OKULA DÖNÜŞ!

Yüz yüze eğitime verilen uzun arada en öne çıkan duygunun ‘kaygı’ olduğunu biliyor muydunuz?

Editör: Klinik Psikolog Ece Bozdağ

Kreşten üniversiteye kadar 25 milyon öğrenci, pandemi sebebiyle 1,5 yıla yakın süredir yüz yüze eğitimden mahrum.  Bu durum sadece akademik dezavantajı olan bir süreç değil; çocuklar ve gençler zihinsel, fiziksel, sosyal olarak da yüz yüze eğitimin eksikliğini yoğun bir şekilde hissettiler.

Başlangıçta uzaktan eğitim gerçekten zordu. Adapte olmak her ne kadar zaman almış olsa da şimdilerde asıl problem okula dönmek gibi görünüyor.

Pandemide sağlıkla ilgili endişe yaşayan, ev içerisinde hastalığı yaşayan ve hatta ciddi sağlık sorunları, kayıplar yaşayanlar da oldu. Normalleşme sürecinde ise güvenli limanından, evlerinden çıkan çocuklar ebeveynleri tarafından sürekli maske, hijyen ve sosyal mesafe gibi konularda tembihlendi.

Uzun zaman sonra evlerinden okullarına dönmek bazı çocuklar için gerçekten zor olacaktır. Kimileri büyük bir özlem ve sosyalleşme isteğini hissederken kimi çocukta ise kaygıyı ve uyumlanma zorluklarını beraber getirecektir. Bu yüzden de çocukların yüz yüze eğitime psikolojik olarak hazırlanması oldukça mühim.

Peki ebeveynler olarak okula dönüş sürecinde kaygı hisseden çocuklarımıza nasıl yardımcı olabiliriz?

  • Uzaktan eğitim sürecinin sebeplerini anlatın

Çocuklar olayları anlamlandırmaya çalışır. Yaşanan süreci, pandeminin ne olduğunu, neden uzunca bir süre uzaktan eğitime geçildiğini ve şimdi hangi tedbirlerle yüz yüze eğitime geri dönüldüğünü korkutucu bir tablo çizmeden anlatarak süreci özetleyin.

  • Kaygının kaynağını anlamaya çalışın

Çocuğun okula dönüş ile ilgili negatif bir tutum sergilediğini gözlemlediğiniz bir durumda kaygısının kaynağını, duygu durumunun sebebini ve çocuğun o anki ihtiyacını anlamaya çalışmak faydalı olacaktır. Uzun süre izole bir yaşam sonrası kalabalık içerisinde bulunmak mı onu tedirgin eden, evden ayrılma fikri mi veya virüse yakalanmak mı?

  • Kaygısını yönetmesi konusunda rehber olun

Duyguyu isimlendirip olumsuz duyguda kalmasına eşlik ettikten sonra çocuğun kendisini daha iyi hissetmesi için nelere ihtiyacı olduğunu, ona iyi hissettirecek neler olduğunu beraber pratik etmek kıymetli. Beraber farkındalık çalışmaları yapabilirsiniz.

  • Açık ve doğru iletişim kurun

Okulda koronavirüse yakalanma endişesi taşıyan çocuklara bu ihtimalin olmadığından bahsedemeyiz. Çünkü bu gerçekçi olmaz. Bu konuda mesajı olumlu tarafından vermeli, okulların gerekli tüm önlemleri aldığını ve herkesi güvende tutmak için özen göstereceğini vurgulayın.

  • Okulla ilgili güzel anıları hatırlayın

Kaygısı ve diğer olumsuz duygusu ağır basan çocuklar için okulla ilgili geçmişe dönük güzel anıları, başarıları aile içerisinde anlatmak, okulun pozitif olan yanlarını hatırlamasını sağlarken mevcut kaygıdan uzaklaşmaya da yardımcı olur.

  • Siz esnek olun

Her ne kadar yeni eğitim döneminin yüz yüze olacağı bilgisine sahip olsak da devam eden pandemi belirsizliği de hep yanında bulunduruyor. Çocuğun değişen ya da değişebilecek durumlara karşı esnek olmasını ona iyi birer rol model olarak sağlayabiliriz.

Yeniden ekranlar yerine tahtadan öğrenecek, akranlarıyla ve öğretmenleriyle temas edecek, sosyalleşecek, spor ve sanat faaliyetlerine geri dönebilecek çocuklarımız için mutluyuz…

Herkese sağlıklı, mutlu ve şefkatli bir eğitim öğretim dönemi dilerim.

Written By
More from Ece Bozdağ: 
ÇOCUKLUK ÇAĞI KORKULARI
Erken dönemden itibaren bebeklerin şaşkınlık ve kaygı veren korkuları olabilir. Yenidoğan için...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir