Bir Gelişim Ve Regülasyon Aracı Olarak Oyuncak

Çocuklar için oyun sadece bir eğlence aracı olmanın çok ötesinde, duygusal regülasyonun en etkin olduğu alanı teşkil ediyor. Çocuklar yaşadıkları duyguları ve olayların üzerlerinde bıraktığı etkiyi konuşarak paylaşacak ve çözecek bilişsel fonksiyonlarını seneler içinde geliştiriyorlar. Bu nedenle zor bir duyguyla veya gün içinde yaşadığı yeni bir olguyla baş etmek için oyun kuruyor ve bu sayede yaşadıklarını yeniden sahneleyerek dengelenebiliyorlar. Canlandırma yani role-play oyunları, resimlemek, müzik eşliğinde dans ederek şarkı söylemek duygusal regülasyonu sağlayan oyun alanlarını oluşturuyor.

Çocukların gelişimine destek olacak ve onlarla birlikte büyüyecek oyun alanları yaratmak için bir kaç fikir;

  1. Kostümler

Kaplan kostümü giyerek içindeki vahşi gücü, süper kahraman olarak cesareti, prenses olarak asaleti deneyimleyeceği veya hayalet kostümü giyerek korkularıyla daha yakın bir ilişki kuracağı bir alan açabilirsiniz. Bazen sadece bir kanat takarak kendini bir kelebek kadar hafif hissedebilir.

2. Polaroid fotoğraf makinası

Telefonlarımız sayesinde tek bir anın bin tane fotoğrafını yakalıyor, arasından en idealini seçiyoruz. Oysa ki anın güzelliği doğallığında yatar. Bu nedenle polaroide fotoğrafların kıymetinin bir başka olduğunu düşünüyorum. Çocuklar ise çektikleri fotoğrafın anında çıkmasını ve onun oluştuğunu görmeyi sonra da o fotoğrafı bir yere asarak sergilemeye bayılıyorlar.

3. Ona göre bir mutfak

Çocuklara gündelik hayatla paralel oyun olanakları sağlamak otonomi kazanmalarına destek oluyor. Her gün yetişkinleri mutfakta bir şeyler yaparken görüyor ve bunu kendileri de, kendi boyutlarına göre bir mutfakta yapmaya bayılıyorlar! IKEA’nın ahşap mutfak modelleri bu ihtiyacı mükemmel şekilde karşılıyor. Dilerseniz altına bir şişe su yerleştirerek musluğun gerçekten akmasını bile sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca nötür tasarımı sayesinde mutfak işlerinin sadece kızların ilgisini çekmediğini de kanıtlıyor!

IKEA oyun mutfağına buradan bakabilirsiniz.

4. Müzik aleti

Çocuklarımızı müzikle tanıştırmanın erken bir yaşı olamaz. Ona farklı dokunuşlarla ortaya çıkarabilecekleri yeni sesleri keşfetmesi için ne kadar alan açsak o kadar fayda sağlamış oluruz. Biliyorum, bu sürekli duymak isteyeceğiniz türde sesler olmayacak ama ne yapalım? Katlanacağız mecbur 🙂

Djeco’nun müzik aletleri benim favorilerimi oluşturuyor. Minik piyanodan davula, marakastan armonikaya her biri çok renkli ve çok sesli.

5. Oyun evi

Bebekler için yapılmış minyatür oyun evlerinin sadece ne kadar tatlı olduklarını düşünürüz ama aslında onlar çocukların gün içinde yaşadıkları tüm hikayeleri dökülecekleri muhteşem araçlar. Okulda yaşadığı bir durumu evde bu oyun eviyle oynarken yeniden canlandırıyor ve karşılaştıkları farklı duyguları regüle edebiliyorlar. Ebeveynler ise böylece onların minik dünyasına oyun aracılığıyla girebilmiş oluyorlar.

Li’l Woodzeez oyun evleri ve farklı farklı hayvan aileleri, çocukların uçsuz bucaksız hayal dünyasının kapılarını açıyor.

Tüm ürünleri buradan inceleyebilirsiniz.

6. Tonibox

Tonibox sesli hikaye kutusu 3 yaşından ilkokul çağına kadar çocuklara eşlik edecek müthiş bir hikaye ve şarkı kutusu. Yumuşak ve şık kılıfı, çok kademeli ses ayarı, şarjlı oluşu ve kulaklık girişi özelliğinin yanı sıra uygulama üzerinden girilerek yüklenebilecek farklı dillerde hikaye ve şarkı seçenekleriyle gerçekten şahane bir ürün. Şimdilik Türkiye’de yeni içerik yükleme özelliği olmasa da farklı karakterler satın alınarak bir çok içeriğe ulaşılabiliyor.

Sipariş için www.tonies.com.tr  sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Written By
More from Deniz Konuk
GİYİNMEK HİÇ BU KADAR ZOR OLMAMIŞTI!
Annem anlatır, 5 yaşındayken her sabah ağzına kadar dolu olan kıyafet dolabımın...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir