EDİTÖR : ZEYNEP ASLI CANLIEL
Bu ayın rotasını değişik kültürü, bunu yansıtan egzotik tapınakları, pirinç tarlaları, sonsuzluğa sallanan salıncakları ve özel koruma altına alınmış maymun ormanı ile Bali’ye çeviriyoruz…
Bali uzun zamandır balayı destinasyonu olarak görülse de, deniz ve instagram’da yer alan havuzlu (kahvaltı tepsisinin su üzerinde önünüze bırakıldığı) cennet odaları dışında inanılmaz bir doğaya ve kültürel mirasa sahip ve en az 6-7 gün ayırmanız gereken bir ada.Bizim ilk gidişimiz tavsiyeler üzerine Seminyak’ta kalıp şöförlü araçla etrafı keşfetme yönündeydi. Deniz alıştığımız Ege denizi rengi değil tabii. Belki sezonsal bize denk gelmedi diyeceğim ama konuştuğum hiç kimseden harika billur bir renk yorumunu da almadım.
IMPIANA Private Villas SEMINYAK
Otel kompleksine bağlı Bali’de ki tatil süresince kaldığıimiı villa. Butler servisi dahil isterseniz her türlü yemeği bahçenizde ki açık mutfakta hazırlatabilirsiniz.
Bali neredeyse yıl boyu gitmeyi düşünebileceğiniz bir yer olmasına rağmen Nisan sonundan Ekim ayına kadar en kuru ideal zamanı. Temmuz ve Ağustos ayları bu dönemde olsa da, trafiğin çok yoğun olduğu, restaurant’larda erken rezervasyon şartlığı ve kuyrukları düşünürseniz daha sakin dönemde adayı bir başka seversiniz.
Gianyar Batuhan :Bu tapinak kraliyet ailesinin yasaması icin insa edilmiş. Pek çok dini törene ev sahipliği etmiş.
Yoga severler merkezi Bali, Ubud.
Hinduizmin de etkisiyle ister ruhani bir aydınlanma, isterse sadece rutin egzersiz için adım başı yoga yapacağınız bir yer ile karşılaşırsınız Ubud sokaklarında. Tatil amaçlı gelip spordan oldukça kaçan biri olarak bunu deneyimlemesem de sevenler için cennet olmalı. Sadece yoga değil sörfçüler için de bir cennet. Beach’ler başlangıç, orta ve gelişmiş seviye olarak kendi içinde ayrılmış olmasına rağmen gittiğiniz beach’te seviyeniz sorulup ona göre uygun dalgaya yönlendiriliyorsunuz. Bize önerilen Kuta Beach oldugu için kızlarımızla orayı deneyimledik.
Kuta Beach
Vaktiniz varsa, Siyah Kum Plajı (Black Sand Beach). Volkanik adalarda ki kıyı şeritlerinde yaygın olan volkanik mineral ve lav parçalarından oluşan bir kum. Bu yüzden rengi siyah. Sanırım 4 adet bu tarz plaj var. Kiminde dalış yapabiliyorsun, kimi de bizim gittiğimiz yer gibi farklı deneyimlere gebe. Biz Bali’li eğitmenler eşliğinde denizde atlara binip yüzdük. Kızlar için harika bir gün oldu. Özgürlük hissi, zihinsel detoks…
Black Sand Beach Gianyar Pering
Bali o kadar bitmez tükenmez özellikler sunuyor ki turistlere, bunlardan biri de pirinç tarlaları 3 büyükler arasında en meşhuru Tegallalan Rice Terrace Ubud. Fotoğraf çekmeye doyamayacağınız bir yer olduğundan girişinde satılan buraya özgü şapkalardan almanızı tavsiye ederim.
Pirinç tarlaları teraslardan oluşmus katlar şeklinde oluşumlandırılmış muhteşem bir görsellik sunuyor, o yüzden de çalışanlardan çok instagramcılarla dolu alan. Bu tarlada geçireceğiniz vakit gerçekten size bağlı, en az 2-3 saat harcarsınız ki genelde turlarda günü birlik gezi olarak sunuluyor.
Meşhur Bali Swing sonsuzluğa sallanan salınacaklar. Kimine göre ise kırmızı uzun elbiseleriyle veya uçuşan etekleriyle güzel bir poz vermek adına binilen salıncak
Koli Luwak (Bali’de üretilen kahve) (Dünyanın en pahalı kahvesi olarak biliniyor) Bunun sebebi ise üretim şekli. Asian palm civet ( Miskkedisi) adlı kedigillerden bir hayvanın kahve meyvelerini yiyerek, sindirim sisteminden geçtikten sonra dışkılama yöntemiyle atılması, daha sonra bunların toplanıp temizlenmesiyle hazırlanan kahve.
Kahve’yi denemek istediğimizde önce ‘Bali deneyimi’ dedikleri bir set geldi. Çikolata kahvesi, vanilya kahvesi, zencefil çayı ve hatırlayamadığım bir çok çeşit ikram edildi. Bunların bitiminde Luwak kahvesini tadabildik. Tadını hiçbir kahveye benzetememekle birlikte Türk kahvesine yakın olduğunu söyleyebilirim.
Sacred Monkey Forest Sanctuary Ubud’da kendi doğal maymun ormanında yaşayan 1000’lerce maymun bulunmakta. Her cins kendi içinde ayrı yerlerde bölgelendirilmiş. Yanliz görüldükleri kadar masum değiller. Cebinizde ki cüzdandan, gözünüzde ki gözlüğe kadar sahip çıkın. Hatta gözünüze gözlük takmamanız öneriliyor ki yüzünüzden alırken zarar vermesinler diye.
Uluwatu Temple
Kecak dance ve müzikli drama tarzında, özelliği gün batarken, denize tepeden bakan bir yerde yapılan performanslar ve özellikleri ise 50-60 Bali’li erkek dansçıların hiçbir müzik aleti olmadan çıplak sesle ve yere bağdaş kurup bir daire oluşturup yaptıkları gösteri. (Human voiced orchestra) En iyi seyredebileceğiniz yer burası Uluwatu.
Mount Batur
Adanın kuzeyinde deniz seviyesinden 1717 m yüksekte bulunan aktif bir volkanik dağ. Dağ tırmanışı ve doğa yürüyüşü sevenler icin gün doğumu zamanında orda olmak icin benzersiz bir yer. Yürüyüş 2 saat sürüyor. Bu kısa not Bali’ye gidip tırmanmak isteyenlere gelsin.
Bali’de ne yenir diye sorarsanız; zengin deniz ürünü seçenekleri, egzotik meyvelerle hazırlanmış ızgara sebzeler, pirinç, hindistancevizi ve palmiye kalplerinden olusan salatalar vejeteryanlar için tam bir cennet. Bunun yanısıra yerel şefler imzalı yemeklerle müşterilerini şaşırtıyorlar tabii. En iyi Fransız ve Akdeniz restaurantı ödüllerine layık olan ve değişik füzyon menüler sunan Metis’i tavsiye ederim. Aşağıda birkaç fotosunuda ekliyorum sizler için. Yemek foto’su paylaşmayı sevmediğim için sadece bu görselleri koyuyorum ama kalite, dinginlik, servis ve iyi şarap derseniz kesinlikle önerim burası.