PSİKOLOJİK YAŞLANMADAN KORUNMANIN YOLLARI

Biyolojik yaşlanma gibi, psikolojik yaşlanma da normal bir süreç olarak kabul ediliyor. Günümüzde uzun yaşamanın yanında, daha kali­teli bir yaşam sürme artık daha önemli. Uzmanlar, psikolojik yaşlanmayı engellemenin önemli püf noktalarını da “yeni şeyler öğrenme, sosyal ilişki kurmak için çaba gösterme, hedef belirleme, stresle mücadele edip moral motivasyonu korumak, sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve egzersiz” olarak sıralıyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, psikolojik yaşlanmanın da biyolojik yaşlanma gibi doğal bir süreç olduğunu belirtip, sağlıklı yaşamanın 5 kriterini şöyle sıraladı:

Sağlıklı yaşamanın 5 kriteri

  1. Fiziksel iyilik: Bilinçli ve dengeli beslenme alışkanlıkları geliştirmek, düzenli fiziksel aktivite yapmak ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmaktır.
  2. Zihinsel iyilik: Beynin sürekli olarak okuyarak, izleyerek, dinleyerek uyarılması, problem ve bulmaca çözme ile zihinsel aktivitenin canlı tutulması ve diğer el becerisi ve sanatsal yeteneklerle üretici boş zaman etkinlikleri geliştirilmesidir.
  3. Sosyal iyilik: Akrabalar ya da çevremizdeki diğer insanlarla iyi iletişim ve ilişkiler kurulabilmesi, topluma ve çevreye pozitif katkıda bulunabilmek için çaba gösterilmesidir.
  4. Manevi iyilik: Hangi yaşta olursa olsun, kişinin sürekli yaşamdan beklenti ve amaçlarının olması, güçlü etik değerlere ve ahlaka sahip olmasıdır.
  5. Duygusal iyilik: Başkalarına ve kendisine karşı olan hislerini ve düşüncelerini anlayabilme ve onları paylaşma, duygusal açıdan dengede olabilmeyi başarmaktır.

 Psikolojik yaşlanmayı engellemenin 7 yolu

– Sürekli yeni şeyler öğrenerek zihni aktif tutmak.

– Stres ile mücadele edip moral motivasyonu korumak.

– Sosyal ilişki kurmak için çaba göstermek.

– Hayatında, geleceğe yönelik hedefleri olmak. 

– Sağlıklı beslenme.

– Spor ve düzenli egzersiz.

– Uyku düzenini korumak.

Written By
More from Beril Yilmaz
MASA BAŞI ÇALIŞANLARINI TEHDİT EDEN HASTALIKLAR
Sinir sıkışması, kireçlenme ve omuz kası yırtığı… Günlük yaşam kalitemizi önemli ölçüde...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir