SÜPER GIDALARLA SÜPER BİR KIŞ OLSUN!

Pandeminin de etkisiyle bu kış zorlu geçecek gibi görünüyor. Bağışıklığımızı yükseltmek için bu kışa daha sıkı hazırlanmalıyız. İşte beslenmemizde yer vermemiz gereken Kasım ayında raflarda bolca bulabileceğimiz ilaç yerine geçen gıdalar…

Kırmızı pancar : Özellikle kalp damar sağlığı üzerinde çok etkili olan kırmızı pancar vücutta nitrik oksit üretimini artırır. Nitrik oksit damarlarda esnekliği artırarak kanın vücuda daha iyi ve etkili dağılmasını sağlar. Antioksidan içeriği çok yüksektir. Bu yönüyle bağışıklık sistemi için olmazsa olmaz gıdalardan biridir. İster çiğ halde salatana koy, ister suyunu sık, istersen haşlayıp turşusunu yap, suyunu iç,  yoğurduna tanelerini ekle. Arzu edersen humus gibi gıdaları lezzetlendirmek için de kullanabilirsin.

Nar : Nar tüm yaz güneşi deyimi yerindeyse emiyor ve bu enerjiyi Ekim ayında sana sunuyor. Çok iyi bir antioksidan deposu. İstersen suyunu sık iç, istersen yoğurduna ekle,  salatana koy. Nar taneleri kısır gibi taneli yemeklere, pilavlara ve dolmalara da çok yakışıyor ve lezzet veriyor. Ben bu sene için narlardan likör bile yapmayı düşünüyorum. Denemediysen mutlaka denemelisin. Tarifini aşağıya yazdım.

Kefir : Bağırsak sağlığı vücut sağlığın hakkında çok önemli ip uçları verir. Bağırsakların ne kadar sağlıklıysa yediklerin o kadar vücut içine girebilir. Yani ne yediğinin önemi yok, neyi vücudunun emebildiğinin ise çok önemi var. İşte tam bu nedenle kefir bu süper gıdaların içinde olmazsa olmaz. İyi bir kefir mayası bularak kendi kefir üretimine geçebilirsin.  İster kahvaltıda ister ara öğünde kefire yer verebilirsin. Senin için danışanlarımın da favorisi bir kefir smothi tarifini aşağıda yazdım

 Lahana : Lahana için sonbahar ve kışın favori sebzesi diyebilirim. Dolmadan, yemeğe, çorbaya kadar her türlü yemeğe çok yakışıyor. Hem çok tok tutuyor hem de ne kadar yesen de aldığın kalorisi düşük kalıyor.

Kereviz : Yumrusundan sapına bir ecza dolabı kereviz. Yumrusu, lifli yapısı sayesinde tok tutuyor, karaciğer detoksu yapıyor. Sapları ise sindirim sisteminin önemli bir elemanı olan mide için koruma ve iyileştirme sağlıyor. 

Ispanak : İçindeki B vitaminleri ve demir sayesinde bağışıklığın güçlenmesini sağlıyor. Üstelik çok lezzetli. İster suyunu sık, ister salatana koy. İstersen yemeğini yap, istersen içine iki yumurta kır. Hem çok fonksiyonel, hem çok pratik. 

Bal kabağı : Canın tatlı mı istedi. İşte bu dönemin en tatlı üyesi. Bal kabağını kaynat ve biraz bal ile blenderdan geçir. Bu karışımı tatlandırmak istediğin her şeyin üzerine koyabilirsin.  Şekersiz muhallebi veya kek veya biraz yoğurt ile deneyebilirsin. İstersen çorbasını bile yapabilirsin. 

Hünnap : Tadını hiç bir şeye benzetemediğimiz, kimimizin adını bile bilmediği hünnap özellikle bağırsak çalışmasını artırıyor ve kabızlığı önlemede bize çok yardımcı oluyor. Çünkü tam bir lif deposu.

Sardalya : Sardalya için balıkların kralı diyebiliriz. Büyük balıklar denizde büyürse metal atık bulundurabiliyor, çiftlikte büyürse omega 3 açısından zengin olamıyor. Bu yüzden özellikle sonbahar kış aylarında bulabiliyorsan küçük deniz balığı tüketmende fayda var. Sardalya hem lezzetli hem de omega 3 ü çok fazla barındırıyor. Haftada en az bir kere sofranda olmasında çok fayda var. 

 

DENEMELİSİN!

Tüketmesi keyifli etkileri kuvvetli… Size iyi gelecek tariflere bu ay beslenme rutininizde yer verin…

1.Antioksidan deposu nar likörü tarifi

        Alkol alacaksam en azından faydalı bir etkisi de olsun diyorsan bu tarif tam senlik.

        Malzemeler :

        – 2 kg nar

        – 0,5 kg şeker

        – 500 ml etil alkol

        – 3 kabuk tarçın, 6-7 karanfil

        Nar, şeker, kabuk tarçın, karanfili 5 lt’lik kapaklı cam bir turşu kabına koyup, 2 ay boyunca bekletiyoruz. Evin güneş alan bir noktasına koyarsan (balkon, teras gibi) fermante işlemi daha güzel olacaktır. Bu süre sonunda alkolü, kabın aldığı kadar suyla birlikte üzerine ekliyoruz. Bu şekilde de yaklaşık 4-6 ay bekletiyoruz. Bahar ayında likörün içilmeye hazır olacaktır.

2. Kefir smoothie 

        Malzemeler :

        – 1 bardak sade kefir

        – 2 dilim ananas

        – 1 yk chia tohumu

        – 1 yk yulaf ezmesi

        – Kakao, tarçın

        Hepsini blenderdan geçirerek, kahvaltıya veya ara öğüne koyabilirsin. Spor yapıyorsan içine izole whey protein tozu ekleyebilirsin.

3. Yağ yakan lahana çorbası : (aslında yağ yakmıyor, ama tok tuttuğu için öğün yerine geçebiliyor, lifli olduğu için acıktırmıyor, atıştırma ihtiyacını kesiyor)

        Malzemeler :

        – 1/2 top lahana

        – Salça

        – Bulgur veya siyez bulguru

        Lahanaları küçük parçalara ayırdıktan sonra bir tencerede haşla.. Üzerini kapatacak kadar su ile birlikte domates, salça ve 1 çay bardağı  tahılı ekle. Kaynayınca ateşten al, soğutup z.yağı, tuz ve baharatlarını ekle. Hem pratik hem lezzetli çorban hazır.

Written By
More from Nil Yurtbay
YENİ KİLO VERME YÖNTEMİ: ARALIKLI ORUÇ
Günde 3 ana 3 ara öğün beslen diyen de var, günde 2...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir