Dünyada dünyanın her yerinde cilt bakımı ön planda. Birbirinden farklı yöntem ve rutinlerle, ortamdaki farklı ülkelerin güzellik akımları bir anda trend oluyor. Adını bir şekilde duyduğunuz ama belki detaylarını bilmediğiniz K-Beauty, J-Beauty vb popüler güzellik akımlarını yazarımız sizin için derledi…
K-BEAUTY:
Felsefesi; uzun vadeli etki eden, cildi içten besleyip dışarıda istenen sonuçlara götüren ürünlere ve sorun henüz oluşmadan önlemeye dayanıyor. Cildin sağlıklı, pürüzsüz, yeterince nemlendirilmiş ve elastik görünmesi amaçlanıyor. Batı markalarında çok rastlanmayan ve nazik içeriklerle formüle edilen ürünler, makul fiyatlara satılıyor. Her cildin kendi ihtiyacına göre 5-15 arasında değişen (her ne kadar 10 adım diye bilinse de) adım adım farklı ürün uygulaması yer alıyor. Motivasyonunu Koreli kadınların zorlayıcı taleplerinden alıyor.
J- BEAUTY:
K- Beauty’den daha eskiye dayanan, köklü ve minimalist bir cilt bakımı anlayışı. Temelinde onsen (termal) suyu ile arınmak ve minerallerle nemlendirmek var. Batı kültüründeki oluşmuş hasarı düzeltmek anlayışının aksine, önleme ve koruma odaklı. K beauty gibi alengirli ürünler sıradışı bileşenler ya da renkler, dokular değil, iyi formülasyon, uygulama tekniği, bilimsel metodoloji ve geleneksel pirinç, kiraz çiçeği ve kamelya gibi bileşenler ön planda. Temel 4 adımı var: temizleyici, esans, serum ve nemlendirici.
G-BEAUTY:
Yeni yükselen trend. Alman mühendisliğinin temiz kozmetik felsefesiyle birleşiminden doğan kaliteli, işçiliğe ve bilime dayalı, yüksek performanslı ürünler. Adım adım rutine değil, basit ambalajları ve toksik olmayan içerikleriyle dikkat çeken ürünlere dayalı cilt bakımı. Asla fazlasını vaat etmeyen güvenilirlik ve işlevselliği odağına yerleştiren ‘az olan iyidir’ yaklaşımı. Dr. Barbor ile başlayan lükse ve pahalı ‘doktor markaları’ akımı. AB’de kozmetik bileşenleri üzerinde çok sıkı kontroller olması nedeniyle güven veren, temiz ve doğal kozmetik anlayışı.
A-BEAUTY:
Mis gibi güneşli havada, banyoda değil, denizde ve kumsallarda vakit geçirmeyi seven, karmaşık ve uzun sürecek cilt bakımından uzak duran Avusturalyalıların yalın, etkili ve kolay cilt bakımı anlayışı. Çevresel olanakların sağladığı, benzersiz ve yerel doğal bileşenler ile güçlü, yüksek kaliteli ürünlere dayanır. Vaat ettiği sonuçları sağlayan, etkin, güçlü, temiz ve en önemlisi de aynı anda birçok fonksiyonu olan ürünler sunar.
C BEAUTY:
Covid-19 sonrası yükselişe geçen, Çinli güzellik meraklılarının vatansever bir güdüyle Çinli markaların ürünlerine yönelmesini tanımlayan güzellik akımı. Bu akıma ülkelerine, bu zor zamanlarında destek olmayı amaçlıyorlar. Karantina dönemleriyle dijitalleşmenin önemi iyice anlaşılınca, Çin’in hiper-dijital perakende anlayışı da bu akımı ön plana çıkardı. Makyajda da pürüzsüz bir cilt, keskin kaşlar, kuyruklu ince eyeliner ve kırmızı rujdan oluşan, Kore ve Japon örneklerine göre daha Feminen bir görünüm olan ‘Çin tarzı makyaj’ bu yıl trend oldu.
CLEAN BEAUTY:
Yasal bir tanımlaması olmayan, temelde insan sağlığına zararlı olduğu görülen ya da bundan şüphe duyulan içeriklerin kullanılmadığı kozmetik anlayışı. Sürdürülebilir, vegan, ekolojik, doğal, yeşil vb. birçok pazarlama etiketi bu kapsamda kullanılır. Environmental Working Group (EWG) tarafından oluşturulan ve içeriklerin 1-10 skalasında iyi / kötü ya da toksik / toksik olmayan şeklinde puanladığı sistem yaygın kabul görür. Kozmetik bilimiyle uğraşanlar tarafından, bu tür değerlendirmelerin yeterli bilimsel kanıta dayanmadığı nedeniyle eleştirilir ve insanlarda ‘kimyasal korkusunu’ beslenmekle suçlanır. Özellikle her gün kullanılan ürünlerin, biyobirikim eski nedeniyle temiz içerikli alternatiflerle değiştirilmesi, daha garantili bir yaklaşım olur.