Giderek soğuyan havalar hastalıkları da beraberinde getiriyor. Gün içinde değişen ısı değişimleri, bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden oluyor. Bu dönemi hastalanmadan atlatmak için tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Memorial Etiler Tıp Merkezi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Haluk Mumcuoğlu, mevsim değişimlerinin neden olduğu hastalıklar ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
Tedaviye doğru zamanda ve doğru ilaçlarla başlanmalı
Kış aylarında en sık karşılaşılan rahatlıklar arasında enfeksiyon hastalıkları yer alıyor. Bunlar ağır alt solunum yolları enfeksiyonları olabileceği gibi hafif seyirli sinüzit, otit, faranjit, larenjit gibi üst solunum yolları enfeksiyonları olabiliyor. Bu hastalıklara yol açan etkenlerin çoğunluğunu oluşturan viral enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi etkili olmamakta. Bakteriyel enfeksiyonlarda ise doğru antibiyotiğin, doğru sürede, doğru şekilde (ağızdan, damar yolu veya kas içi enjeksiyonu gibi) uygulanması çok önemlidir. Hastalığa ait şikayetler başladığı anda bir sağlık kuruluşuna başvurun.
Grip ve zatürreye karşı aşıyla önlem alın
Grip virüsü yapısı gereği her yıl kendini değiştiren bir virüs olduğu için gribe karşı kullanılan aşıların içeriği de her yıl değişmektedir. Bu yüzden grip aşısının her yıl Eylül-Kasım ayları arasında tekrarlanması gerekir ancak Mart ayının sonuna kadar yapılabileceği unutulmamalıdır.Bu aşının koruyuculuğu %60-85 arasında olup, yaş ilerledikçe aşının koruyuculuğu azalmaktadır.
Zatürre aşısı 5 yılda bir tekrarlanmalı
Pnömoni yani zatürre; ateş, öksürük, balgam ve nefes darlığı belirtileriyle kendini gösteren bir akciğer dokusu enfeksiyonudur.
Bağışıklığınızı güçlü tutun
Yeterli ve dengeli beslenme, enfeksiyonlardan korunmada son derece önemli. Her grup besinden dengeli ve yeterli miktarda beslenilmeli. Yeterli sıvı tüketimi sağlıklı ve dengeli beslenmek kadar önem taşır. Susama hissi olmadan 2- 2,5 litre su tüketilmelidir. Günde ortalama 6-8 saat kaliteli uyku bağışıklık sistemini güçlü tutmakta ve hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Yine yapılan egzersizler vücut direncini korur. Hastalıklardan korunmada el hijyenine dikkat edilmeli, bulaşmayı önlemek adına elleriniz sık sık yıkayın. Son olarakta bağışıklık sistemimizi zayıflatan yoğun stresten kaçının!
NOT
Biliçsiz kullanılan, tek bir antibiyotiğin bile zararı 2 yılda iyileşiyor. Bilinçsiz şekilde kullanımı bağırsaklardaki probiyotikleri (yararlı bakterileri) yüzde 20 oranını öldürüyor. Bu probiyotikleri tekrar bağırsaklara geri kazandırabilmek; en iyi organik beslenmeyle bile 2 yıl içinde mümkün. Dikkatli kullanın!