6 MADDEDE YEŞİL MODA

BİR TREND DEĞİL, YAŞAM STİLİ: YEŞİL MODA

Değişim için nereden başlamalı?  Sürdürülebilir olandan… Daha fazla vakit kaybetmeden gelin, yeşil moda kavramını 6 maddede birlikte ele alalım…

YAZAR:  IŞIL ŞAYKAN

Yavaşlık

Yeşil moda, üretimden pazarlamaya, ürün kalitesinden nasıl tekrar değerlendirilebileceğine kadar pek çok konuda sosyal sorumluluğu, adaleti, insan ve çevre sağlığını savunan bir anlayış. Yavaşlık ilkesi, üretim aşamasının sağlıksız ve sosyal güvencesiz koşullarda gerçekleşmesini değil, eski usullere geri dönüş misali el emeği üretimine dayanıyor. Birlikte kullanılan yavaş tasarım kavramı ise kitle için tasarımlar yapmak yerine kişiye özel tasarımlar yapmanın karşılığı. Zamana yayılan tasarım ve üretim süreçleri enerji tasarrufu yapmayı sağlarken kaliteli ve özgün ürünlerin de ortaya çıkmasını sağlamış oluyor.

Ekolojik

Ekolojik ilke işin belki de en aşina olduğumuz kısmı. Üretim materyallerinin çevreye zarar vermeyecek şekilde üretilmesini, çok fazla su tüketmeden yıkanıp korunmasını anlatıyor ve tabii doğal ürünler kullanmayı…Fabrikada üretilen yapay, sentetik iplik ve kumaşların sağlığa ne kadar zararlı olduklarını fazlasıyla deneyimlemedik mi zaten?

Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilir ilke sanırım kafaları en çok karıştıran ilke. Çevre dostu üretim ve tüketim süreçlerini ifade eden sürdürülebilirlik ilkesi modada sıfır atık sloganıyla yola çıkarken, kaliteli giysi üretimini ve tekrar değerlendirilebilecek kumaş ve malzemeyi savunuyor. Çok bilindik olmayan bir diğer özelliği ise yerel üretim ve ürün değerliliğini arttırmak!

Kalite

Pantolonlarınız, eşofmanlarınız çok yürüdüğünüzde veya terlediğinizde kaşındırıyor mu? Sebebi kumaşı olabilir. Yeşil modada sağlığı olumsuz etkileyebilecek naylon, polyester, kimyasallarla üretilmiş kumaşlar yerine organik pamuk, bambu, keten ve kenevir gibi bitkisel malzemeler kullanılıyor. Doğal materyaller cildinizin sağlığını gözetiyor ve çevreye de çok daha az atık bırakıyor. Özellikle organik pamuğun su kirliliğine etkisi normal üretimli pamuğa göre %98 daha az olduğunu biliyor muydunuz? Sağlıklı kumaşlar, uzun süreli kullanacağımız giysiler demektir. Dahası, daha az harcayıp daha uzun süreli tüketebilme avantajımızdır. Bitkisel tabanlı plastikler ise Stella McCartney’nin 2019’da üretimine dahil ettiği materyallerden.

Giysilerimizi Nasıl Sürdürülebilir Hale Getiririz?

E peki elimizdeki giysileri ne yapalım, atalım mı? Aslında atmak yerine, kiralayabilir, bakım yaptırabilir ya da bağışlayabilirsiniz. Kıyafet değişim uygulamaları kullanmak hatta takas etmek de seçenekler arasında olabilir. Eski kıyafetleri dönüştürmek de süper bir fikir! Jean pantalonlardan çanta yapımları, eski masa örtülerinden önlükler, çantalardan şapkalar yapmak eğlenceli ve yaratıcı bir uğraş olabilir. Şimdilerde rengi solan ya da bedeni olmayan eski kıyafetleri alıp yeniden şekillendirmeye “ileriye dönüşüm” diyorlar.  Kim bilir sizin uzun süredir yaptığınız da ileri dönüşümün ta kendisidir zaten!

Yeşil Modanın İsimleri

Stella McCartney 2001’den beri koleksiyonlarında deri ve kürk kullanmıyor. 2008’den beri ise organik pamuğu tercih ediyor. Isabelle Fox, Reformation çok uzun yıllardır koleksiyonlarını ekolojik ve sürdürülebilir ilkelerle oluşturan markalardan. Bununla birlikte Patagonia, çevre hareketlerinin başladığı ilk zamanlarda geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik çalışmalarına başlayan ilk isimlerden. Bir şeyler değişiyor zira hızlı modanın devlerinden H&M’in ürünlerini geri dönüşüm materyalleriyle üretmeye başlamasını unutmamak gerekiyor. Türkiye’de sayısı git gide artan sürdürülebilir tasarımlara imza atan markalarımızdan bazıları ise One Square Meter, Hip+Happen, Restore Jeans, Satsuma.

Written By
More from Beril Yilmaz
YENİ YIL HEDEFLERİME NASIL ULAŞABİLİRİM?
Yılbaşı herkes için yeni bir başlangıcı ifade eder. Her sene yılbaşı döneminde...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir