BAYRAM SOFRASINDA DENGEYİ KORU

Editör :Beslenme Uzmanı Esin Başkaya

Kurban Bayramı, et ve sakatat tüketiminin arttığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanına unlu gıdaları ve tatlıları da ekleyince, ipin ucu kaçabiliyor. Ancak bayramda da dengeyi korumak mümkün. Yeter ki “ya hep ya hiç” demeyelim, orta yolu bulmaya planlanalım.

Bayram günlerine mutlaka besleyici ve proteini yüksek bir kahvaltı ile başlayın. Kan şekerinizin gün boyu daha dengede kalabilmesi, kolay acıkmamanız ve acıktığınızda kontrolü kaybetmemeniz için iyi bir kahvaltı şart. Yumurta, zeytin, domates, salatalık, zeytinyağı, kuruyemişler, maydanoz gibi yeşillikler ve çörekotu ile bayram kahvaltınızı zenginleştirin. Vegan beslenen kişiler, tofu ile kahvaltılarının proteinini zenginleştirebilirler. Unlu gıdalara sabah kahvaltısında yer vermemek günün ilerleyen saatlerinde tatlıya olan isteğinizi azaltmada yardımcı olacak. 

Bayram ziyaretlerine başladığınızda porsiyon kontrolüne odaklanın. Mutlaka yemeniz beklenen yiyecekleri reddetmektense az miktarda tabağınıza almayı planlayın. Böylelikle hem sevdiklerinizi kırmamış, hem de sağlığınızı korumuş olursunuz. Öğlen saatleri sindirimin en zirvede olduğu zaman dilimidir. Bu sebeple et ve sakatat ürünlerini öğlen saatlerinde tüketmeye çalışın. Etin sindirimini kolaylaştırmak için üzerine kimyon, karabiber veya pulbiber serpebilirsiniz. 

Bayram akşamlarını, eğer programınız bittiyse, mutlaka hafif bir çorbayla veya pişmiş sebzeyle geçirin. Programınız devam ediyorsa yine porsiyon kontrolü olan ve sebze odaklı bir öğün planlayın. Yaz mevsiminde elimizde bolca sebze çeşitliliği var. Bamya, kabak, semizotu, patlıcan, börülce, fasülye gibi tatlara yer vermeye çalışın. Odağınızı yemekler yerine beraber olduğunuz kişilere vermek bu planı uygulamayı kolaylaştırabilir.

Yeni kesilen kurban eti, “rigor mortis” denilen sertlik sebebiyle pişirmede ve sindirimde zorluk yaratabilir. Hazımsızlık çeken kişilerin 24 saat beklemiş et tüketmesi daha doğrudur. Pişirme yöntemi olarak kızartma tercih edilmemelidir. Haşlama, buğulama, fırınlama veya ağır ateşte uzun pişirme tercih edilebilecek sağlıklı yöntemlerdir. Mangalda pişirilecekse, kömürün tamamen kızdığından, ateş, duman çıkarmadığından emin olunmalı ve sonra etler konulmalıdır. Eti kömüre çok yakın yerleştirmek B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır, ayrıca kömüre etin yağı damladığında ateşle etin temas miktarını arttırır. Eti kömürden olabildiğince uzak, yakmadan, ateşle temas etmeyecek şekilde pişirmeye çalışmalıyız. 

Sevdiklerinizle, mutlu ve sağlıklı bayramlar dilerim. 

More from Gözde Atakoğlu
O BİR VAZGEÇİLMEZ!
O tatil çantalarının en vazgeçilmez markası. Birbirinden başarılı güneş ürünleri güvenle sıcağın...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir