PANDEMİK İLİŞKİLER

EDİTÖR: UZMAN PSİKOLOG ECE BOZDAĞ

Covid-19 hayatımıza gireli bir sene oldu. Bu bir senede rutinlerimizde, radikal değişimler gerçekleşti. Her şey değişti, elbette ikili ilişkilerimiz de…

Pek çok kişi Home-office çalışma düzenine geçti ve bununla birlikte çiftler 7/24 aynı evin içerisinde yaşar hale geldi. Diğer yandan ayrı evlerde yaşayan çiftler fiziksel olarak görüşemeden veya kısıtlı görüşme imkanlarıyla ilişkilerini sürdürmeye çalışıyor. Aynı evde veya ayrı evde, ilişkiyi nasıl yaşıyorsanız yaşayın, pandemi yorgunlukları farklı biçimlerde de olsa mevcut. Pandemi günleri devam ederken belki de daha önce hiç yaşamadığımız hayatları, hissetmediğimiz duyguları deneyimliyoruz. Kaygı, sıkışmışlık ve yalnızlık bu dönemde pek çoğumuzun deneyimlediği duygular arasında… Psychotherapy Networker’ın son 25 yılın en ilham verici 10 Terapisti arasına seçilmiş olan, dünyada çift terapisi alanındaki en büyük öncülerden biri olan Dr. John Gottman, ilişkilerin olmazsa olmazını ‘iletişim’ olarak belirtiyor. Pandemi günlerinde ilişkiler için etkili iletişimin daha da önem kazandığını belirten Gottman ne söylediğimizin değil nasıl söylediğimizin etkili iletişimin esası olduğunu söylemiş.

Bu zorlu zamanlarda partnerler yaşadıkları kaygılar sebebiyle birbirlerine karşı daha eleştirel tutumlar takınabiliyorlar. Evde kalmaya devam edilen bu zamanları aslında özen gösterdiğimiz takdirde ilişkilerimizde yakınlığı artırabilecek bir fırsata dönüştürülebiliriz.

AYNI EVDE YAŞAYAN PARTNERLER

Aynı evde zorunlu yaşamanın getirdiği bunalma, sıkılma ve ilişki toleransında azalma ve partnerlerin birbirlerine karşı daha eleştirel olması bu dönemin ilişki gerçeklerinden… Pandemi süreci yarattığı stres faktörlerine rağmen, aslında ilişkilerde zaman ve alan yaratması açısından bir fırsat, özellikle de aynı evin içerisinde yaşayan partnerler için…

AYRI EVLERDE YAŞAYAN PARTNERLER

Fiziken ayrı olan çiftlerde yalnızlık ve özlem hisleri baskın durumda. Ayrı evlerde beraberliği ve aradaki bağı sürdürmek kolay olmasa da partnerler kendi kaynaklarını yaratabilirler. Yapılabilecek ufak yeni başlangıçlar hem içe dönme hallerinden dışa dönme yolunda bir dokunuş sağlar, hem de ağır basan yalnızlık hissine iyi gelir. Partnerlerin hayal gücüne bağlı olarak birlikte dans etmekten tutun da senkron antrenman yapmaya, online atölyelere katılmaya kadar geniş bir yelpaze yaratılabilir. Ayrı evlerde yaşamanın getirdiği hüzün ve belki gerginlikle mücadelede spontanlığa ve yaratıcılığa yer açmak her iki partnere ve ilişkilerine faydalı olacaktır.

İlişkide Yakınlığı Artırmak İçin;

İLGİ VE TAKDİRİN GÜCÜ

Her gün partnerin yaptığı bir şeye veya kişiliğinin olumlu yönlerine yönelik takdirde bulunmak ilişkinin iklimine bunu yerleştirmek için faydalıdır. Ilişkinizin kültüründeki şefkat düzeyini artırır.

PARTNERİN STRESİNİ DENGELEMEK

Bir yolu birlikte yürümek, çiftlere ortak hedefler verir. İlişkide hedef ortak olsa da bireylerin süreçteki stresle baş etme mekanizmaları ve stres düzeyleri farklılık gösterebilir. İşte bu noktada çiftlerin birbirinin zor duygularını anlamaları ve duyumsamaları çok mühim.

STRES AZALTICI SOHBET

Gottman, pandemi döneminde “stres azaltıcı sohbet” için ilişkinizde günde 20 dakika oluşturmayı öneriyor. Bu sohbet esnasında çiftlerin zorlandığı, stresli olduğu konuları birbirlerine anlatmaları, karşı tarafı gerçek bir merak ve ilgi eşliğinde dinlemeyi, onu anladığınızı belli etmeyi, şefkat vermeyi, empatik davranmayı ve en önemlisi problemi çözmek adına öneri vermemeyi, sadece partnerinizi ilgi ve sevgiyle kapsamaya çalışmanızı öneriyor. Bu sayede kişiler stresli günlerde “biz” olmayı hissedebiliyor ve güvende hissediyor.

YIKICI DEĞİL, YAPICI TARTIŞMA

Gerek uzaktaki çiftlerde, gerekse aynı evde sürekli bir arada
olan çiftlerde bu dönemde gerginlikler ve çatışmalar kaçınılmaz. Mutlu ilişkilerin başarısının sırlarından biri tartışma sırasındaki diyalogların içeriği. Tartışma başlangıçlarında kullanılan sert içerikli ifadeler ve yüksek ses, tartışmanın olumlu sonlanmayacağının baştan işareti oluyor çoğu zaman. Bunu tersine çevirme pratikleri ile ilişki kalitesini ve tartışmaların daha olumlu hale gelmesini sağlamak mümkün.

Bunun için tartışma sırasında sen yerine ben dilini kullanmak oldukça önemli. “Sen bana kötü davranıyorsun” gibi bir cümle yerine “Bana nazik davranmanı istiyorum.” demek çok daha yapıcı olur.

Tartışma konusunun dışına çıkmamaya çalışmak, konular hakkında konuşurken partnerinizin şahsına yönelik konuşmamaya çalışmak, nazik olmak, tartışma sırasında bile takdir etmeyi hatırlayabilmek oldukça kıymetli.

ORTAK HEDEF, ORTAK ANLAM

Hedefimizin ortak olması, ilişkilerimize anlam katar. Bu dönemde bazen zorlandığımızda birbirimize bunu hatırlatmak iyi gelecektir. Tünelin ucundaki ışığı bazen görmekte zorlansak da bugünler sona erecek.

Gelecek zamanda bu sürecin nasıl altından kalkıp üstünden geldiğinizi hatırlamak, birlikte tebessüm edeceğiniz hikayelerinizin olması ilişkinizin gücünü hissettirecek.

Written By
More from Ece Bozdağ: 
KOVALAR, KÜREKLER VE MUAZZAM ŞATOLAR
Çok beklediğimiz yaz sonunda geldi. Çocuklar ve çocuklu aileler için sürdürülmesi hiç...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir