Kadınların en doğal süreci olan menopoza giriş yapılan araştırmalarda dünya genelinde ortalama 51 yaş iken, ülkemizde bu rakam 47’ye düşüyor . 40 yaşından önce görülen menopoza premenopoz yani erken menopoz deniliyor. Menopoz dönemi yaşın belirlenmesinde başta genetik özellikler ve ırk olmak üzere, beslenme alışkanlıkları, sigara gibi bir çok alt neden de etkili. Menopoz öyle bir anda gelmiyor, genellikle 3 ila 8 yıl arasında devam eden bir sürecin sonunda oluştuğunu ekleyelim.
HER KADIN ÖZELDİR;
Menopoz tıpkı bebeklik, ergenlik, cinsel olgunluk gibi hayatın doğal bir dönemidir. Dünya Sağlık Örgütü, menopozu yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi olarak tanımlıyor. Menopoz döneminde yumurtalıklardaki (overler) folikül miktarı azalıyor ve östrojen üretimi azalıyor. Zamanla östrojen üretimi kesilip yumurtalıklar küçülüyor. Buna bağlı olarak adet döngüsü kesiliyor ve üreme yeteneği kayboluyor. Ve tüm bu değişikliklerin sonucunda da adet kanamaları kesiliyor. Yıllar boyu devam eden bu süreçte bazı kadınların hiç şikayeti olmazken, bazı kadınlar bu süreci daha zorlu geçirebiliyor..
MENOPOZ DÖNEMİNDE GÖRÜLEBİLECEK ŞİKAYETLER ŞUNLARDIR;
1- Menstrüel (adet dönemi) düzeninde değişiklikler, kısa yada uzun süreçli kanama ve miktarlarında farklılıklar
2- Sıcak basmaları ve terlemeler
3- Çabuk sinirlenme
4- Unutkanlık
5- Uyku bozuklukları
6- Baş ağrısı
7- Duygu durum değişiklikleri
8- Çarpıntı
9- Saçlarda dökülme, incelme
10- Halsizlik ve kas- eklem ağrıları
11- Ciltte, gözde veya ağız içerisinde kuruluk
12- Vajinal enfeksiyonlar
13- İdrara sık çıkma, idrar kaçırma
14- İştah artışı ve metabolizmada yavaşlama buna bağlı kilo artışı
15- Depresyon
HORMON TEDAVİSİ ŞİKAYETLERİ AZALTIYOR;
Menopoz döneminde destek tedavi için bireyin kişisel özellikleri, medikal geçmişi, şikayetlerinin şiddeti ve yaşam kalitesinin ne kadar etkilendiği, istediği ve beklentileri göz önünde bulundurularak düzenlenmelidir. Vücutta azalan veya üretilmeyen hormonların dışarıdan verilmesi anlamına gelen hormon tedavileri şikayetleri rahatlatabilmektedir. Ama ne kadar sağlıklı olduğu hala büyük bir tartışma konusudur.
SAĞLIKLI BİR MENOPOZ İÇİN DÜZENLİ EGZERSİZ ŞART!
Menopoz sürecinde dengeli ve düzenli bir diyet, yeterli kalsiyum ve D vitamini almak, sigara, alkolden uzak durmak ve antioksidandan zengin gıdalarla beslenmek önemli . Ayrıca düzenli egzersiz kemik kaybını yavaşlattığı gibi aşırı kilo alımını ve buna bağlı olarak gelişecek diyabet, kalp hastalıkları gibi hastalıkların riskini de azaltıyor . Menopoz süresinde doğal olarak yaşanan duygusal iniş çıkışları düzenli egzersiz büyük oranda dengeliyor. Sağlıklı ve mutlu bir menopoz döneminin en büyük ilacı ise Seks… Evet yanlış okumadınız çok daha özgür ve güvende olacağınız bu dönemde partneriniz size gerçek anlamda iyi geliyor.