BİR YAZ DERDİ: TERLEME

Yakın bir arkadaşım meme kanseri oldu ve doktoru terlemeyi önleyici deodorantları kullanmayı hemen bırakmasını istedi. Yıllar önce okuduğum bir yazıda da “ alüminyum” içeren deodorantların uzun süre kullanıldığında agresif tümörlere yol açtığını  duyunca bu deodorantları tamamen hayatımdan çıkarttım. 

Peki aliminyum içeren deodorantları kullanmanın riskleri neler?  Gelin birlikte neden doğalın peşinde olmalıyız beraber bakalım.

ÖNCELİKLE TER NEDİR?

Terleme, vücut sıcaklığını sabit tutmaya yarayan fizyolojik bir fonksiyondur. Vücuttan atılan ter,  vücut sıcaklığını azaltır ve dengeler. Kokusu ise, ciltte bulunan bakterilerden kaynaklanır.

PEKİ BU KOKUYLA NASIL SAVAŞIRIZ?

Deodorantlar deri fonksiyonunu değiştirmediklerinden dolayı kozmetik ürün, antiperspirantlar ise ilaç olarak sınıflandırılır. Kelime anlamı, koku giderici olan deodorantların ilk amacı özellikle istenmeyen ter kokusunu önlemek ve gidermektir. Antiperspirantlar ise ter bezlerinin çıkışlarını geçici olarak kapatırlar ve bu şekilde aşırı terlemeyi önleyerek kötü koku oluşumunu önlerler. Ter bezlerini kapatmak ve ter akışını durdurmak için alüminyum tuzları ve diğer kimyasal maddeleri kullanırlar. Bunu bir tür jel gibi düşünebilirsiniz. Yani ağır kimyasallar içerir, ter gözeneklerini tıkar ve terlemeyi engellerler. Sonuç olarak metabolizma terleme fonksiyonunu yerine getiremez ve toksinler vücudun içinde kalır. Maalesef toksinlerde kendi kendine yok olmaz. Asıl tehlikenin başladığı nokta ise, vücut toksinleri ter vasıtası ile atamayınca başlar. Toksinler koltukaltında bulunan ve bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lenf nodlarının yakınında birikmeye başlar ve tekrar dolaşım sistemine girebilir ve bu ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir…

MEME KANSERİNE ZEMİN HAZIRLAYABİLİR…

Kullandığınız ürün toksik ve kanserojen bir madde içeriyorsa vücudumuza bu zararlı maddeleri de almış oluruz. Özellikle koku verme amacıyla eklenen metilen klorid, toluen, metil etil keton, etilen glikol gibi değişik toksik kimyasallarından kesinlikle uzak durmalısınız. Meme kanseri riskini arttıran en tehlikeli maddelerden biri olan parabenin diğer kozmetiklerin yanı sıra en çok deodorantlarda bulunduğunu da unutmayın…!

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR:

En önemli nokta,  alacağınız deodorantların alüminyum bileşeni içermemesine dikkat edin. Alüminyum emilerek kan dolaşımına girer ve vücutta birikir.  10 yıldan fazla süredir parabenlerin kanser gelişiminden sorumlu maddeler arasında olduğu da unutmayın..!

EVDE KENDİN YAP:

MALZEMELER:

• 3 yemek kaşığı karbonat

• 4 limon kabuğu

• 3 portakal kabuğu

• 3/4 su bardağı deniz tuzu

• 1 litre su

Deniz tuzunda bulunan magnezyumun cilt üzerinde anti-enflamatuar etkileri vardır. Bir diğer tarafdan C vitamini içeriği sayesinde, narenciye kabukları taze bir aromaya ek olarak antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Kabukları küçük parçalara kesin ve bir litre suda 5 dakika kaynatın. Suyu süzün ve diğer malzemeleri ekleyin soğumaya bırakın. Daha sonra, bu macun kıvamındaki karışımı bir kaba alın. Koltuk altınıza uygulayın.

Written By
More from Beril Yilmaz
10 SORUDA EL HİJYENİ İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER
El yıkama, kendimizi ve sevdiklerimizi korona virüs (COVİD-19) gibi enfeksiyonlardan korumakta ve...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir