FİLİZLENDİRSENE!

Türk usulü sebze yemeklerinde, sebzenin saatlece haşlanmasından kaynaklı bütün faydasını kaybettiğini düşünen bir diyetisyenim.

Saatlerce kaynayan fasulyenin ardından inanın yediğimiz nişastadan başka birşey değil. Çimlendirme ve filizlendirme işi işte bu anlamda çok aklıma yattı.

Filizlendirmek, kurubaklagillerin tüm besleyici özelliğini koruyarak onları tüketebileceğimiz bir yöntem.

Besleyicilikleri bir yana, -Filizlendiler mi? Ne durumdalar? diye kontrol etmek de gerçekten çok keyif verdi. Kolları sıvayın, gerçekten çok basit.

Yapmanız gereken tek şey uygun ortam yaratmak, gerisini zaten kendileri yapıyorlar.

İHTİYAÇ LİSTESİ: Bu ortamı yaratmak için cam kavanozlara, tülbente, bir adet lastiğe, eğim vermek için bir engele ihtiyacınız var. Ben bu engel için tabak kullandım mesela. Arzu ederseniz özel çimlendirme kavanozları da var. Ama hiç gerek yok aynı etkiyi normal bir tabakla da alabilirsiniz.

  1. Kuru baklagil veya tahılı güzelce yıkayın ve 1 gün suda bekletin. Ertesi gün suyunu süzüp kavanozun üzerini tülbentle kapatıp, lastikle sabitleyin.
  2. Tülbent geçirdiğiniz kısmı altta kalacak şekilde çevirip eğim verecek şekilde arkasından destekleyin veya bir tabağın içine koyun.
  3. Buradaki amaç içinde kalan fazla suyun aşağıda süzülmesi. Süzülen suyun çekilmesi için tabağın içine de tülbent parçası veya bir el havlusu koyabilirsiniz.
  4. Filizlerin oluşması için tohumların nemli kalması gerekir. Bunun için sabah ve akşam birer kere içini açıp sudan geçirip süzün ve aynı şekilde konumlandırın.
  5. Tohumun türüne göre 3-5 gün içerisinde çıkmaya başlıyorlar. Ben ilk olarak yeşil mercimek ve siyah fasülye denedim. Yeşil mercimek 3-4 gün içinde hazırdı. Siyah fasülye ise biraz daha geç gelişiyor. Sanırım 5-6 günde tamamlanacak.

NASIL YEMELİ? Peki bu filizleri nasıl kullanırım diyorsanız seçenek çok.

  1. Çiğ olarak rahatça tüketebilir, kendi başına bir ara öğün yapabilirsiniz.
  2. Belki yoğurtla veya salata da kullanabilirsiniz.
  3. Ben dün akşam yemeğim için wok tavada brokoli, karnabahar ve filizlenmiş mercimeği az yağda 1-2 dakika ısıtıp, pişirdim. İçine biraz teriyaki sosu, zencefil ve zerdeçal ekledim. Gerçekten efsane oldu diyebilirm. Hem pratik, hem besleyici.

ÜŞENENLERE; Kendiniz yapmaya üşenirseniz onun da kolayı var Doğaçlama’da hazır şekilde var. Sadece al ve ye.

 

Written By
More from Nil Yurtbay
Kış Aylarında Sizi Hastalıktan Koruyacak Beslenme Önerileri
Daha dün gibi aklımda, korona ve karantina günlerimiz. Şimdilerde sanki hiç yaşanmamış...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir