WASA

FİLTRE KAHVE YA DA BİTKİ ÇAYI

ROKA- MAYDANOZ- DEREOTU

ARA ÖĞÜN/ 11.00

7 ADET ÇİĞ BADEM

ÖĞLEN /13.00

120-150 GR ARASI, AZ YAĞLI DERİSİZ LEVREK FİLETO YA DA FIRINDA SEBZELİ HİNDİ SARMA + BOL FIRINLANMIŞ SEBZE (PATATES HARİÇ) YA DA BOL AKDENİZ SALATA (KURUYEMİŞ HARİÇ)

ARA ÖĞÜN/ 16.00

1 DİLİM ANANAS YA DA YEŞİL ELMA

AKŞAM /19.00

7-8 YK ZEYTİNYAĞLI KABAK SPAGETTİ YA DA ISPANAK GRATEN YA DA PAZI KAVURMA + 3 YK LAKTOZSUZ YOĞURT

ARA ÖĞÜN /21.00

1 YK KABAK ÇEKİRDEĞİ

_Güne kahvaltınızı yaparak başlayın. Kahvaltıyı atlamanın diyetinize 2 önemli zararı vardır; Birincisi kahvaltı etmediğiniz için metabolizmanız gün boyu normal hızının altında çalışır, ikincisi ise öğle yemeğine kadar şekeriniz düşeceği için yemeniz gerekenden daha fazla yemek yersiniz.

_Az ve dengeli beslenmeli ve Sık Öğünler yapmalıyız. Metabolizma hızının devamını sağlamak ve bir sonraki öğünde porsiyon kontrolünü yapabilmek için gün içinde 3 ana öğün düzenli beslenmek ve ara öğünler yaparak güne devam etmeliyiz.Bu yöntemle daha az kalorili yemeklerle daha uzun süreli tokluk hissi sağlayabilirsiniz.

__Düzenli su tüketmek vücuttan toksinleri atarken ciltte yenilenmeleri hızlandırır. Sağlıklı bir görünüm sunar ayrıca metabolizma hızlandırır ve yağ yakımı, ödem atımını kolaylaştırır.

_Yavaş yemek yemeli besinleri iyice çiğnemeliyiz. Bu sayede sindirimi kolaylaştırırken tokluk hissine 20.dk da ulaşacağımız için porsiyon kontrolünü de sağlamış oluruz. Yemeklerinizi haşlama, fırında pişirme veya ızgarada pişirme yöntemleriyle pişirirseniz yemeğe eklenecek yağıda azaltmış olursunuz.

_Diyete başlarken birçoğumuzun düştüğü hatalardan bir tanesi de karbonhidrat içeren besinleri tüketmemektir.(örneğin pilav, makarna, ekmek, meyve gibi) Fakat bir taraftan da Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynağı ve vücudumuzun en birincil enerji kaynağı karbonhidratlarda bulunur. Bu sebeple  Glikoz’a olan ihtiyacımızı meyvelerden ve tam tahıllı besinlerden porsiyon kontrolünü sağlayarak karşılayabiliriz.

_Meyveler tercihen yemeklerden 3 saat tüketilmelidir. Yanında bir protein ya da yağlı tohumlar ile birlikte ara öğün olarak tüketilebilir.

_Her yemek yediğinizde midenin 1/3’ünü boş bırakın. Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına, erken yaşlanmaya neden olur.

_Akşam yemeğini hafif tutmalıyız .Kuvvetli kahvaltı ve öğle yemeği ile hafif akşam yemeği yiyerek çok daha hızlı kilo kaybedebiliyoruz. Akşam yemeğini olabildiğince erken bir saatte, mümkünse yatmadan en az 4 saat önce yemeliyiz.

_Yeterli Miktarda Uyku çok önemli .Her gece 7 ila 8 saat arası düzenli bir uyku uyumak metabolizmanızı dengede tutmayı sağlar çünkü daha fazla abur cubur ve kahveye ihtiyaç duymazsınız.

_Hareketli olun.Aktif olmanın yollarını arayın. Arabanızı daha uzağa park etmek, asansörü kullanmak, evi toplarken bir sürü eşyayı bir seferde değil de birkaç seferde taşımak gibi basit ama etkili yollar bulabilirsiniz.

_Kalorilerinizi Önemseyin.Kalori alımında aşırıya kaçmamak çok önemli olduğu gibi, aynı zamanda yeterli yemekte çok akıllıcadır. Çok az miktarlarda yemek metabolizmanızı %45 oranında yavaşlatabilir.

More from Gözde Atakoğlu
MEME KANSERİNDEN KORUYAN 8 ETKİLİ ÖNLEM
Ülkemizde her 8 kadından birinin karşı karşıya kaldığı meme kanseri, erkeklerin de...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir