Yazar: Klnk. Psikolog Ece Bozdağ
Çocukların yemek yemeyi reddetmesi ebeveynlerin en çok zorlandığı konulardan biri. Toplumumuzda çocuk doyarsa ailenin doyduğunu, çocuk yemezse ailenin perişan olduğunu sıklıkla görürüz.
İyi haber şu ki; yemek yemeyen çocuk yoktur. Çocuk ya da yetişkin her insan acıkır ve doğal olarak yemek yemeyi bilir. En sık karşılaşılan durum da; çocuk doyuyordur ama anne çocuğun tokluk hissine inanmıyordur veya çocuk acıkmadığını söylüyordur ama anne çocuğun acıkmadığına inanmıyordur.
Yemek yemek fizyolojik olduğu kadar sosyal yanı da olan bir ihtiyaç. Yemek yemenin stres ve gerginlik yarattığı evlerde ne yazık ki çocuklar da yemeye karşı olumlu bir tutum geliştiremezler çünkü bu evlerde beslenme konusu hep gündemdedir ve kaygının merkez noktasıdır. Halbuki yemek zamanları ailece bir arada sohbet ederek yenilen yemeklerin çocuklara sosyal anlamda da fazlasıyla katkıda bulunur.
Eğer doktor kontrolünde çocuğun gelişimi yaşının gerektirdiği aralıkta ise çocuğun yemek ihtiyacıyla ebeveynin beklentisine gerçekçi bir yerden bakmak gerekir. Tıpkı yetişkinler gibi çocukların da kimisi daha fazla yemeye ihtiyaç duyarken kimisi daha az besine ihtiyaç duyuyor olabilir. Önemli olan yediği miktardan ziyade, sağlıklı ve dengeli beslenmesidir.
Hep beraber sofraya
Ana öğünlerde aileleriyle birlikte sofraya oturan çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlıkları daha çok gözlemlenmektedir. Çocuklar anlatılanı değil, gördüğü davranışı taklit etme eğilimindedir. Ebeveyninin iştah ve keyifle yemek yediğini gözlemleyen çocukların beslenme tutumlarına olumlu etkileri olacaktır.
Ekran ile yemek yedirme
Tablet, televizyon gibi teknolojik uyaranlar eşliğinde yemek yemek açlık ve tokluğa dair sinyal almaksızın, hatta ne yediğine dikkat etmeksizin bilinçsiz yapılan bir eyleme dönüşür. Bu yüzden ekran ile yemek yedirmeyle sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak pek mümkün olmadığı gibi ileri dönemde beslenme problemlerine sebep olabilir.
Ödül ile yemek yedirme
Ucunda çikolata, şeker türevi bir ödül olduğunda çocuk yemeği atlatılması gereken bir süreç olarak görür ve sonuca odaklanır. Bu da yemekten keyif ve lezzet alamamasına sebep olur. Ödül almak veya cezadan kaçmak için yemek yiyen çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaları zordur.