MASA BAŞI ÇALIŞANLARINI TEHDİT EDEN HASTALIKLAR

Sinir sıkışması, kireçlenme ve omuz kası yırtığı… Günlük yaşam kalitemizi önemli ölçüde düşürüyor ve bir çok sorun yaşamamızı sağlıyor. Peki, günümüzde masa başı çalışanlarını hangi hastalıklar tehdit ediyor?

Acıbadem Altunizade Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Arel Gereli bize nasıl önerilerde bulundu. Gelin beraber öğrenelim

MASA BAŞI ÇALIŞANLARINI TEHDİT EDEN 6 HASTALIK!

SİNİR SIKIŞMASI

Ofis de uzun saatler aynı pozisyonda hareketsiz kalmak omuz, dirsek ya da el bileğinden geçen sinirlerin sıkışmasına yol açabiliyor. Sıkışan sinirler de kendini ağrı, uyuşma ve güç kaybıyla gösteriyor.

Ne yapılıyor? Başlangıçta ameliyat dışı yöntemlerle rahatlama sağlanıyor. İlaç, atel kullanımı, egzersizler, enjeksiyonlar veya fizik tedavi ile başarılı sonuçlar alınabiliyor. Zaman içinde kas erimesi kronikleşip hasar bırakabiliyor bu yüzden de tedaviye yanıt vermeyen hastalarda cerrahi uygulamalar ile gevşetme uygulanıyor.

TENDİNİT

Tendinit; el ve kollarımıza hareket veren kasların ‘tendon’ denilen lifleri ile bu liflerin kemiğe yapıştığı yerlerin iltihabıdır. Günümüzde bu hastalık en çok  akıllı telefonumuzu sürekli elimizde tutmak ya da bilgisayarda yazı yazmak gibi sürekli aynı işleri tekrarlamak nedeniyle ortaya çıkıyor. Kaslara sürekli ve tekrarlayan yüklenmeler de kas liflerinde gözle görünmeyen yırtıklara yol açıyor ve hastanın gündelik hayatını olumsuz etkileyebiliyor. 

Ne yapılıyor? Tendinit çoğu kez sıcak- soğuk kompres uygulamaları, fizik tedavi, istirahat ve ağrı kesici ilaçlar gibi ameliyat dışı yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Ancak daha zor vakalarda cerrahi müdahale gerekebiliyor”

TETİK PARMAK

Tetik parmak; uzun süren tendinitler sonrası ellerimize hareket veren kas liflerinin kalınlaşarak içinden geçtikleri kanallara takılmasıdır. Parmaklarda takılma, kilitlenme ve ağrıyla ile ortaya çıkar. Bilgisayar ve akıllı telefonda uzun yıllar aynı hareketi yapan küçük parmak, yüzük parmağı ve başparmakta ortaya çıkan tetik parmak hastalığı, özellikle sağ el parmaklarında yaygın olarak gözlemlenir.

Ne yapılıyor? Bilgisayar ve akıllı telefon gibi cihazların aşırı kullanımının kısıtlanmaları ve durumun ağırlığına göre ilaç tedavisi,  (ağrı kesiciler), istirahat atelleri, enjeksiyonlar (takılan bölgeye steroid enjeksiyonu) ve cerrahi yöntemlerdir.

KİREÇLENME

Bilgisayar ve akıllı telefon kullanımında aşırı ve tekrarlayan parmak hareketleri eklemlerdeki kıkırdağın yıllar içinde aşınmasına ve altındaki kemiğin açığa çıkmasına yol açar. Kireçlenme ise kemiğin sürtünmesi, eklemlerin ağrılı olması ve en sonunda parmakların eğilmesiyle sonuçlanır. Bunun sonucunda bir aktivite sonrasında veya günün sonuna doğru daha da kötüleşen eklem ağrıları yaşanır.

Ne yapılıyor? Fizik tedavi ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda , ağrıyı kesmek için tutulan eklemin cerrahi olarak dondurulması gerekiyor.

OMUZ KASI YIRTIĞI

Gün içinde  evimizde yaptığımız temizlik ya da eşyaları indirme kaldırma gibi tekrarlayan hareketlerimiz omuz kaslarımızı zorluyor. Zamanla kaslar kemiğe yapışma yerinden sökülüyor. Kemiğe yapışma yerinde yırtık olduğu için vücudumuzun bu yırtığı iyileştirme kabiliyeti sınırlı oluyor. Yeterince iyileşmeyen yırtık omuz içinde kronikleşiyor ve devamlı ağrımaya ve hareketi de bozarak gündelik aktiviteyi kısıtlamaya başlıyor. Daha kötüsü, aktif kullanım devam ettiği için omuz kasındaki bu yırtık büyüyor. Yırtık iyicene büyüdüğündeomuz hareketlerinde sizinde farkedeceğiniz şekilde güçsüzlük , özellikle gece ağrısı (omuz üzerine yatamama ve pozisyon değiştirirken uykudan uyandırma gibi) gibi belirtiler ortaya çıkıyor.

Ne yapılıyor? Omuz bölgesi kas yırtıklarında eğer çok açık ve ağrılı bir yırtık yoksa, cerrahi müdahaleye başvurulmadığını belirterek, rahatlama sağlanamayan hastalarda cerrahi müdahaleyle yırtığın tamirine çözüm bulunuyor.

EKLEMLERDE KİSTLER

Ellerimizi devamlı zorlayan hareketler yapmamız parmak eklemlerinin sertleşmesi ve onları birbirine bağlayan bağların devamlı burkulmasıyla sonuçlanır. Bu burkulmalar bir süre sonra kronikleşir ve bir müddet sonra esneklik kaybına, eklem hareketlerinin kısıtlanmasına ve ağrıya neden olur. Kistler parmaklarda hareket ağrısı ve sabah sertliği gibi belirtiler ile kendini gösterir.

Ne yapılıyor? Zorlayıcı hareketlerden kaçınmak ve ilaç tedavisi ile hastalığın çözümünde faydalı oluyor.

ÖNERİLER! 

El, kol ve omuzlarınızın gün içinde temel ihtiyaçlarınız için zaten devamlı kullanımda olduklarını unutmayın.

Devamlı sıkmak, ovmak ya da ağır kaldırmak gibi tekrarlayan zorlamalardan kaçının.

El, kol ve omuzlarınızı uzun saatler boyunca kötü pozisyonda hareketsiz bırakmayın. Örneğin elinizde devamlı telefon tutmayın.

Her yarım saatte bir yaptığınız işe 5 dakika ara verin. Ara verdiğinizde el, kol ve omuzlarınızı tamamen gevşek bırakın ve rahatlatın. 

Her koşulda vücudunuzu dik ve omuzlarınızı geriye almış şekilde konumlandırın. 

Written By
More from Beril Yilmaz
ONA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR, BİLMEDİĞİNİZ YÖNLERİYLE: ÇİKOLATA
Aşağıda, çikolatanın neden sadece lezzetli olmadığını, içerikleriyle bir doğa harikası olduğunu keşfedeceğiz…...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir