Hijyenik olmadığı düşünülür hatta kirli, pis bir ünü var desek yanlış olmaz, belki de bu durum fazlasıyla kişiye özel olduğu içindir. Her şey bir yana tükürük ağız ve insan vücudunun genel sağlığı için inanılmaz bir sıvıdır, bakın alametifarikalarına…
Tükürük bağışıklık sistemimizin bir parçasıdır ve bizden çok şey taşır. Çoğunlukla , yüzde 90’ı sudan oluşur, ancak içinde mukus, elektrolitler, bazı enzimler
antibakteriyel bileşikler barındırır.
1-Temizler: Tükürük, dişleri ve ağzı temizleyerek herhangi bir bakteri veya virüsten uzak tutmaya, böylece ağzı ve dişleri sağlıklı durumda tutmaya yardımcı olur. Aynı zamanda Tükürükte bulunan pelikil adı verilen bağışıklık proteinleri, dişlerin etrafında koruyucu bir tabaka oluşturarak bakterilerin hızlı bir şekilde yok edilmesine yardımcı olur, dişleri asitlerin neden olduğu demineralizasyona karşı korur. Ancak pelikilin bir dezavantajı, düzenli olarak dişlerimizi fırçalamazsak diş taşı oluşumuna giden yolun ilk adımıdır.
2-Korur: Tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin çoğu asidik içeriğe sahiptir ve tükürük onu nötralize etmeye ve yumuşak dokuları, dişleri ve diş etlerini güvende tutmaya yardımcı olur. Tükürük yutulduğunda yemek borusu çevresinde zararlı tahriş edici maddelere karşı koruyucu bir kalkan oluşturarak mide ekşimesini de önler.
3.-Sindirir: Tükürük, katı ve sıvı yiyeceklerin lezzetini artırır ve aynı zamanda yiyecekler bağırsaklara ulaştığında ağzımızın pH seviyesini dengelemesinde rol oynar. İlk sindirim tükürük sayesinde ağızda başlar aslında…. Tükürüğün bir diğer önemli özelliği ise; özgül ağırlıkları farklı olan yağ, su, asit gibi maddelerin faz farkı yaratarak ayrışmasını önlemek, bunların karışımını sağlayarak hazmı kolaylaştırmaktır. Eski Türk geleneklerinden olan, yemekten sonra 15 dakika kadar sakız çiğnemekle bolca tükürük üreterek doğal yoldan hazmı kolaylaştırma günümüzde unutulmuş ve ne yazık ki ilaç kullanımı ön plana çıkmıştır.