PSİKOLOJİK OLARAK NE KADAR SAĞLAMSINIZ?

EDİTÖR: UZMAN PSİKOLOG NAZ TÖZ

Bitti bitiyor pandemi. Post pandeminin ilk izleri olarak güzellikte kadın olmayı tekrar keşfetme yolculuğundayız. Hepimizin bildiği gibi dış güzellik içten gelir… Eğer güzellikten bahsediyorsak nasıl hissettiğimizi, psikolojik iyilik halimizin nasıl olduğunu da yok sayamayız.

Geride bıraktığımız dönemde pandemi süreci birçoğumuzun içine döndüğü, kendi ile temas ettiği bir dönem oldu. Bir kadın olarak hayata dair ne kadar sorumluluklarımız olduğunu düşündüğümüzde bu süreçte daha fazla kaygılandık, daha tükenmiş hissettik. Belki de çoğu zaman iş, çocuklar derken kendimizi dinlemeyi unuttuk. Aslında belirsizliğe olan toleransımızın sınandığı günlerden geçtiğimizi düşünürsek psikolojik sağlamlık kavramı oldukça önem kazandı. Psikolojik sağlamlıken kısa ve öz haliyle,  yaşadığımız zor olaylara karşı dayanıklılığımız, toparlanabilme gücümüz olarak tanımlanabilir. Psikolojik sağlamlık hep bambu metaforu ile anlatılır; bambu gibi esneyebilmek ama kırılmamak. İşte bu dayanıklılığı her birimizin sahip olduğu ve geliştirebileceğiniz bir esneklik ve yaratıcılık kası gibi düşünebilirsiniz.

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIĞI ARTTIRMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİM ?

Değişimin hayatın bir gerçeği olduğunu kabul edin. Var olan bir durumu değiştiremediğinizde olmayana odaklanmaktan vazgeçerek yapabileceklerinize odaklanın.

Belirsizlik durumlarında kendi netliğinizi yaratın. Sizi zorlayan, belirsiz anlarda kendinize ‘‘Duruma dair kontrol edebileceklerim, edemeyeceklerim neler?’’ gibi sorular sorabilirsiniz.-Duygularınızı paylaşabileceğiniz, güvenilir ilişkiler kurmak psikolojik sağlamlığı arttırmak için önemlidir. Empati kurabilen, anlayışlı arkadaşlık ilişkileri size zor durumlarda yalnız olmadığınızı hissettirir

Duygularınızı paylaşabileceğiniz, güvenilir ilişkiler kurmak psikolojik sağlamlığı arttırmak için önemlidir. Empati kurabilen, anlayışlı arkadaşlık ilişkileri size zor durumlarda yalnız olmadığınızı hissettirir.

Kendinize bakarak hem zihninizi hem bedeninizi zor durumlarla başa çıkmak için hazır tutun. Kendinizi, ihtiyaçlarınızı duymak için bir içsel alan yaratın ve size her ne iyi geliyorsa onu yapın. Yaşadığınız zor durumlarla ilgili duygu ve düşüncelerinizi yazabilir, meditasyon yapabilirsiniz.

Kendinizi keşfetmenin yollarını arayın. Yaşadığınız zor durumlardan çok daha güçlü, kendinizi geliştirerek, var olan kapasitenizi canlandırarak çıkabilirsiniz. Unutmayın bambu esnekliği sayesinde kırılmaz.

OKUMALI !

Günümüzde her alanda zorluklarla boğuşan modern insanın, mutlu ve sakin kalabilmek için yapabileceği en güvenilir şey kendi içsel rehberlik sistemine yönelmesi, bu konuda yardımcı olacak 2 kitap önerim var, değişmek adına yol gösteren Ben Ok’im Sen Ok’misin bir diğeri de zorluklara uyum sağlayabilme konusunda yardımcı olan Rezilyans …

DİNLEMELİ !

En az kitaplar kadar fayda sağlayan podcastler de mevcut, işte kişisel gelişim konusunda en sevdiklerimiz. Psikolog Beyhan Budak’ın Kendine İyi Davran başlıklı ve Deniz Dülgeroğlu’nun  her program yeni bir psikolojik soruya cevap aradığı, Merdiven Altı Terapi isimli podcastlerine  bir şans verebilirsiniz.

Written By
More from Naz Töz
ANNELİK, EN GÜZEL DELİLİK!
EDİTÖR : UZMAN KLİNİK PSİKOLOG NAZ TÖZ Annelik, anne olacağınızı öğrendiğiniz andan...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir