Güzel hedeflerimiz var, varamadığımız. Kalkışacak gücü buluyoruz, ama varma motivasyonunu çabuk kaybediyoruz. Çünkü insanız, işimiz zor; olaylar gelişiyor, kendimize verdiğimiz sözlerle aramıza hayat giriyor. Ne yapmalı? Her gün yemek yer gibi beslemeli beyni, ruhu, motivasyonu. Ama nasıl? Mesela şöyle…
Yazar: Başak Karakuş @basakvekarakus
Sabahları Değerlendirin
Fark ettim ki; nefes pratiklerimi akşama bırakırsam genellikle erteliyorum, kardiyo ve ağırlık antrenmanlarımı öğleden sonraya alırsam, gece uyuyamıyorum ya da olmadık saatlerde acıkıp, buzdolabının karşısında alıyorum soluğu. Bu ay şöyle bir sıra izledim; sabah uyanır uyanmaz nefes egzersizi ve yoga, ardından yürüyüş, öğle saatlerinde de ağırlık antrenmanı… Bu sayede, çok uzun bir süredir her gün uygulamaya çalıştığım, ancak başarılı olamadığım nefes pratiklerini bir gün bile aksatmadan hayatıma dahil ettim. Kardiyo ve ağırlık antrenmanlarını öğleden önceye çekince hem daha erken yatağa girebildim hem de daha kolay uyuyabildim.
Yapmayı hedeflediğiniz her neyse, mümkünse her sabah kahvaltıdan önce en az bir saatinizi ona ayırın. Yapılan araştırmalara göre sabah yapılan aktiviteler daha kolay rutine ve alışkanlığa dönüşebiliyor. Ayrıca, irademizin en güçlü olduğu saatler, sabah saatleri; değerlendirin!
İrade ve motivasyon konusunda farkındalığınızı artırmak isterseniz, size bir kitap önereceğim; Willpower. Psikolog Roy F. Baumeister ile New York Times bilim yazarı John Tierney’in yazdığı bu kitap, pandemi sürecinden her gün yoga yapma alışkanlığı kazanarak çıkmamı sağlamıştır, bilginize.
Instagram Temizliği
O sadece bir telefon değil; o bir, gözümüzün önünden ayıramadığımız evlat; o bir, sabah uyanır uyanmaz yüzünü görmemiz gereken sevgili… Instagram (ve benzeri dijital mecralar) da aynı şekilde, sadece anların paylaşıldığı sanal platformlar değil, gerçekliğimizin ta kendisi. Kendimizi de birbirimizi de burada gördüklerimiz üzerinden değerlendiriyoruz, yargılıyoruz, tanımlıyoruz artık. Dolayısıyla hepsi, kötü niyetli ve bilinçsiz kullanıldıklarında gücümüzü kıran, bizi yanıltan, hayat enerjimizi emen ölümcül birer alete dönüşebiliyorlar.
Çok bilinçli ve titiz bir sosyal medya kullanıcısı olduğumu sanıyordum; değilmişim. Ne zaman platformu ziyaret etsem, hoşlanmadığım ya da kendimi kötü hissetmeme sebep olan paylaşımlar karşıma çıkıyordu. Diğer yandan, bana iyi gelen, bilgi ve keyif veren hesapların paylaşımlarının çoğunu kaçırıyordum Bir tek bu ve bu gibi hesapların paylaşımlarının karşıma çıkması için Instagram temizliğine başladım. Daha mutlu ve huzurlu bir hayata giden en kestirme yol, bize bu duyguyu veren insanlarla çevremizi donatmak. Size hiçbir şey katmayan, sizi eğlendirmeyen, kendinizin daha iyi bir versiyonunu oluşturmaya teşvik etmeyen, keyfinizi kaçıran hesapları (insanları da) hayatınızdan çıkarın ya da sessize alın. Söz veriyorum, yeniden doğmuş gibi olacaksınız!
Podcast Dinleyin
1 ay önce ülke ve ev değiştirdim. Yeni evimde televizyon yok. Netflix hesabımda da hala çözüme ulaştıramadığım bir sorun yaşandı, aktif hale gelmiyor. Dolayısıyla 2 haftadır Netflix de iptal. Her günümün en az iki saatini yiyordu bu platform. Şimdi bunu okurken, “Senin Netflix yine az yakıyormuş, bir de benimkini gör!” diye iç geçirenler olacak. Yardım çağrınızı duydum, dostlarım! Elbette, Netflix ve benzer platformları tamamen hayatınızdan çıkarın, demiyorum, ancak çok şahane alternatifleriniz olduğundan da haberdar olun isterim.
Öncelikle, ilgi alanınıza göre küçük bir araştırma yapın internette; podcast’inizi dinlemek istediğiniz platformu seçin, yayıncıları takibe alın. Sonra; uyanınca, gün içinde enerjiniz düştüğünde, gece yatmadan önce takın kulaklığı, açın podcast’inizi; yenilenmenin, iyi hissetmenin, yeni bir şeyler öğrenmenin tadını çıkarın.
Spotify üzerinden keşfettiğim birkaç keyifli podcast önerisi: TED Talks Daily, Fularsız Entellik, Ben Okurum
Önerilerimden en az birini deneyip, faydasını görürseniz bana yazın, tebrikleşelim. Yok, hiçbirinde beklediğinizi bulmazsanız, yine yazın, dertleşelim. Yeter ki en büyük projenizin kendiniz olduğu fikrinden vazgeçmeyin. Dünyanın size ihtiyacı var. Dünyanın, kendini seven insanlara ihtiyacı var.