Güneş Kremi Seçerken Dikkat Etmek Gereken 7 Kural!

Acayip sıcaklarla baş etmeye çalışıyoruz ve uzmanların uyarılarına göre artık insanlığı hep böyle bunaltıcı yoğun sıcaklar bekliyor olacak. Güneş eski güneş değil o halde güneş korumayla ilgili ilişkimizi de tekrar gözden geçirmek en doğrusu olacak.

Güneş ışınlarına uzun süreli ve korunmasız bir şekilde maruz kalmak ciddi sorunlara yol açıyor, artık bunu adımız kadar iyi biliyoruz, güneş yanıkları, deride lekelenmeler, kırışıklıklar ve cilt kanserleri bilinçsizce güneşe maruz kaldıkça karşılaşabileceğimiz tehlikeler. Bunların yanı sıra akne, rozasea (gül hastalığı), lupus hastalığı, vitiligo gibi dermatolojik rahatsızlıkların alevlenmesinde de güneş önemli rol oynuyor. Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Gürkan Yardımcı, güneş bu denli etkisini yoğunlaştırmışken bizleri koruyabilecek kremlerin seçimi hakkında dikkat etmemiz gerekenleri anlattı;

 Öncelikle birkaç uyarımız olacak;

1. Asimetrik Benlere Dikkat!

Genetik olarak melanom adı verilen cilt kanserine yatkınlığı olan bireylerin derideki benleri güneş ışınlarının etkisiyle değişim gösterebilir ve kanserleşebilir. Benlerde zaman içerisinde gelişebilecek asimetrik yapılar, renk değişimi, boyutta büyüme, benin sınırlarındaki ve yapısındaki değişiklikler yakından takip edilmeli, gerektiği takdirde bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. 

2. Yüz bölgesine yarım çay kaşığı kadar uygulanmalı

Dışarıya çıkmadan 20-30 dk önce açıkta kalan tüm deri alanlarına en az SPF 30 özellikli bir güneş kremi sürülmelidir ve bu işlem kapalı ortamlarda bulunulsa bile her 2-3 saatte bir tekrar edilmelidir.  Yüz bölgesi için gereken güneş kremi miktarı ise yaklaşık olarak yarım çay kaşığı kadar olmalıdır. Ancak kulaklar, boyun bölgesi ve dekolte bölgesine de güneş kreminin sürülmesi unutulmamalıdır. Güneş koruyucu kremlerin olarak çoğu suya dayanıklı üretilse de suyla temas sonrasında koruyuculuğu azalmaktadır. Bu nedenle denize ve/veya havuza girip çıktıktan hemen sonra cilt yıkanıp kurulanmalı ve güneş kremi hemen tekrar sürülmelidir.

3. Hem cilt tipine hem de sürülecek bölgeye uygun olan bir ürün seçmek çok önemli!

Gelelim güneş kremi seçerken dikkat etmemiz gerekenlere;

  1. Problemli bir cildiniz olsun olmasın aslına bakarsanız güneş kreminizi bir uzman yardımıyla seçmenizde fayda var. Çünkü gelişi güzel ve yanlış ürün kullanımı güneş altında cilde ekstra zarar verecektir. Yılda bir kez mutlaka dermatolog’unuza görünün, benlerinizin haritasını çıkartın ve kremler hakkında bilgi alın. Yüze ve vücuda ayrı ürünler kullanın ve gerçek bir koruma istiyorsanız SPF30’dan aşağısını kullanmayın.
  2. Yüz bölgesi için cilt tipi yağlı olan kişiler su bazlı yapıda olan yağsız, komedojenik olmayan (siyah ve beyaz nokta oluşturmayan) güneş kremlerini tercih etmelidirler. Bu ürünler çoğunlukla jel, jel-krem veya losyon yapıdadırlar. Saça-vücuda ve yüze kullanılan çok amaçlı kuru yağlardan uzak durmanızda fayda var. Akşam duş sırasında cildinizi arındıracak temizleyici bir ürün kullanmanız da gerçekten önem taşıyor.
  3. Cildi kuru olan ve orta yaş üzeri kişiler ise nemlendirme özelliği olan ve antioksidan içeriğe sahip güneş kremlerini tercih edebilirler. Bu ürünler ise genellikle krem ve yine losyon formunda bulunurlar.
  4. Rozasea hastalığı (gül hastalığı) olan ve cildi aşırı hassas kişiler ise mümkün olduğunda kimyasal içeriği azaltılmış, alerji riski düşük ürünleri kullanabilirler. Ayrıca gün içerisinde yatıştırıcı özelliği olan tonikler ve ferahlatıcı mistler kullanmamaya bakın, güneş altında cildinizin nasıl bir tepki vereceği belli olmaz.
  5. Gebelerde ve emziren kadınlarda ise genellikle mineral filtreli olan, yani kimyasal filtre özelliğine sahip içerikleri içeremeyen güneş kremleri seçilmelidir. Artık mineral filtrelerin çok daha kolay sürünür formda olanları bulunuyor, ciltte beyazlık bırakmıyor ve kolaylıkla emiliyor.
  6. Güneş kremlerinin 6 aylıktan küçük bebeklerde kullanımı olası alerjik reaksiyonlardan dolayı önerilmemektedir. Bu yüzden 0-6 ay arası olan bebeklerin fiziksel koruyucu kıyafetlerle güneşten korunmaları gerekmektedir. 
  7. Altı aydan daha büyük bebeklerde ise bebekler için özel üretilmiş güneş kremleri tercih edilebilir. Yüz harici vücut bölgeleri için kullanılacak olan güneş kremleri ise daha büyük boyutlarda olan losyonlar olarak kullanılabilir. Uygulaması ne kadar kolay olursa olsun sprey formlu korumların solunum yoluyla ciğerlere yapışabileceğini ayrıca sıkarak ürünün çoğunun havaya karışıp ziyan olduğunu da eklemeleyiz.

More from Gözde Atakoğlu
2018’İN EN GÜZELLERİ
  Malum yılın sonu, geçmiş 365 günün kısa bir değerlendirmesini yapalım dedik...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir