SAĞLIKLI BİR SOLUNUM İÇİN 6 ÖNEMLİ KURAL

Virüs kaynaklı solunum yolu enfeksiyonları sonucu nezle, zatürre, farenjit, larenjit, trakeobronşit gibi birçok ciddi hastalık gelişebiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Levent Dalar, sağlıklı bir solunum sistemine sahip olmanın yollarını anlattı. 

Virüslerin adım adım vücuttaki etkileri… 

Vücudun savunma hücreleri virüsü kontrol altına alamazsa hasar artarak solunum yetersizliği derinleşmektedir. Hasta, virüsü vücuda alma aşamalarını önce burun akıntısı ve hafif halsizlik ile fark etmektedir. Virüs çoğalmaya başladıkça boğaz ağrısı, halsizlikte artış, hafif kuru öksürük ve ateş görülmektedir. Akciğere ulaşınca göğüste baskı hissi ve ağrı, şiddetli öksürük ve nefes darlığı ile seyrederken akciğer hasarı ilerledikçe solunum yetersizliği olarak ortaya çıkmaktadır. 

Solunum sistemi hastalıklarına karşı hassas olanlar dikkat!

Çevresel faktörler nedeniyle solunum yolunu koruyan örtünün içinde yer alan savunma hücrelerinin bozulması sonucu solunum yolu hastalıklarına karşı hassas olan gruplar şöyle sıralanmaktadır: 

Doğuştan bağışıklık sistemi bozuklukları olanlar,

Astım ve kronik bronşit/amfizem gibi havayolu hastalıklarına sahip olanlar,

Beslenme bozukluğuna yol açan genetik hastalıkları olanlar, 

Sigara ve tütün ürünleri kullananlar,

Yoğun hava kirliliğine maruz kalanlar,

Ağır metal ve tekstil işçiliği gibi meslek ortamlarında çalışanlar,

Obezite hastaları

Virüslerden korunmanın ve sağlıklı bir solunum sistemine sahip olmanın 6 kuralı

  • Sağlıklı bir solunum sitemine sahip olmanın temel koşulu, sağlıklı bir hava solumaktır. Bu nedenle mümkün olduğunca temiz hava değerleri yüksek olan şehirlerde yaşamak, bu mümkün olmuyorsa bile çeşitli fırsatlarda, kısa süreli tatillerde havası temiz bölgeleri tercih etmek önemlidir. 
  • Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmak gerekmektedir.
  • Giderek artan hava kirliliği ve iklim değişikliği için önlemler almak ve aktif bir tutum sergilemek önemlidir. 
  • Planlı ve düzenli spor yapmak bir yaşam tarzı haline getirilmelidir. Örneğin haftada en az 3 gün yavaş tempo orta mesafe koşular hem kalp hem de akciğer sağlığı için mükemmel bir yaşam biçimi tercihidir.
  • Spor aktivitelerine meditasyon ve nefes egzersizlerini (yoga ya da tai-chi) eklemek akciğer kapasitesinin belirgin artmasını sağlayacaktır.
  • Diğer temel unsur ise beslenmedir. Lahanagiller, her renk sebze ve meyve, kuşburnu, keçiboynuzu çayları ve antioksidanlar akciğer hasarını ve akciğerin yaşlanmasını engellemeye ve akciğer onarımına yardımcı olmaktadır. 

Written By
More from Beril Yilmaz
TATİLE GİTMEDEN FAZLALIKLARINIZDAN KURTULUN
Yoğun spor veya diyete rağmen vücudun bazı bölgelerindeki aşırı yağlardan doğal yollarla...
Read More
Join the Conversation

1 Comment

  1. says: Tolgs

    Eger anfizem veya kron ik akciger varsa basit nefes egzersileri yardimci olabilir. Karin afeleleri kullanilarak bu organlarin bosalmasi ni komuta exebilirsi niz. Bir duzen gelistirip randimanli nefes zbilirsi niz, tabi ilk once sigaradan , nargileden, vb. Uzak durmak gerek. Buna ornek;
    -diafraM teneffusu
    -buzuk dudaklarla nefes almaktir
    Bunun icin egzersiz yapmak sarttir ve bir calisma duzeni hazirlanmalidir.

Leave a comment
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir