BESİNLER BUZDOLABINDA NASIL SAKLANMALI?

Besinleri saklama yöntemlerinin sağlık faydalarından yararlanmak için önem taşıdığını biliyoruz. Örneğin besinlerin maruz kaldığı nem miktarına dikkat etmek, gıdaların mümkün olduğunca uzun süreli korumamıza yardımcı oluyor. Kapalı bir ortamda nem mevcut varsa, bakteriler hızla büyüyor ve küçük koloniler oluşturuyor. Bu koloniler taze meyve ve sebzelerin hızla çürümesine ve yenmez hale gelmesine neden oluyor. Bu nedenle, bakteri üremesini ve bunun sonucunda gıda israfını azaltmak için buzdolabında özellikle de taze besinlerin nemini kontrol etmeliyiz.

Beslenme ve Diyet Uzmanı, Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak, depolanan gıdaların daha uzun süre korunmasına ve gıda israfının azaltılmasına yardımcı olmak için bazı yöntemler öneriyor:

  • Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi etilen gazı üreten sebze ve meyveleri, etilene duyarlı olanlardan ayırmak gerekiyor. Doğal yollarla üretilen bu gaz, depolama süresini kısaltarak bozulmalara sebep olabilir. Olgunlaşma sırasında etilen gazı üreten yiyeceklere muz, avokado, kavun, şeftali, kayısı, armut, elma, erik, domates, ayva ve inciri örnek verebiliriz. Bu besinleri etilene duyarlı olan kabak, bezelye, ıspanak, brokoli, marul, salatalık, karpuz, bakla ve biber gibi gıdalarla aynı yerde muhafaza ettiğinizde bozulmalarını kolaylaştırmış olursunuz. Yani bu besinleri saklarken bir arada tutmamanızı öneririm.
  • Muzları buzdolabında saklarsanız, olgunlaşmayı durdururlar ama kabukları kararır. Çok yumuşak olmadıkça onları tezgahınızın üzerinde tutun.
  • Olgunlaşmış şeftaliler birbirine temas ederlerse çürüme sürelerinin hızlanacağını da unutmayın. Eğer zamanında tüketemezseniz reçel yapabilir veya yıkadığınız şeftalileri dondurarak buzlukta 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
  • Çilek, böğürtlen gibi kırmızı meyveler uzun süre saklandıklarında çürümeye daha meyilli olduklarından bu meyveleri dondurarak saklayabilirsiniz.
  • İncirin çok çabuk bozulabilen bir meyve olduğunu unutmayın, fazla miktarda satın aldıysanız 6 aya kadar ister soyulmuş, ister dilimlenmiş, isterseniz tüm olarak buzlukta saklayabilirsiniz.
  • Patates, tatlı patates, soğan ve kuru sarımsak serin ve kuru koşulları tercih eder, bu nedenle onları nemli sebzeliklerden uzak tutun. Yani bu besinleri buzdolabınızda saklamanıza gerek yok.
  • Karnabahar nemi sever. Nemi korumak için karnabaharı nemli bir kağıt havluya sarabilirsiniz.

Written By
More from Beril Yilmaz
PANDEMİYE RAĞMEN KEYİFLİ YARIYIL TATİLİ GEÇİRMENİN YOLLARI
COVID-19 salgını nedeniyle neredeyse bir yıldır uzaktan eğitim alan öğrenciler şimdilerde heyecanla...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir