TÜRK KAHVESİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN GERÇEKLER

Modern yaşamın en sevilen içeceklerinden biri nam-ı değer 40 yıl hatrı olan kahve, birçok insanın vazgeçilmezleri arasında. Dostlarla yapılan sohbetlere, sabah keyiflerine, gün içinde verilen molalara eşlik eder kimi zaman. Birde bakır cezvede yapılırsa türk kahvesi tadından geçilmez. Türk kahvesiyle ilgili konuşulacak çok konu var. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesine de giren Türk kahvesine gelin birlikte bakalım.

 

GEÇMİŞE YOLCULUK;

Kahvenin tarihi M.S. 850 yılına dayanıyor. Kahveyi ilk keşfeden insanlar değil keçilerdir aslında.. Etiyopya’da bir çoban keçilerinin bir meyveyi yedikten sonra davranışlarında değişiklik fark ediyor. Keçilerinin bu meyveyi yedikten sonra daha canlı ve enerjik olduğunu gözlemleyen çoban, sayesinde anlayacağınız bizlere ulaşmış kahve. Bu olaydan sonra kahveyi rahipler denemişler ve tadını acı bulmuşlar. Daha sonrasında demleyerek tüketmeye baslamışlar ve sonrasında  kahve hızla yayılmaya başlamış..

Türk kahvesinin Türk-Osmanlı kültürüne girişi ise 1500’lü yıllara dayanıyor. Sultan Süleyman’ın Yemen Valisi Özdemir Paşa, Yemen’den saraya getirir kahveyi. Saray mutfağında yeni bir usulle pişirmeye başlanan kahve, o zaman Türk kahvesi adını alıyor.

 

AĞAÇTAN FİNCANA YOLCULUK;

Kavrulmuş kahve çekirdeklerini hepimiz ilk görüşte tanırız. Ama kırmızı meyveli, yeşil yapraklı ve beyaz çiçekleri ile kahve ağacını tanımanız biraz zor olabilir.  Kahve, ağacının meyvesinin çekirdeklerinden üretilir. Alıca benzer bir meyve olan bu meyve, coffea bitki ailesinden olan ağaçların üzerinde yetişir. Günümüzde kullanılan kahve çekirdekleri iki farklı ağaç türünden elde ediliyor.  %70’ini Coffea Arabica çekirdekleri kalanını da Coffea Canephore’ya oluşturuyor. Kıyaslandığında daha düz ve uzun çekirdekleri bulunan Arabica, kafein açısından daha düşük değerlere sahip.

 

TÜRK KAHVESİ Mİ, YUNAN KAHVESİ Mİ?

Türk Kahvesi’nin Yunan Kahvesi’ne dönüşmesinin hikayesi 1974 Kıbrıs Barış Harekatına dayanıyor. Yunanlılar o zamana kadar türk kahvesinin bize ait olduğunu kabul ediyorlarmış. Barış harekatı sonrasında bize küstüklerinden midir nedir bilinmez üzerlerine alıp Greek coffee demişler..

 

TÜRK KAHVESİ HAKKINDA DİĞER BİLMENİZ GEREKENLER;

1. “Kahvaltı” sözcüğü, kahve ve altı sözcüklerinden oluşur ve kahve içmeden önce yenilen şeyler anlamına gelir.

2. Kahvenin su ile ikram edilmesinin de bir anlamı vardır; Eğer yemek yendiyse ağızdaki o tadı suyla dağıtmak ve kahvenin lezzetini tam anlamıyla alabilmek için yanında ikram edilir.

3. Türk kahvesi depresyona iyi geliyor; Anti depresif bir içecektir. Orta düzey kafeinin kişiyi, daha enerjik, hayal gücü yüksek, kendinden emin, iş motivasyonu yüksek, kendine güvenli hale getirdiği çalışmalarda ortaya koyulmuş.

4. Kilo vermemize yardımcı olabilir; Kahvenin içindeki kafein, merkezi sinir sistemini uyarıyor, kalp atım hızını ve kan akışını hızlandırıyor, vücutta adrenalin hormonu salınımını artırıyor, dolayısıyla metabolizma hızımız yükseliyor. Anlayacağınız hızlanan metabolizma ile kilo vermek de hız kazanıyor.

5.Kahve telvesi oldukça yoğun oranda yağ içeriyor. Özellikle şeker, tuz gibi iri taneli ürünleri peeling gibi kullanırken çok işe yarıyor.  Ayrıca güçlü bir antioksidan anlayacağınız evde hazırlanan peelingler için ideal bir baz oluşturuyor.

6. Türk kahvesi diğer kahvelere oranla porsiyon başına daha az kafein içerir.

 

Written By
More from Beril Yilmaz
YÜZ GENÇLEŞTİRMEDE  YENİ DÖNEM “FACE UP”
Günümüzde sosyal medyanın da etkisiyle  yüz güzelliği  söz konusu olduğundan insanlar yüzlerini...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir