ANNEMİZ DEMİŞTİ…

İlk gençlik yıllarında nedense  insan birşeyleri değiştirmenin, kendini değiştirmenin peşinde koşuyor.  Biraz zaman geçtikten genellikle de var olanı kaybettikten sonra tekrar en başa her şeyin en doğalına ve ilk gençlik yıllarında değiştirdiklerine geri dönmeye çalışıyor. Bu bir kural, yıllardır değişmedi, değişmiyor.

“Anneler her şeyin en doğalını, en güzelini bilir” dedik hep. Madem küçükken bu önerileri kulak arkası ettik,  vakit onların pratik, doğal ve sağlıklı önerilerini hatırlayıp uygulama vakti.

Haydi en başa, doğalımıza dönelim…

 

SAÇLAR

Şekillendirme

Saçlarına maşa yapma, kağıda sar uyu’  dedi annelerimiz . Evet, bu yöntem eskide kalmış olabilir, ama hala geçerli ve en güzeli.  Duş sonrası nemli saçlarınızı tutamlara ayırıp sıkı bir şekilde burgu yaptıktan sonra pens tokalarla tutturun veya ince şerit halinde kestiğiniz kağıtlara sarın ve gece boyunca açmayın. Sabah muhteşem doğallıkta hacimli dalgalarınız olacak. Tutamların kalınlığını ayarlayarak istediğiniz bukle boyutunu ayarlayabilmeniz de cabası.

Annemiz neden haklı?  Maşanın ısısıyla saçlar zarar görmeyecek, kırılmayacak ve yıpranmayacak. Ama aynı maşa gibi şekilli ve hacimli olacak.

Yıkama

‘Her gün yıkama şu saçlarını’ dedi annelerimiz, uyarıları hepimizin kulaklarında çınladı ve hiçbirimiz uymadık değil mi? Evet biz de haklıyız, şehir hayatının koşturmacasından en çok nasiplenen ikili cildimiz ve saçlarımız! Ama inan bana, ne kadar az yıkarsan saçların o derece sağlıklı olacak.

Annemiz neden haklı? Her gün yıkanan saçın doğal koruyucu yağı gider, saç kurur ve yıpranır. Ayrıca her gün yıkanan saç daha hızlı yağlanır, garip bir kısır döngü oluşur.

KAŞLAR

Kaşlarını çok inceltme, küser’ dedi annelerimiz; peki hangimiz dinledik? Özellikle de 90’larda genç olanlar baya bir kulak arkası etti bunu. Kalın ve karışık diye sevmedik, incelttik , bugünse eskisi gibi gür olsunlar diye dövmecilerin peşine düştük, hangisi iyi diye dolanıp duruyoruz.

Annemiz neden haklı? Yanlış almalar sonucu kıl kökü zarar gördü mü kaş bir daha çıkmıyor. Alırken kaşı kırmaktan bahsetmiyoruz. Kırık kaş, kökü hala sağlıklı ve uzayacak demektir.

bu arada kaşların uzamasına yardımcı bir anne tavsiyesini burada hatırlamak da fayda var: Sarımsak sürmek. Zarar görmüş kıl kökünü onarması zor ama sarımsak içerisindeki aktif maddeler kaş bölgesindeki  kan akışını hızlandırarak kaşların uzamasına yardımcı oluyor .

EDİTÖRÜN NOTU : İster sarımsak özlü kozmetiklerden faydalan, ister çiğ sarımsağı kokusuna aldırmadan ezerek kaşlarınıza sürüp ve bekletin. İsterseniz doğal bir karışım da yapabilirsiniz, zeytinyağı veya tatlı badem yağı içerisinde sarımsakları ezip kayabilirsiniz, bu karışım bekledikçe etkisi artacaktır. Bunu ince bir fırça ile kaşlarınıza hergece uygulamanız hızla uzamalarına yardımcı olacaktır.

SİVİLCELER

‘Sivilcelerinle oynama, iz kalır’  dedi annelerimiz; ya dokunma demişlerdi ya da karbonat sürmeyi önermişlerdi.

Annemiz neden haklı? Çünkü elimizdeki bakteriler ister istemez sivilcenin oluşmasında etken diğer bakterileri azdırmaya yetip de artıyor.  Bilinen en eski bakım içeriklerinden biri olan  karbonat, aslında beklenmeyen zamanlarda çıkan o misafir sivilcelerimize en güzel ilaçlardan biri.   Neden mi? Çünkü asidik ortamda üreyen sivilce bakterileri, karbonatın ciltte yarattığı dengeli pH seviyesinde barınamaz oluyor.

EDİTÖRÜN NOTU : Limon suyuna biraz karbonat ekleyerek kendi sivilce ilacını yaratabilirsin ya da karbonat yoksa bir adet aspirini limon suyuyla karıştırıp sivilce çıkmaya başlayan yere bölgesel olarak uygulayabilirsin.

TIRNAKLAR

‘Tırnak etlerini aldırma, dolama olur’ dedi annelerimiz; tırnağı çevreleyen eti aldırmak bize daha geniş ve uzun tırnaklar verdiyse de onlar uzun vadede yine haklıydılar.

Annemiz neden aklı? Çünkü tırnak eti bir bariyer görevi görür, deri kesilip koparılırsa  mikroplara ve bakterilere karşı savunmasız kalıyor. Dolama denilen enfeksiyonlar oluşması, batıklar oluşması, yanlış ve derin almalar sonucu tırnak yatağının bozulması gibi durumlarla karşılaşmak kaçınılmaz oluyor.

EDİTÖRÜN NOTU: Kurumaya meyilli bir bölge olan eller ve tırnak etlerini her daim nemlendirmek gerekiyor.  Tırnak eti kurumadığında sertleşmez, sertleşmediği zaman kolaylıkla geriye itilebilir, bu da tırnak yüzeyinin açılmasını ve daha uzun tırnak yapısına sahip olmayı sağlar.

İşte size anne tarifi tırnak yağı; 1 çay kaşığı zeytinyağ, 1 çay kaşığı tatlı badem yağı, E vitamini ampül ve  Madekasol’dan az biraz ekleyip iyice karıştırın, tırnak etlerine q-tips yardımıyla uygulayabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Written By
More from İzem İlayda
HAKKINDA BİLMEDİĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR: SALEP
Soğuk, yağmurlu bir kış gününde battaniyenin altına gömülmek kıştan beklediğimiz en harika...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir