Kimimiz her istediğini yiyor ve kilo almıyor, kimimiz devamlı diyette bir türlü kilo veremiyor, tüm bu farklılıkların altında yatan tek neden ise metabolizmamızın çalışma hızı. Uzmanlara göre yüksek metabolizma hızına sahip kişiler düşük hızı olanlara göre çok daha fazla kalori harcıyor. Bu da yediğini yakmak anlamına geliyor.
Metabolizma olayını lütfen yabana atmayın, zira aç gezmenize rağmen bir türlü veremediğiniz o son 2 kilonun sorumlusu da o, deli gibi yemenize rağmen size kilo aldırmayan da. Vücudun kendine göre bir işleyiş hızı var, işte bu hızı biraz daha hızlandırmak yaz öncesi çok işimize yarayacak. Gelin bakın neler yapacağız;
Çok su ve çok uyku: Artık klişe sayılacak bir bilgi olabilir ama su içmek insana tokluk hissi verdiği gibi ayrıca gün içerisinde metabolizmayı da gıdıklayıp hızlandırıyor. Peki saat 11.00 den önce yatağa girmeniz size kalori yaktıracak desek erkenden yatağa girer misiniz? Ayrıca gece ne kadar çok uyanık kalırsanız ertesi gün o kadar daha çok yemek yemek isteyeceğinizi. Artık öğrendiğinize göre bu akşam erkenden yatağa…
Isını Değiştir! Metabolizmanı hızlandırmak istiyorsan gün içerisinde hiçbirşeyin aynı kalmamalı.
Yazın güneş altında hareketsiz kalmak yerine sık sık denize girmek hem hareket hem de vücudun ısı değişimi için gerekli ve önemli. Soğukta insan bedeni kendini ısıtmak için daha çok çalışıyor ve dolayısıyla daha çok kalori yakıyor. O yüzden gündelik hayatta da duşunuzu kesinlikle soğuk su şokuyla bitirmeye bakın.
Demirini ölçtür! Her gün düzenli spor yapıyor, yediklerine dikkat ediyor ancak bir türlü kilo veremiyorsanız o halde vücudunuzda yanlış giden bir şeyler olabilir. Demir rezervleri insan vücudu için çok önemli, çünkü kanda oksijeni taşıyan kırmızı kan hücrelerinin ve çeşitli enzimlerin üretimi için demir şart. Çoğu zaman yavaşlayan bir metabolzimanın suçlusu kandaki demir oranının azlığı olabiliyor. Ancak dikkat! Demir takviyelerini doktora danışmadan almak zararlı olabilir. Demir fazlası insan bedeninde toksik etki yaratıyor, serbest radikal üretimini arttırarak hücrelerin zarar görmesine neden oluyor.
Zayıflamak için ye! Badem, sıapanak, hindi eti, somon, yoğurt, yeşil çay ve sirke metabolizma üzerinde hızlandırıcı etkisi kanıtlanmış gıdalar. Aynı zamanda köri, zencefil ve acı biber gibi baharatlar da girdikleri yemekleri yak yakıcı bir tabağa dönüştürecek güce sahip. Gelelim günah keçisi kahve’ye, hakkında yazılmadık kalmadı, evet doğru, fazla tüketimi vücutta asidik bir ortam yaratıyor ancak gelin görün ki kendisi metabolizmamız üzerinde hızlandırıcı bir etkiye sahip. O halde kahve sonrası içtiğiniz bardağın 2 katı kadar su tüketin bu asidik olma hikayesini de halletmiş olalım.
Durmak yok, hareket et!
Kalp ritminizi gün içerisinde ara ara hızlandırmak metabolizmanın uykuya yatmasını engelliyor. Bu da demek oluyor ki hareket edeceğiz. Yürümek gerçekten çok önemli, insan hareket etmek üzere yaratılmış bir canlı o yüzde ne yapın edin, hereket edin, eğilin kalkın, atlayın, zıplayın, en etkili metabolizma hızlandırma hareketlerinden biri olarak ip atlayın. Metabolizmayı hızlandırmanın bir diğer yolu da kas yapmak.Neden diyette olan bir erkek bir kadına göre çok daha hızlı kilo verir biliyor musunuz? Işte bu yüzden, kas kütleleri kadınlara göre fazla olduğundan.
Metabolizmanıza gün içerisinde ani bir hız vermek için bir de hareket önerisi; Burpee.
Nasıl yapacaksınız? Burpee kolay gibi görünse de birkaç kez ard arda yapıldığında insan vücudunu oldukça zorlayıcı bir hareket. Deneyin, hak vereceksiniz.