SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME İLE YENİ BİR SEN!

Dünyanın bize sunduğu kaynakları minimum şekilde kullanarak yaşayabilmek mümkün. Nasıl mı? Sürdürülebilirlik konusuna daha fazla eğilerek.  Hadi gel konuya beslenme açısından bir pencere açalım. Bu maddelere dikkat etmek gıda ile kurduğun iletişimi değiştirecek.

Dünya için sürdürülebilirlik :

  1. Dışarıdan aldığın yiyecek ve içeceklerde plastik kullanımını kısıtla
    Neredeyse her birimiz haftada bir kaç kere dışarıdan tatlı, yemek, dondurma vs söylüyoruz. Bir insan yılda yaklaşık 167 plastik şişe kullanıyormuş. Bir plastik 450 yılda tamamen ayrışıyor. Dünyanın temizlenmek için çok fazla zamana ihtiyacı var, kirlenme hızını düşündüğümüzde bu süre akıl almaz oluyor.
    Bu çöpeleri ayrıştırarak geri dönüşüm merkezlerine iletmek çok önemli.
    Dışarıda çok zorda kalmadıkça plastik şişe su alma. Yanında hafif bir cam matara veya tekrar kullanılabilir, insan sağlığına zarar vermeyen plastikler kullanabilirsin. (not : aşağıda kendi kullandığım şu mataralarını listeledim, bir göz gezdirmende fayda var)
    Hiç bir şey yapamıyorsan telefon uygulamalarında ‘’plastik çatal, bıçak, peçete istemiyorum” butonunu aktif etmeyi unutma.
  2. Evinde plastik kullanımını azalt
    Markete giderken yanında farklı boyutlarda keten, pamuk keseler taşı. Böylece plastik kullanımını kaynağında engellemiş olacaksın. Taze meyve ve sebzeleri bu şekilde buzdolabında da rahatlıkla saklayabilirsin. Üstelik kullanım ömrünü de uzatmış olacaksın.
  3. Çöplerini ayrıştır, evsel atıklardan kompost yap
    Cam, plastik, metal için ayrı çöp kovaları oluştur. Evsel atıklar olan yumurta, soğan kabukları, saplar gibi henüz yiyemediğin kısımlar için kompost uygulaması yap. Böylece bu atıkları tekrar toprağa ayrışmaya hazır hale getireceksin. Bu uygulamayı daha detaylı öğrenmek istersen ‘kentteekolojikhayat’ instagram hesabını incele.
  4. Karbon ayak izini azalt, yerli üretimi destekle
    Bir yiyecek sana uzun yollardan geldiğinde maliyeti artar. Bu sadece senin cebine zararlı değil, dünya kaynakları için de maliyetli bir işlem, iş gücü ve zaman kaybı. Bu yüzden en yakınımızda üretilen gıdaları tercih etmek çok önemli. Türkiyede üretilmeyen bir baklagil çeşidini sağlıklı algısı yüzünden beslenmene sokmak zorunda değilsin.
  5. Kullanmadığın ürünleri dönüştür, onlara yeniden işlerlik kazandır.
    Mutfağına saklama kapları almak yerine cam kavanozlarını kullan, ben özellikle fıstık ezmesi kaplarımı baharatlıklara dönüştürüyorum. Arzu edersen bunları boyayarak dekoratif şişeler haine de getirebilirsin.


Kendin için sürdürebilirlik :

  • Uzun süre uygulayamayacağın beslenme tarzının sana faydası yok
    Sağlıklı olmak ve iyi görünmek adına bazen kendi gerçeğimizi unutup, bambaşka bir yola geçmeye çalışabiliyoruz. Diyet ve egzersizdeki bu keskin değişikliklerin başarı şansı çok düşük. Devamlılık olmadan hiç bir değişiklikten büyük farklar yaratmasını bekleyemeyiz. Bu yüzden kendimizi bilmeli, hayat tarzımızda minik ama etkili değişikler yaratarak ilerlemeyi seçmeliyiz.
  • Miktarları azalt, türü artır
    Bol yemenin faydalı olduğu algısı günümüze kadar gelmiş. Bir kişi hastaysa, hamileyse, emziriyorsa bol miktarda her şeyden yemesi tembihlenir. Günümüz dünyasında insanların fazla kaloriden daha çok tür çeşitliliğine ihtiyacı var. 2 yumurta beyazı yemek yerine 1 tam yumurta yemek daha sağlıklı, her gün muz yemek yerine 1/2 muz , 1/2 elma ertesi gün 1 incir, 1/2 şeftali yemek daha sağlıklı. Bu şekilde aminoasit, vitamin ve mineral çeşitliliğin artacak.
  • Kullanmadığın ürünleri beslenmene sok
    Hayatın farklı dönemlerinde beslenme ihtiyaçlarımız da farklılık gösterir. Örneğin meyvenin kalorili kısmı özündeyken, sapları veya kabukları daha çok posa içerir. Bu yönüyle bağırsak hareketliliğini artırır. Bu yüzden yumurta kabukları, domates kabukları, meyve kabukları , maydanoz sapları gibi yemediğin kısımları kurutup, rondodan geçirerek beslenmene ekleyebilirsin. Böylece hem çöpe giden kısmı azaltacaksın, hem de faydasından maksimum yararlanabileceksin.

Geri Dönüşüm mü İleri Dönüşüm mü?
Geri dönüşümün artık yeni bir üst segmenti var. İleri dönüşüm. Çöpe gidecek malzemeleri de çöpe gitmeden kendi alanının dışında bambaşka şekillerde yeniden değerlendirme, kullanılabilir hale getirme durumu. Eviniz kendi minik ekosisteminiz. Burada sürdürülebilir çözümler ile eski olanı yepyeni şekilde yorumlamak, hem dünya için hem de kendiniz için tüketim miktarını azaltacak.

Geri dönüşüm : Bir kavonozu cam çöpüne atmak

İleri dönüşüm : Bir kavanozu kuru gıda veya baharat kavanozu yapmak veya dekoratif bir ev malzemesine dönüştürmek

EDİTÖRÜN ÖNERİSİ: Şehirde sürdürülebilir yaşam ile ilgili daha detaylı bilgi için takip edebilirsin… @kentteekolojikhayat

NİL YURTBAY

Written By
More from Nil Yurtbay
EZBERİ BOZ ARTIK!
Dünyayı değiştirmek istiyorsan işe ilk önce kendini değiştirerek başlamalısın. Kendini değiştirmek için...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir