Trend Alarmı: Susuz Saf Güzellik!

waterless beauty

Cilt bakım trendleri sosyal medyanın da gücüyle (özellikle de son zamanlarda Tik Tok sayesinde diyelim) hız kesmeden devam ederken bir noktada artık trendlerin hızına yetişemez olduk. Ortada bu kadar çok trend var ancak bir yandan da çoğunun ömrü oldukça kısa. ‘Tik Tok made me buy it’ / ‘Tik Tok bana aldırdı’ google’da aranan oldukça popüler bir söylem. Evet trend oldu ve aldık, alıyoruz da…

Fakat; ömürleri kısa, sayıları bir hayli fazla olan trendler arasında bazıları var ki sektörün dinamiklerini değiştirmeye aday. Özellikle sürdürülebilirlik alanındaki trendler hem tüketiciler, hem çevre, hem de toplum açısından fayda sağlar nitelikte olunca bir çok markanın da ilgisini çekiyor. Dolayısıyla markalar da bu trendleri kucaklamaya başladıklarında artık biliyoruz ki bu trend uzun bir süre daha ortalarda görünür olacak.

İşte bunlardan biri de ‘waterless beauty’ yani ‘susuz güzellik’.

Nedir Bu Susuz Güzellik?

Su bir çok cilt ve saç bakım ürün formüllerinin bazını oluşturuyor. Öyle ki bir formüllerin genelde %80-%95’i sudan oluşuyor. Formüldeki içerikler su içerisinde çözdürülüyor, yağ ile birleştirilmek istendiklerinde emülsiyon formuna getiriliyor. Bunu bir tüketici olarak da anlamak oldukça kolay. Ürün formülünde içerikler en yüksek yüzdeden en düşük yüzdeye kadar azalan sırada yazılmak zorunda (Ta ki %1’e kadar, bundan sonrası istenilen sırada yazılabilir). İşte bu yüzden neredeyse elinizi attığınız her kozmetik ürünün ilk sırasında ‘water’ ya da ‘aqua’ yazdığını görüyorsunuz.

Dünya üzerindeki su kaynakları gittikçe azaldığından dünyanın gözlerini çevirdiği bir konu oldu. Sürdürülebilirlik zaten bir çok markanın gündemindeyken, susuz formül yaratma da artık sürdürülebilirliğin bir parçası haline geldi.

Güney Kore’de başlayan ve günümüzde bir çok ülkeyi etkisi altına alan susuz güzellik trendinin hem doğa, hem tüketiciye olan faydalarından biraz bahsedelim.

Formülde su kullanmamak güzellik sektörünün su kullanım miktarını büyük ölçüde düşürüyor. Su doğal içeriklerin yetiştirilmesinde, ürün formülünde baz olarak ve paketleme süreçlerinde kullanılıyor. Yukarıda bahsettiğim gibi formüllerin de en az %80’nin saf sudan oluşması sadece bu aşamada bile bir hayli su tüketildiğini gösteriyor. Susuz güzellikte formüllerde baz olarak su yer almıyor. Su yerine yağlar ve bitki özleri tercih ediliyor. Böylece su kullanımının önüne geçilirken, susuz formüller daha küçük boyutta olduğu için paketleme azalmış oluyor, daha hafif oldukları içinse taşımacılık sırasında daha fazla miktar transfer edilebildiği için karbon ayak izi de düşmüş oluyor.

Tüketiciye faydası ise formülde su yer almadığı için ürünlerde daha konsantre aktifler kullanılabiliyor. Ayrıca susuz formüllerde ürün koruyuculuğu daha doğal alternatifli koruyucularla sağlanabiliyor. Öte yandan özellikle Z kuşağının duyarlı tüketiciler olduğunu biliyoruz; çevreye, hayvanlara, insanların çalıştırıldıkları koşullara karşı duyarlılar ve bir ürünün sadece kendileri üzerindeki etkisine göre değil, dünya üzerindeki etkisini de düşünerek alışveriş yapıyorlar. Bir çok Y kuşağının da benzer değerlere sahip olduğu söyleniyor.

Dolayısıyla gelecek nesil sürdürülebilirliği zaten kucaklamış durumda. Cilt bakımında da susuz güzellik işte bu yüzden hız kesmeden büyümeye devam ediyor. Future Market Insights pazar araştırma şirketine göre susuz güzelliğin 2021-2031 yılları arasında öngörülen bileşik yıllık büyüme hızı %13.3.

Formülünde su bulunan alternatiflere göre fiyatları daha yüksek olan susuz güzellik ürünlerini bilinçli tüketiciler raflarına sokmaya başladı bile.

Susuz Güzellik Ürünlerini Keşfedelim:

Burt’s Bees Glowing Face Balm

Ekim ayında bir Amerika seyahatim oldu. İki farklı eyalette bulundum ve her ikisinde de alışverişte gözüme çarpan şey susuz güzellik ürünleri oldu. Resmen baktığım her yerdeydiler. Doğal bakım markası Burt’s Bees’in Glowing Face Balm’ını hemen satın aldım. Susuz formülümünde, türev C vitamini formu olan Tetrahexyldecyl Ascorbate içeriyor. Temiz cilde uyguladığınızda parlak bir görünüm vermesinin yanı sıra hem cildi nemlendiriyor, hem de antioksidan takviyesi yaparak çevresel faktörlere karşı cildi koruyor. Seride matlaştırıcı ve yatıştırıcı balmlar da yer alıyor. Formülde su yerine jojoba yağını baz olarak kullanmışlar. Sürdürülebilir kaynaklardan içeriklerini elde ettiği için yağ bazı da çevreye duyarlı.

Nuxe Reve de Miel Hassas Katı Şampuan

Sadece cilt bakımı değil saç bakımında da susuz güzellik cazip hale geliyor. Doğal cilt bakım markası Nuxe’ün doğal bal içeriğine sahip Reve de Miel serisinin katı şampuanı su ile temasta köpürüyor ve saç derisini temizlerken aynı zamanda saçları yumuşatan susuz bir formüle sahip. Plastik yerine kağıt ambalaja sahip olması ve ayrıca ufak, hafif olması taşımacılık sırasında karbon ayak izinin de düşük olduğu izlenimi veriyor. Öte yandan seyahatlerde çantada taşınması da oldukça pratik! Akma derdi yok ve ufak olduğu için ağırlık yapmadan bakım çantasına yerleştirilebilir.

Susuz güzelliği diğer markalarında bu kategoriye girmesiyle birlikte daha sık duyacağımız ve kucaklayacağımız kesin.

Ceyda Sinağ

Written By
More from Ceyda Sinağ
YAVAŞ GÜZELLİĞE İNANAN MARKALAR…
Günümüzde her şeyi hızlı tüketmeye programlandık, bu yüzden bugün ‘yeni’ olan bir...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir