Kol Altı Botoksu Hakkında Her Şey…

Yaz mevsiminin gelmesi, kavurucu sıcakların baş göstermesiyle birlikte normalden çok daha fazla terlemeye başlarız. Vücut ısısını dengeleyen çok doğal ve fizyolojik bir durum olan terleme; bazı kişilerde ter bezlerinin normalden fazla çalışmasından dolayı daha yoğun görülür, ıslaklık ve koku gibi sorunlara sebep olarak kişinin sosyal hayatında sıkıntı yaratabilir. Aşırı terleme tedavisinde etkin bir yöntem olarak başvurulan kol altı botoksu, ter bezlerinin aktivitesini azaltarak ya da devre dışı bırakarak bölgedeki terlemeyi yok eder, kişinin konforunu artırır.

Yaza girerken, en çok merak edilen ve en çok uygulanan kol altı botoksunu konuşmak üzere Amerikan Tıp Merkezi’nden, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Serhat Totan’ın kapısını çaldık. Totan, kol altı botoksunun sağlık üzerinde hiçbir olumsuz etkisinin bulunmadığının altını çizerken uygulamanın etkileri, sonuçları, ne zaman ve kimler tarafından yaptırılabileceği hakkında da önemli bilgiler verdi.

Amerikan Tıp Merkezi’nden, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Serhat Totan

Kol altı botoksu yaptırmak sağlıklı mı? Vücuda herhangi bir zararı var mı? Terlemenin vücudumuzun savunma ve detoks mekanizmasının bir parçası olduğu düşünüldüğünde, bunu kol altında durdurmak herhangi bir sağlık sorununa sebep olur mu?  

Terleme nedeniyle kol altına botoks yaptırmanın sağlık üzerine olumsuz bir etkisi bulunmuyor. Terleme, vücut için hem ısı regülasyonu (dengelenmesi), hem de bazı toksinlerin atılması amacıyla kullanılan bir salgı mekanizmasıdır. Terleme salgısı tüm vücutta mevcut olup koltuk altı, bu deri alanının sadece çok küçük bir bölümünü kapsar. Dolayısıyla terlemeyi sadece kol altından durdurmak herhangi bir sağlık sorununa yol açmaz.

Hepimiz terliyoruz ve yazın bu ikiye katlanıyor. Kol altı botoksunun terleme oranıyla bir ilgisi var mı? Kısaca çok fazla terleyen daha çok botoks yaptırmalı diyebilir miyiz?  

Bu işlemi her geçen yıl daha çok kişiye uyguluyoruz. Sosyal gerekliliklerine göre yılda iki kez uygulayanlar olduğu gibi sadece yaz başında yaptırıp sıcak dönemi rahat geçirmek isteyenler de var. Uygulama gerekliliği terlemenin miktarından öte kişinin sosyal olarak bundan rahatsız olup olmamasına bağlı.

Kol altları lenf bölgesinde bulunduğu içi akla botoksun lenflere bir zarar verip vermediği geliyor. Ne düşünüyorsunuz bu konuda? Komplikasyon olasılığı var mı?

Enjeksiyon deri içine yapıldığından ve sadece ter bezlerinin salgısı üzerine etki yaptığından, lenf bezleri ve lenfatik akım bundan zarar görmez.  

Kol altına botoks uygulamasından önce veya sonra ağda, jilet veya makine kullanımı öneriliyor mu?

Öncesi veya sonrasında bir sakınca yok. Uygulamanın etkinliğini olumlu veya olumsuz olarak etkilemez.

“Eğer kol altlarının terlemesini durdurursak bu ter vücudun başka bölgelerinden çıkar” söylemi ne kadar doğru? Kol altlarında bloke edilen ter vücudumuzdan nasıl atılıyor?  

Terleme vücut ısı dengesini ayarlamakta önemli bir faktör. Aslında tüm vücudumuzda terleme bezleri bulunur ve terleme tüm vücutta gerçekleşir.  Ancak koltuk altı terlemesi hem görünüm, hem de koku açısından sosyal yaşamda zorluklara neden olduğu için bu ter bezlerinin geçici olarak durdurulması kişide bir sağlık sorununa yol açmayacaktır. Terlemeyle kaybedilmesi gereken ısı yine terleme yoluyla vücudun diğer bölgelerinden atılıp koltuk altındaki alandan atılacak miktar tüm vücut tarafından kompanse edildiği için kişi tarafından fark edilmez.

En Çok Merak Edilen Sorular

Kol altı botoksu kaç yaşından itibaren yapılıyor?

Ergenlikten itibaren terlemeye yönelik botoks uygulamaları yapılabilir.

Etkisi ne kadar sürüyor?

Etkisi ortalama 180-200 gün, kısaca altı ay kadar sürer.

Kol altı lazerli birine kol altı botoksu uygulanmasında bir sakınca var mı?

Hayır güvenle uygulanabilir.

Written By
More from Selin Milosyan
Şehirde Yaz, Swissôtel The Bosphorus’ta Yaşanır!
Güneşin yüzünü iyiden iyiye göstermesiyle tatil planları çoktan yapılmaya başladı. Uzun seyahatlere...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir