Kış mevsimi, hepimizin mental olarak kabuğuna çekildiği, enerjimizin kimi zaman dip seviyelerde gezdiği bir dönem. Tabii tüm atmosferimizi değiştiren bu etkilerin yanı sıra, kış mevsiminin bir de fiziksel sağlığı etkileyen öteki yüzü var. Soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha sık görüldüğü bu aylar, çocuklarımızı da etkiliyor. Ve bu hastalıkların başında da “yüksek ateş” geliyor.
Konuyu Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Tarkan İkizoğlu’nun da görüşüne başvurarak sizler için derledik.
Hemen İlaç Vermek, YANLIŞ!
DOĞRUSU: Ateş çocuğunuz tarafından iyi tolere ediliyorsa hemen ilaç vermeniz şart değil. Söz konusu enfeksiyon olduğunda, ateş düşürücü eylemlerde bulunmanın açıkçası pek bir faydası yok. Ateşi çok yüksek değilse ve çocuğunuz kendini kötü hissetmiyorsa, üzerini soyup, ılık bir duş aldırabilirsiniz. Eğer kendini iyi hissetmiyorsa, dozlarına ve dozlar arasındaki sürelere dikkat ederek ateş düşürücü ilaç vermeniz ise önem taşıyor. İlaç kullanımına rağmen ateş 72 saat boyunca düşmemiş ise mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor.
Yeterince Su Vermemek, YANLIŞ!
DOĞRUSU: Yüksek ateşte çocuğunuza düzenli olarak sıvı vermek çok önemli. Zira hem ateşe karşı direnç hem de bağışıklık sisteminin etkin çalışmasında sıvı dengesi kilit rol üstleniyor. Bu nedenle çocuğunuz istemese bile ona bol bol sıvı vermeyi ihmal etmeyin.
‘Üşüyor’ Diye Odanın Isısını Yükseltmek. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Gerçek şu ki, ortam ısısı yüksek olduğunda çocuğun ateşi daha hızlı yükseliyor. Dolayısıyla ortam sıcaklığının sabit ve 18-20°C aralığında kalması gerekiyor. Ayrıca ateşli çocuğun hava ihtiyacı artıyor, bu nedenle konforlu bir solunum için havanın çok nemli veya çok kuru olmaması gerekiyor. Çocuğunuzun odasını düzenli olarak havalandırmanız, mikropların ortamdan uzaklaşmalarını sağlayabilir.
Çocuğun Üzerini Örtmek. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Ateşi yükseldiğinde çocuğunuzun üzerini örtmeyin. Üşüme hissini azaltmak için vücut ısısını yükseltmeyecek incelikte, pamuklu giysi veya örtü tercih edebilirsiniz. Zira küçük bebekler, özellikle yeni doğanlar sıcak ortamlarda fazla kalın giydirildiklerinde, vücut ısılarını dengeleyemedikleri için ateşleri çıkabiliyor. Bu yüzden ateşlendiklerinde fazla kalın giydirmemek ve üzerlerini örtmemek gerekiyor. Ancak vücut ısısının fazla düşmesine ve üşümesine yol açacağı için ateşi takip etmeli ve düştüğünde uygun giysiler giydirmelisiniz.
Soğuk Suda Yıkamak. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Ateşin yükselme evresinde üşüyen çocuğu soğuk suda yıkamak, kendisini daha kötü hissetmesine neden olacağı için önerilmiyor. Ateş düşürücü ilaca rağmen vücut ısısı düşmüyorsa, ılık suyla duş aldırmanız ilacın etki hızını artıracaktır.
Kolonya Ve Sirkeli Su İle Ovmak. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Sirke gibi asidik içerikli sıvıların veya alkolün uçucu özelliği nedeniyle buharlaşmayı artırarak ateşi düşüreceği düşünülüyor. Ancak yapılan çalışmalarda bu tür sıvıların hiçbir olumlu etkisi gösterilmemiş. Aksine deriden emildikleri takdirde çocuklarda zehirlenme bulgularına yol açabiliyor.
Buz ve Buz Torbaları Uygulamak. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Enfeksiyona bağlı gelişen yüksek ateşte ‘buz veya buz torbaları’ uygulamasından kesinlikle uzak durmanız gerekiyor. Bu tür işlemler çocuğun üşüme duygusunu artırmanın yanı sıra vücudun ısıtma mekanizmalarını daha güçlü çalıştırarak ateşin daha da yükselmesine neden olabilir.