En son ne zaman sıkıldığınızda veya duygusal olarak kötü hissettiğinizde kendinizi bir anda buzdolabını açıp ağzınıza bir yiyecek atarken buldunuz? Sosyal izolasyon, karantina kaçamakları, hayatımızda yolunda gitmeyen durumlar derken yemek yemeği abartabileceğimiz günlerdeyiz. İşte sizlere yeme alışkanlığınızı kontrol altına almanız için ipuçları!
-Su için! Yemek yedikten sonra hala aç hissediyorsanız bir bardak su için ve on dakika bekleyin. Sadece susadığınızı fark edeceksiniz.
-Acil durumlar için elinizin altında bir elma tutun! Sağlıklı atıştırmalıklara yer açarak kontrolü ele alabilirsiniz.
-Nefes, nefes, nefes! Elinizi karnınıza koyup nefes alıp verirken nefes alışverişlerinizi takip edin, anda kalarak açlığınıza odaklanın.
-Kısır döngüye dikkat! Sağlıksız bir atıştırmalık yediyseniz battı balık yan gider diyerek devam etmeyin, o anda durmaya çalışın.
-Nerede yediğinize aman dikkat! Öğünlerinizi ayakta veya dizi izlerken yemek yerine masada oturarak yemeğinize odaklanarak yemeyi deneyin, farkı anlayacaksınız.
-Ah bu şeker! Şekerli yiyeceklere eğilimliyseniz dolabınızda işlenmiş şekere değil de daha sağlıklı versiyonlarına yer açın. Hurmaya, kayısıya, bala, agave şurubuna, pekmeze.. tabii bunları da abartmamak kaydıyla…
-Porsiyon kontrolünü unutmayın! Atıştırmalıklarınızı paketin içinden yemek yerine daha küçük kaselerde alarak servis edin. Yediğiniz miktar gözünüze fazla görünecektir.
-Yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirin! Her gün ne yediğinizi ne içtiğinizi yazarak başlayabilirsiniz, yazmak nerede yanlış yaptığınızı görmenizi sağlar.
-Yemek yemekten önce ve sonrasında duygularınıza odaklanın. Acıktığınızı düşünüp buzdolabına doğru yol alırken kendinize ‘‘Şu anda hangi duyguları hissediyorum’’ diye sorabilirsiniz.
-Hareket edin! Gözünüz buzdolabına doğru kayıyorken bir açık hava yürüyüşü sizi kurtarabilir.
-Duygusal mı fiziksel mi? Yemek yemeden önce kendinize açlığınızla ilgili bu soruyu sorun. Üzgün, öfkeli veya hayal kırıklığına uğramış hissettiğinizde buzdolabına yöneliyor olabilirsiniz.
–Yemekle ilişkinize bir bakın! Yemek yemenin duygusal ihtiyaçlarınızı gidermek için bir araç olabileceğini unutmayın.
Yazar: Uzman Klinik Psikolog Naz Töz