4 ADIMDA SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME

     ‘Artık tartılardan kaçmak istemiyorum’ diyorsan, beslenme düzeninde ‘’diyet’’ mantığından çıkıp, yaşam tarzı değişikliğe gitmelisin. ‘Sürdürülebilir beslenme’ yaklaşımı bu konuda sana çok yardımcı olacak.

1.Acıkınca ye, doyunca kalk. Bedenini dinle. Miktarı arttırma, çeşiti arttır.

Tuvaletinin geldiğini ve bittiğini anladığın kadar net açlığını ve tokluğunu anlayabilsen kilo almayacaksın. Senin çoğu zaman açlık olarak nitelendirdiğin ‘’kan şekerini yükseltme’’ etkisi. Nikotin bağımlılığının bir benzeri. Basit karbonhidrat, şeker ve tatlandırıcıyı 21 gün kestiğinde dil üzerinde bulunan papillalar (tat tomurcukları) yenileniyor, beynin yeni kan şekeri düzeyine alışıyor, karbonhidrata o kadar da ihtiyacın olmadığını anlıyorsun.

2. Her hafta bir yeni alışkanlık

Mükemmel beslenme düzenine bir anda geçmeyi bekleme,  her yeni haftaya yeni bir hedef ile başla, o hafta boyunca, o özelliğe odaklan. Yedi gün uygularsan alışkanlığa dönecektir. İnternet sitemizde haftalık örnek bir plan oluşturdum, göz atmanda fayda var.

3. Kendi topraklarında yetişen gıdaları tüket

İstanbul’da Avrupa yakasında yaşayanlar için Cumartesi kurulan Feriköy organik pazarı ilk adres olabilir. Pazar günleri ise Kasımpaşa’da İnebolu pazarı kuruluyor.

 

Birçoğumuz ‘’sağlıklı beslenme’’ adı altında vücudunun muhtemelen tanımadığı, topraklarımızda yetişmeyen gıdaları bulmak için, almak için çok fazla emek ve para harcıyor. Kinoa yemek yerine siyez bulgurunu deneyebilirsin mesela. Antioksidan için acai berry bulmana gerek yok, nar harika bir antioksidan. Evet kale lahana bizde yetişmiyor, ama kara lahana da harika bir glutatyon deposu.

Semt pazarlarına git, bulabiliyorsan ürünün üreticisiyle tanış, ne alıyorsan ne seviyorsan en iyi zamanını sor. Turşu ve  reçel yaparak iyi ürünü saklamayı öğren. Yavaşla ve kaynakla bağlantı kur.

4. 80/20 kuralını uygula

Yaşadığın ortama uyum göstermen için yeri geldiğinde paketli ürün de tüketmen gerekecek. Çünkü hızlı akan şehir hayatında her zaman istediğimiz şeyleri, istediğimiz zaman bulamıyoruz. Burada önemli olan bunun için suçluluk duygusu hissetmemen. Lütfen rahatla, 5/1 oranında kuralların dışına çıkabilirsin. Hafta içi ana öğünlerine dikkat edip, hafta sonu bir öğün istediğini tüketebilirsin. Ara öğünlerinin bazılarını paketli gıda tüketebilirsin. Önemli olan limitlerini iyi belirlemen.

Written By
More from Nil Yurtbay
KENDİNİ TOPARLAMA REHBERİ
 ‘’Aman Tanrım benim mi bu şiş yüz? Nedir bu başımın ağrısı? Peki...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir