KARARLARIM İÇİN KARARLIYIM!

Yeni yıl kararları alan kişilerin hedeflerine ulaşma olasılığının, almayanlara göre 10 kat daha fazla olduğunu biliyor muydunuz? Bu şu demek, ‘kararlarımıza bağlı kalma şansımızı’ artırmanın yollarını keşfetmeliyiz!

Aralık ayı, bir önceki yılın değerlendirmesini yapmak ve bir sonraki yıl ulaşmak istediğimiz hedefleri düşünmek için harika bir zaman. Bu zamanlarda pek çoğumuzda “yeni yıl, yeni ben” motivasyonu olur. Spora başlamak, birikim yapmak, sigarayı bırakmak, yeni bir dil öğrenmek gibi birçok heyecan verici karar yeni yıl kararları adı altında bizleri motive eder. Ancak araştırmalar, yeni yıl kararlarımızın sadece %10’unun birkaç aydan daha uzun sürebildiğini gösteriyor.  Her birimiz hedeflerimiz gerçekleştiğinde yaşamımızın daha iyi olacağını düşünürüz ama çok insani olarak bu değişimi “hemen, şimdi” isteriz. Bu olmayınca da vazgeçmek kolay geliyor. Atladığımız şey ise hiçbir şeyin bir günde değişmeyeceği gerçeği. Büyük değişimler elde edebilmek için önce küçük adımları atmalı ve istikrarı sürdürmeliyiz.

Küçük adımlarla başlayın

Aldığınız yeni yıl kararları için öncelikle pratik olan ve sizi çok fazla kısıtlamayan küçük hedefler oluşturun. Tüm tatlıları kesmek yerine, başlangıçta tatlıyı meyve veya yoğurt gibi hala zevk aldığınız daha sağlıklı bir şeyle değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu kararlara bağlı kalmak daha kolay olacak, çünkü kaçırdığınızı hissetmeyeceksiniz ve sizi yine de büyük hedefe bir adım daha yaklaştıracak.

Hedefleri açıkça tanımlayın

Genellikle yeni yıl kararları verdiğimizde büyük ve kapsamlı hareketler yaparız. Ancak unutmayın koyduğunuz hedef net olmalı.  Örneğin, ‘daha fazla egzersiz’ yapmaya karar vermek yerine, ‘haftada 3 kez 20 dakikalık yürüyüşe çıkacağım’ gibi daha spesifik bir hedef düşünün. Açıkça tanımlanmış hedefler ilerlememizi takip etmemize yardımcı olur ve bu da bizi motive eder.

Tetikleyicilerinizi analiz edin

Belki de kararlarımızı uygulamamız önündeki en büyük engel tetikleyicilerimiz. Beyninizde eski alışkanlıklarımızın yarattığı güçlü bağlar var ve yenilerini inşaa etmeye çalışıyorsunuz. Örneğin, arkadaşlarınızla her şarap içtiğinizde sigara içiyordunuz ama sigarayı bırakma kararınız var. Aynı ortam sizi tetikleyecek. Tetikleyicileri  bilmeniz eski alışkanlıkları yönetmek için daha hazırlıklı olmanızı sağlar.

Birlikten doğan kuvvet

Sevdiğiniz birine yeni yıl kararlarınızı anlatmak ve hatta onları da dahil etmek, kararlarınızı uygulama performansınızı büyük ölçüde artırabilir.  Bilgi dahilinde sürece başkasını dahil etmek bize sorumluluk hissi yüklemeye yardımcı olur. Ayrıca başka biriyle ortak karar aldığımızda hedefe daha eğlenceli bir yoldan gitmek mümkün. Motivasyon artışı da bonus.

Esnek olun

Arada başarısızlıklar olabilir, unutmayın. Pilates dersinize o gün gitmemiş olmanız yarın gitmeyeceğiniz anlamına gelmez. Aksamalar olduğunda, inancınızı ve cesaretinizi kaybetmeyin. Eninde sonunda çabanızın karşılığını göreceksiniz. Sadece gerçekçi hedeflere ulaşabilmek için çaba göstermekten vazgeçmeyin.

Ödül zamanı

Başarılarınızı başkalarından önce siz görün. Mutlaka kendinizi görün. Ulaştığınız her hedefiniz için, kendinize o hedeften daha küçük bir ödül verin. Küçük bile olsa, yeni yıldan istediğiniz bir hedefe ulaşabilmek çaba gerektirir. Kendinizle gurur duymak önemlidir, bundan vazgeçmeyin.

Unutmayın, kimse mükemmel değil

Yeni yıl kararları büyük değişiklikler olabilir ve her zaman onlara bağlı kalmayabiliriz. Kendinizi hırpalamak ve motivasyonunuzu kaybetmek yerine, kusurlarınızı sürecin bir parçası olarak kabul edin. Sürekli olarak hedefinize ulaşamıyorsanız, hedefiniz şu anda çok büyük olabilir ve onu daha küçük parçalara ayırmayı yararlı bulabilirsiniz. Düzenli olarak planlamak, uyum sağlamak ve kazançlarınıza odaklanmak, uzun vadede daha iyi bir başarı şansına katkıda bulunacaktır.

1 Ocak’ta tek bir büyük  hedef yerine, yıl boyunca uygulayabileceğiniz gerçekçi, ulaşılabilir ve desteklenen hedefler belirlemek, çabaladığınız her şeye ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Herkese mutlu yıllar!

Written By
More from Ece Bozdağ: 
İLİŞKİDE MUTLULUK KÜÇÜK ANLARDA SAKLI…
Yazar: Uzman Psikolog Ece Bozdağ Mutlu ve tutkunun canlı olduğu bir ilişkide...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir