YAZ OKULU GEREKLİ Mİ?

Okulların tatile girmesiyle birlikte pek çok aile çocukların boş zamanlarını nasıl geçirecekleri konusunda kafa karışıklığı yaşıyor. Günümüzde çoğu aile, yaz dönemi için hem eğlencenin hem outdoor aktivitelerin yapılandırılmış bir modeli olan yaz okullarını tercih ediyor. 

İnsan ömrünün tamamında beyin gelişimindeki en hızlı büyüme 0-6 yaş döneminde gerçekleşir. Bu kısa gelişim penceresi, çocukların sosyal, entelektüel ve fiziksel olarak gelişmesine yardımcı olmak adına çok önemlidir.Yaz okulları da bu gelişimi olumlu yönde destekler ve eğlenerek öğrenmeyi sağlar.

Eğlence Zamanı

İyi bir yaz okulu programı, bilhassa okul öncesi dönem çocuklarında gelişimsel süreçleri desteklemeyi amaçlar. Akademik beklenti ve hedefin görece az olduğu bu modelde çocuklar için eğlence ve akran teması ise işin en eğlenceli kısmıdır. 

Çocuğunuz kamplara, kurslara ve diğer yaz etkinliklerine katılmaktan sayısız duygusal fayda elde edebilir.Akranlarla oynanan oyunlar çocukları her zaman daha fazla eğlendirir ve geliştirir.

Yaz kampında çocuklar, odaklarını kendilerinden takımlarına kaydırmayı öğrenirler. Küçük çocuklar ekip çalışması sayesinde yeni arkadaşlar edinmeyi öğrenir ve birlikte çok daha güçlü olduklarını keşfederler böylece evde de işbirliğine daha açık olurlar.

Çocuklar,edindikleri bu deneyimler hakkındaki olumlu tutumlarını, ileriye dönük yaşamlarına da entegre ettiklerinde farklı dönemler arası geçişlerdeki zorlu süreçleri daha kolay yönetebilirler.

Doğada zaman geçirmenin her yaştan insanın ruh halini iyileştirdiği bulunmuştur.Bu nedenle yaşamın erken dönemlerinde açık havayla bağlantı kurabilmek çocuklar için sayısız fayda sağlayacaktır.Dışarıda yapılan aktiviteler sayesinde sağlıklı bir D vitamini dozu alırken, aynı zamanda da melatonin ve serotonin seviyelerini artıracaklar.Böylelikle daha keyifli vakit geçirecek ve daha iyi hissediyor olacaklar.

Fiziksel Aktivite

Pek çok çocuğun saatlerce ekrana bakmaktan memnun olduğu bir zamanda, spor okulu / yaz okulu programları her zamankinden daha değerli. 

Yaz okulu modellerinin çoğunda fiziksel aktivite ağırlıklı, branş sporlar bulunmakta. Bu da çocukların eğilim ve becerilerini kendisinin keşfederek bulması açısından oldukça faydalı. Ayrıca spor adı altında takımlaşmak, çerçevesi olan bir rekabet ortamında bulunmak çocukların duygusal gelişimini destekleyici nitelikte.

Fiziksel aktivite sadece çocukların daha aktif olmasını sağlamakla kalmamakta, aynı zamanda küçük çocuklarda düzenli fiziksel aktivitenin, kaygı, öfke ve regülasyon sorunlarını hafifletmeye yardımcı olduğu ve hatta uyku kalitesini ve düzenini olumlu yönde etkilediğini bilmekteyiz. 

Fiziksel aktivite, küçük çocukların biriktirdikleri sınırsız enerjiyi boşaltmalarının önemli bir parçasıdır.Yaz okulu, siz işteyken bu enerjiyi yakmaları için mükemmel, sağlıklı bir alan sağlar.

Okula Dönüş

Yazın okulun tatil olması, okula geri dönüşte, öncesinde aşmış olduğumuz adaptasyon problemlerini yeniden hayatımıza dahil edebilir 

Üç ayrı çalışmanın gözden geçirilmesi sonucunda, yaz okulu programlarına katılan 3-6 yaş grubu çocuklarının, katılmayanlara göre duygusal ve bilişsel olarak belirgin düzeyde iyi performans gösterdiği tespit edilmiştir.

Yaz okulu, daha önce bildikleri her şeyi yeniden öğrenmeleri gerekeceğini hissetmek yerine, öğrenmeye devam etmelerini ve okula gitmeye hazır olarak dönmelerini sağlayacaktır.

Farklı Yaş Gruplarında Yaz Okulu

Yaz okulu, küçük çocuklardaki gelişimi fiziksel ve duygusal açıdan hızlandırır. Yapılan aktiviteler sayesinde çocuk, kendini tanır ve neler yapmaktan keyif aldığını fark eder. Böylelikle, büyüme evresinde onu destekleyecek aktiviteleri tanımış olur.Çocuk kendini ve çevreyi keşfeder. Benlik ve özgüven gelişir ve bu da okula başlangıç veya dönüş evrelerini kolaylaştırır.

Büyük çocuklarda ise,akran ilişkilerinin düzenlenmesine ve baş etme becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.Daha sağlıklı bir yetişkinlik yaşamaları konusunda çocukları destekler.

Written By
More from Ece Bozdağ: 
EVDE ERGEN VAR!
Ergenlik dönemi hem çocuklar hem de aileleri için zorlayıcı olabiliyor. Ergenlikte çocuğumuz ...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir