Ara ara ünlü ve fiziğini beğendiğimiz isimlerin nasıl beslendiklerini araştıracağım, işte ilk isim İdil Fırat…
1. Boyun kaç cm?
176 cm
2. Kaç kilosun?
52 kg
3. Boyuna göre ideal olman gereken ağırlık 55-60 arası, sen kendini nasıl görüyorsun?
-Herkesin kendini beğendiği ve iyi hissettiği bir aralık var bence. Kendimi sağlıklı hissettiğim için bu kilo bana çok normal ve iyi geliyor. 47ye kadar düşmüşlüğüm var ama şimdiki kilomdan fazla olmadım.
5. Harika bir cildin var kim der 30 ??!! Ne kadar su içiyorsun çok merak ettim?
Çok su içiyorum. Sanırım kendim için yaptığım en iyi şey bu. Muhakkak günde 2,5 litre oluyor.
6. Bitki çayları, çaylar, kahvelerle aran nasıl? Ne kadar içiyorsun? Çayı çok sevdiğin doğru mu? Doğum günü pastan da bile çay tutan bir panda vardı.
-Evet, tam bir çay insanıyım. Güne cayla başlarım, gece finali de çayla yaparım. Saymıyorum ama bazen 20 bardak bile içtiğim oluyordur. Ofiste , toplantıda her zaman çay içerim, neyseki hiç şeker ve tatlandırıcı kullanmıyorum. Kahve çok aramam, eşlik edecek biri varsa keyif için bir sütlü filtre kahve içerim. Bunun dışında bitki çaylarıyla da aram çok iyi. Bergamotlu yeşil çay favorim. Matcha da sevdiklerim arasında. Kış mevsiminde veya soğuk algınlığında da favorim ballı ve tarçınlı ayvalı ıhlamur.
7. Düzenli spor yapıyor musun? Hangi sporları tercih ediyorsun?
Bir senedir sağlık problemlerimden dolayı düzenli spor yapamadım. Şu an yavaş yavaş tekrar başlıyorum. Geçtiğimiz bu sürede tempolu yürüyüş ve yoga yaptım. Şimdi kısa sürede yüksek nabızlı egzersizlere ve dövüş sporlarına geri döneceğim. Asıl favorim voleybol ama fırsat bulamıyorum. Yazın yüzmekten, kışın da kayak yapmaktan çok zevk alırım.
8. (Şakın bir ifadeyle ben araya giriyorum) Peki sende her daim gördüğümüz karın kası nasıl oluyor? Doğuştan mı?
-Sanırım spora çok genç yaşta başlamamdan kaynaklanıyor. İlkokuldan üniversiteye kadar düzenli spor yaptım, kilo almadığım sürece de kas hafızasından kaynaklı spora başladığımda hemen toparlanabiliyor.
9. Yediğinde rahatsız olduğun bir gıda var mı? İntolerans gibi veya gaz şişkinlik yaptığını sana yaramadığını düşündüğün?
-Taze sıkılmış portakal suyunu çok severim ve küçüklükten beri her sabah mutlaka içerim, simdi portakala -aşırı tüketimden olsa gerek- intoleransım cıktı. Vücudum alenen “biraz ara ver, beni şaşırt” diyor. Ben de beslenme konusunda son derece konservatif olduğumdan
yerlerine alternatif besin koymakta zorlanıyorum. Çilek ve sosise alerjim var iki senedir. Onları tamamen çıkardım hayatımdan. Çölyak hastası degilim çok şükür ama histamin sebebiyle bir sure gluteni kesmek zorunda kaldım. Benim gibi karbonhidrata bu kadar düşkün biri için gerçekten zorlayıcıydı.
10. Genetik test yaptırdığın doğru mu?
-Evet seninle yaptığımız o çalışma bana gerçekten çok iyi geldi, hala Koenzim Q10 ve Çörek otu yağımı kullanıyorum. Üstelik nasıl egzersiz yapmam gerektiğini de çok iyi öğrenmiştim. Kısa süreli patlayıcı kuvvet gerektiren egzersizlere yöneldim ve etkisini çok bariz gördüm.
11. Eksikliğini duyduğun bir vitamin veya mineral var mı? Ekstra özen gösterdiğin örneğin düzenli demirime baktırır gibi veya düzenli kollajen alırım gibi?
-Küçüklüğümden beri aklıma kazınan kışın C vitamini kullanmam gerektiği idi. Bağışıklığım düştüğünde C vitamini ve kara mürver özütü kurtarıcımdır.Yaklaşık bir senedir sindirim sistemimde iltihap problemim olduğundan gastroenterolok her ay vitamin panelime baktırmamı istiyor, bu zamana kadar çok şükür hepsi çok iyi, olması gereken değerlerde çıktı.
Annem bana bu konuyla ilgili çok söylenir. ‘’Kansızsız kansızsın’’ diyerek kan değerlerimi özellikle de demirimi kontrol ettirmemi ister. Bu yüzden anneme çok takılırım ‘’sürekli baktırmamı istediğinden kanım alındığı için, kansız olmasam da olacağım zaten’’ diye
12. Günde kaç öğün besleniyorsun? Ara öğün yapıyor musun? Zamanlar düzenli mi?
-Kucuk porsiyonlarda yiyorum bu yüzden ana öğünlerim bazen ara öğün gibi oluyor, haliyle çok çabuk da acıkıyorum. O yüzden az az ama sık sık beslenenlerdenim. Düzenli ve zamanları belli olmuyor, burada sadece vücudumu dinliyorum. Ne zaman yemem gerektiğini o belirliyor 🙂 Ama en çok kahvaltıma özen gösteriyorum.
13. Senin için günün en vazgeçilmez öğünü hangisi ?
Kesinlikle kahvaltı. Bazen akşamları yemek yemek istemediğimde veya hazırlamaya üşendiğimde tekrar kahvaltı yapabiliyorum veya akşam yemeğinden sonra acıkırsam mini bir kahvaltıyla atıştırma yapabiliyorum.
14. En en en çok sevdiğin yemek?
Tereddütsüz mantı.
15. Asla ağzıma sürmem, tadını bile bilmem?
Çok şey var hangisinden başlasam… Istakoz, karides, kalamar, kereviz, yer elmasI, bamya, Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar diye uzar gider. Neyse hepsini sayıp kötü örnek olmak istemiyorum. 🙂
16. Bir adaya düşsen 3 besin maddesini paraşütle atacak olsalar ne istersin? İyi düşün kurtarılana kadar sürekli onları yemek zorunda kalacaksın.
İdil : Hazır yemek mi?
Ben : Yok canım besin maddesi, Balık, yumurta gibi
İdil: Bide kendim yapacağım. İnşallah adaya düşmem:)
Peynir isterim. Ekmek isterim.
Ben: Hadi ordan bir de zeytin gelsin bari Peki bir de içecek hakkın olsun.
Su adada varsa, çay isterim.
17. Yaşamak için mi yiyorsun, yemek için mi yaşıyorsun?
Yemek yemeyi çok seviyorum ve sevdiğim seyleri yedikçe gercekten çok mutlu oluyorum. Porsiyonlarım da küçük olduğu için bir sorun yaşamıyorum.
18. En sevdiğin mekanlar :
– kahvaltı için Backyard, Beyaz Fırın, Gazebo
– öğlen veya akşam yemeği için? Da Mario, Dragon (uzak doğu), bir de Yeniköy Emek Mantı –
tatlı için? Dondurma için Yeniköy Zeynel
– kahve için? All Sports
19. En sevdiğin dünya mutfağı?
Meksika Mutfağında taco, İtalyan mutfağında pizza ve makarnalar.
20. En sevdiğin Türk mutfağı?
Kayseri mutfağına bayılıyorum. Küçücük yapılan mantısı, pastırması herşeyini severim. Çok şükür ki kayınvalidem Kayserili, bol bol yöresel mantı yiyebiliyorum.
21. Her gün yemezsem olmaz dediğin ilaç gıdaların var mı? Hani hep iyi hissettiren veya hep tok tutar dediğin?
-Her gün degilse bile iki günde bir mutlaka yaban mersini ve ahududu kattığım orman meyveli yoğurtla granola yerim.
22. Sokakta nasıl yapıldığını bilmesem bile kokusuna dayanamam dediğin bir şey var mı?
Fırınların önünden geçmeye bayılırım. Ekmek ve simit kokusuna dayanamam. Hele bir de sıcak ve çıtır çıtırsa…
23. Peki aşkın sence yemekle bir ilişkisi var mı? Aşka giden yol mideden geçer mi?
-Yemek yapmak da yemek de bir çift için şahane paylaşımlar bence. Eşim de ben de çok evcimeniz, günlük hayatın koşuşturmacasında uzun uzun yemek masasında oturma fırsatı bulunca kendimizi şanslı hissediyoruz. Sohbet etmek, paylaşmak, birlikte vakit geçirmek çok kıymetli. İnşallah ileride daha kalabalık aile olunca da sofraya birlikte oturup kalkma alışkanlığımızı devam ettirebiliriz. Evimize yoğurt ve ekmek makinası aldık. Şimdiki eğlencemiz değişik malzemelerle sağlıklı ekmekler yapmak. Şimdiye kadar glutensiz, eksi mayalı zeytinli ve karabuğdaylı ekmekler yaptık.
24. Mert Fırat’ın en sevdiği yemek ne?
– Hünkar Beğendi’ye bayılıyor bir de kuru fasulye-pilav-turşu üçlüsünü çok seviyor. Annemizin yemekleriyle büyüdüğü icin çok şanslı.
25. Hiç ona yaptın mı?
Bu ikisini henüz yapmadım. Şimdilik kayınvalidemin yanında stajyer öğrenciyim 🙂 Ama Mert mutfakta harikalar yaratıyor. Hem çok maharetli hem de eli çok lezzetli.
26. Kurtarıcı atıştırmalığın nedir?
Muz, çünkü hem elimin altında, uğraşsız, cantana atıp çıkmalık, hem de tok tutuyor. Bir de glutensiz zeytinli grissini bulundururum genelde arabamda ve çantamda.
27. Tarifini ezbere bildiğin bir şey var mı?
Çorbalar, değişik soslu makarnalar ve kepekli tarçınlı-zencefilli kurabiye.
28. Peki son olarak gerçekten hiç mi çikolata yemedin? Tadına bile bakmadın mııı? Nasıl başarıyorsun bunu ?
-Gerçekten hiç yemedim. Çikolataya çocuklukta alışılır ya hani, ödüldür mesela, bana yasaklamıştı annem. Dişlerim çürümesin, ince kalayım ve boyum uzasın diye. Ailede ilk torun oldugum icin annem beni yetiştirirken kardeşlerime nazaran daha katı, kuralcı ve hırslıydı. Öyle alıştım, öyle de gitti. İyi ki de öyle olmuş, yağ hücreleri ve damak tadı o yasta gelişiyor .