İlkbaharın renklerine, tatlarına mutfağımızda yer açmanın zamanı geldi. Hadi biraz damağımızı, ruhumuzu renklendirelim!
Editör: Sercan Karabulut
Güneşi, sıcaklığı, renkleri, daha fazla kuş sesini ve baharın beraberinde getirdiği her şeyi özledik. Doğanın değişimini hissetmek, güzelliklerini görmek için çevreye farklı gözlerle bakmaya bir davet bu yazı. Biraz da onları mutfağımıza taşımaya, damağımızı baharın tatlarıyla şenlendirmeye.
Baharın bu ilk zamanlarına ben ‘’yaban mevsimi’’ demeyi seviyorum. Çünkü yabani otların, bitkilerin yeşermeye başladığı, doğanın çiçek açtığı bir zaman. Onları bilmek, hele de mutfakta kullanabilmek ayrı bir merak, hatta uzmanlık konusu. Bir hayatı bunu adamak kadar da zaman ayrılmayı isteyen bir alan. O kişilerden biri ben değilim ancak bir meraklısı olarak biraz ilham vermek niyetindeyim. Manolya çiçeklerinden şurup, son yıllarda ismini daha sık duyar olduğumuz mürver çiçeğinin kızartması, yabani sarımsaktan tereyağı, mercanköşklü krep ve daha fazlası yazının devamında…
- Manolya Çiçeği Şurubu
Manolya (Magnoliaceae) çok erken çiçek açar, hatta zaman zaman bu şubat’ta bile olabilir. Çıplak dallarına görkemli çiçekler açar. Manolya çiçekleri ile yapılan bu şurubun lezzetli, yumuşak bir tadı var.
Malzemeler:
Yaklaşık 20 adet Manolya yaprağı
1 litre kaynamış su
300 g şeker
Yapılışı:
Kaynayan suyu çiçeklerin üzerine dökün ve bir gece bekletin. Ertesi sabah ince bir süzgeçle süzüp tencereye dökün. Şekeri de ilave edin, 5 dakika kaynatın ve ocağı kapatın. Şurubu temiz bir şişeye dökün, ağzını sıkıca kapatın. Soğuduktan sonra karanlık bir yerde saklayın. Bekledikçe aroması belirginleşecektir. Soda ile seyreltilerek Almanların scholer dedikleri soft içecek yapılabilir.
2.Mürver Çiçeği Kızartması
Mürver (Sambucus nigra), çalı ya da küçük bir ağaç görünümündedir. Mayıs gibi açar. Kendine has baygın kokusu ve dantel gibi görünen beyaz çiçekleri ile tanınabilir. Mürver çiçeklerini siz toplayacaksınız, öğle saatlerini tercih etmelisiniz, çünkü o saatlerde güneşin etkisiyle aromaları daha yoğun oluyor. Bir de hasat ettikten sonra kısa süre içinde kullanmalısınız. Dallarını suya da koysanız fayda etmiyor, çiçekleri dökülür. Mürverin temmuz- ağustos gibi de mavi/siyah renkte minik meyveleri oluyor. Onunla da şurup yapılabilir.
Malzemeler:
1–2 su bardağı ayçiçek ya da fındık yağı (kızartmak için)
100 gr un
1 yumurta
1 su bardağı soda ya da süt
10–15 mürver çiçeği dalı
Serpmek için 1 çorba kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:
Yumurta, soda ve unu karıştırıp krep kıvamında akışkan bir hamur hazırlayın. Hamuru yarım saat kadar buzdolabında bekletin. Mürver çiçeklerini dallarından tutup soğumuş hamura batırıp çıtır ve altın rengine gelinceye kadar kızgın yağda kızartın. Üzerine pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz ya da pudra şekeri serpmek yerine yanına vanilyalı dondurma koyabilirsiniz.
3.Yabani Sarımsaklı Tereyağı
Malzemeler:
100 gr yumuşak tereyağı
5 yemek kaşığı çok ince doğranmış yabani sarımsak
1 diş dövülmüş sarımsak
Tuz, karabiber
1 çay kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Tüm malzemeleri karıştırın. Kapaklı bir kaba sıkıca bastırıp koyun ya da streç filmle sararak şekil verin, aromaların birbirine karışması için en az bir gece buzdolabında bekletin. Izgara etin üzerine, sandviçlere, omletlere konabilir; harika bir tat verecektir.
4. Yabani Mercanköşklü Krep
Malzemeler:
1 büyük domates
150 gr un
1 su bardağı süt
1 yumurta
50 gr rendelenmiş parmesan peyniri
10 adet yabani mercanköşk çiçeği ve yaprakları
1–2 yemek kaşık zeytinyağı
Yapılışı:
Domatesi küçük doğrayın. Un, süt, yumurta ve peyniri karıştırın. Kek kıvamında bir hamur olmalı. Zeytinyağını yapışmaz bir tavaya (28 cm tercihen) koyun, biraz ısıtın. Sonra hamuru tavaya döküp yayın. Kapağını kapatıp çok kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin.
OKUMALI!
Baharın habercisi ot ve çiçekler için yazılmış harika kitaplar…
Çiçek Yemek / Gönül Paksoy
Mutfaktaki Yaban, Anadolu’nun Yenen Otları /Tijen İnaltong – Yapı Kredi Yayınları
Ot Var, Çiçek Var, Sevdalığa Çare Var…/Ayşe Kilimci – Oğlak Yayınları
Kokulu Ot ve Baharat Ansiklopedisi / Tony Hill- Oğlak Yayınları
NOT: Not: Yazıda geçen tarifler Leoniek Bontje ve Yvet Noordermeer tarafından yazılan Südwest yayını ‘’Wildpflanzen Essen’’ kitabından derlenmiştir.