2020 YILININ BİLİNMESİ GEREKEN 10 BESLENME TRENDİ

Dünya takip edemediğimiz bir hızla ilerliyor. Elbette en temel ihtiyaçlarımızdan biri olan beslenme de bu değişime ayak uyduruyor. Yılın hala başındayken ötelediğimiz diyete başlamanın, spor salonuna yazılmanın bizce tam vakti!  Doğa dostu  beslenme trendlerini sizin için listeledik.

Daha fazla bitkisel beslen

Sebze ve meyve cenneti ülkemizde yetişen, mevsiminde sebzelerden oluşmuş renkli tabaklar hazırla. Her öğünde tabağında doğru tekniklerle pişirdiğin sebzelerle doldur. Günde 1-2 porsiyon meyveyi bütün halinde tüketmeye çalışın.

Çok daha az kırmızı et tüket

Bitki bazlı etler, yumurtalar, vegan balık ve etsiz hamburgerleri tüketmeyi alışkanlık haline getir. Haftada 80 gram kadar kırmızı et tüketerek protein ihtiyacımızı başka kaynaklardan dengeleyebiliriz. Dolayısıyla kırmızı et yerine daha çok baklagillerden alacağımız protein kaynaklarını kullanmak, bol sebze ile birleştirmek çok önemli bir adım.

Bağırsak sağlığınıza yatırım yap

İyi bakterilerin sayı ve çeşitliliğini arttırmak duygu durumundan, tüm sistemlerin çalışma performansına kadar vücudun kumanda merkezi gibidir. Daha çok fermente ürün kullanmaya özen gösterelim. Kvass, turşu, sirke, kombucha, fermente şirden mayalı peynir, kefir, fermente sebzeler, boza ve tarhana gibi Türk mutfağının imza tatlarını her gün tüketebiliriz.  Özellikle sebze ve baklagilleri filizlendirmeliyiz ki içlerindeki güçlü enerji ve şifadan faydalanabilelim.

Daha az ama öz kalori tüket

Özellikle yaş aldıkça, vücudumuz yediklerimizin daha kaliteli ve onu besleyen gıdalar olmasına önem verir. Gereksiz kalori tuzağı olan atıştırmalıklardan ve paketli gıdalardan uzak durun.

Şekeri hayatından çıkar

Bunun için beslenmene kuru meyveleri ekleyebilirsin.  Şekerden vazgeçmenin yolu önce yavaş yavaş hayatından çıkarmaktır. Canın tatlı çektiği zaman düşük miktarlarda ev yapımı ürünlerle, tatlı eşiğini çok yükseltmeden tüketmeye çalışabilirsin.

Yeni tatlara açık ol

Yıllarca konuştuğumuz chia, keten tohumu ve kinoadan sonra bu sene moringa, kenevir, muz unu, dut unu gibi sağlık trendlerini ve lezzetlerini marketlerde ve tariflerde daha çok göreceğiz. Sen de bunlara karşı ön yargılı olma, mutlaka denemek için kendi yöntemini geliştir. Çünkü süper besinlerden oluşan bu liste daha sağlıklı yaş almak, cildi korumak ve hastalıkları ötelemek için çok şifalı!

Atıştırmalıklarını, sağlıklı olanlardan seç

Atıştırmalıklarını ister evde yap ister hazır organik olanları çantanda bulundur, bu sana ara öğünlerini daha masum geçiştirmeni sağlar. Özellikle protein ağırlıklı olanlar, doygunluk hissi üzerinde de etkilidir.

D vitaminini yeterli depola

Daha çok D vitamini alın, bunun için de bol bol güneşlenin. Aynı zamanda beslenmemizde somon, yumurta, mantar gibi kaynakları daha çok tüketmeye çalışın. Vücutta pek çok enerji mekanizmasında işlev gören D vitamininin, duygusal durumumuz üzerinde etkisi var. Dolayısı ile yetersizliğini kesinlikle karşılamak gerekir. Her 10 kişiden 9’unda yetersiz olduğunu düşünecek olursak, bu konuda destek ürün kullanmanın artıları çok olacak.

Sana uyan bir spor dalı seç

Sevdiğiniz bir spor dalını bulup, düzenli olarak yapın. 2020’den beklentin kendini daha iyi hissetmek olduğuna göre, spor bu noktada vazgeçilmezin olmalı.

Uyku süresini ve kalitesini düzenle

Uyku stres yönetimi, bedenin daha rahat çalışması ve enerjik olması için çok kıymetlidir. Uyku sorunu yaşayan toplum olduğumuz için depresif modumuz ve kaygılarımız oldukça yüksek. Bu noktada daha normal saatlerde yani 23:00 gibi uyuyup, 7 saatlik derin uykuyu almak çok kıymetli. Özellikle uyuyamıyorum diyen bir bireysen, saat 16:00’ dan sonra kafein alımını muhakkak azalt, bunun yerine yasemin, melisa, papatya ve ada çayı gibi sakinleştiren çayları tercih et.

Written By
More from Beril Yilmaz
CİLDİMİZİ YAZA NASIL HAZIRLARIZ?
Cildimizi daha az yıpratarak yazı nasıl geçirebiliriz, 10 günlük tatilde hangi ürünleri...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir