2023’ün En Yeni Saç Bakım Trendleri Neler?

2023 yılında saç bakımına yaklaşımda inovatif markalar, cilt bakımı esaslarını baz olarak yeni nesil saç ürünleri geliştirdiler. Bazıları Türkiye’ye geldi, bazılarının gelmesini ise sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu yazıda saç bakım inovasyonları ve yeni ürünlerden bahsetmeden önce saçın yapısını bilmenin kilit rol oynayacağını düşündük. Saçın yapısı hakkında ne kadar bilgi sahibi olursak o kadar yeni ürünlerin etki etme mekanizmalarını anlamış oluruz. Dolayısıyla bu yazıda hem saçınızı yeniden keşfedecek, hem de en yeni saç bakım trendleriyle tanışacaksınız.

İlk olarak işe saçın kimyasını ve yapısını keşfederek başlayalım ki ürünlerin etki mekanizmalarını daha iyi anlayalım.

Saçın Yapısı

Saçın en dış kısmına kütikül, orta kısmına korteks en iç kısmına da ise medula diyoruz. Kütikül balığın pullu derisine benziyor ya da evin çatısındaki kiremitlere benzetebiliriz. Hafifçe açılıp, kapanabiliyorlar. Bu şekilde şampuan, saç kremi ve saç boyası kütiküllerin arasına girebiliyor. Fakat bunlardan sadece saç boyası kortekste kimyasal bir reaksiyona neden oluyor ve saçın rengini değiştiriyor. Şampuan ya da diğer bakım ürünleri kortekse kadar giremiyor, yüzeyde etki ediyorlar.

Kortekse kadar ulaşabilmek kolay bir iş değil, kütiküllerin yeterince açılması gerekiyor ki bu da saçı yıpratan bir durum. İşte bu yüzden boyalı saç boyasız daha göre daha hasarlı oluyor.

Saçın yapı taşlarına baktığımızda saç; proteinlerden, yağdan, sudan, eser elementlerden ve pigmentlerden oluşmuştur. Saç nem kapasitesine bağlı olarak %65-95 oranında keratin adı verilen proteinlerden oluşur. Bu yüzden sık sık saç bakım ürünlerinde keratin ifadesini görürüz. Saçın yapı taşını yerine koymayı amaçlarlar.

Saç suyu sever mi, sevmez mi?

Saç hydrophobic’tir. Hydro su, phobic ise sevmemek demek. Yani saç su sevmez, bu da demek oluyorki saçın su geçirgenliği yoktur. Ama hasarlı saçta saçı hydrophobic yapan ve kütikülde bulunan 18-MEA – 18-methyl eicosanoic acid adındaki yağ tabakası zedelendiği için saç hydropohic olma özelliğini yitirir ve hydrophilic olur. Yani su saçın içine girmeye başlar.

Su her saça girişte saç şişer, su buharlaşıp gittiği zaman saç eski çapına geri döner. Her su ile temasta bu işlem tekrarlanır. Böylece aslında her su ile temasta saç yıpranmış olur.

Hydrophobic’in tam tersi hydrophilic’tir yani suyu sevmek demek. Saçlarımızın çok büyük bir bölümü hdyrophilic’tir çünkü zamanla saç başta su olmak üzere bir çok farklı nedenden dolayı hasar görür. Hasar görmüş hydrophilic saç teli aynı zamanda negatif elektrik yüklüdür. Hasarsız saç teli ise pozitif elektrik yüklüdür.

Bu bilgiler ışığında ideal bir saç bakımı nasıl olmalı?

İnovatif saç bakım ürünlerinden bahsetmeden önce saçlarımızı yıpratan alışkanlıklarımızı bir kenara koyalım. Peki nedir bu alışkanlıklarımız ya da zarar veren faktörler?

Öncelikle saçları yıpratıcı işlemlerden kaçınmak ve hali hazırda yıpranmış saçlar için de onarıcı işlemler uygulamak ve tekrar yıpranmalarının önüne geçmek için de bazı alışkanlıklarımızı değiştirmek gerekir.

Öncelikle saçı yıpratan etkenlerden size bahsedeyim, böylece bunlardan hangilerine maruz kaldığınızı tespit edebilir ve önlem alabilirsiniz. Saçın maruz kaldığı iki türlü hasar vardır: Fiziksel hasar ve kimyasal hasar.

Fiziksel hasar saçı yıkamak, kurutmak, taramak, ve ısı ile şekil vermekten kaynaklanır. Kimyasal hasar ise saç boyaları, kalıcı saç düzleştirme, perma, saç açtırma ya da UV ışınları yani güneş kaynaklıdır.

Saçın yıpranması önlemek için şunlara dikkat edin:

  • Saçınızı çok sık yıkamayın. Saçın suyu çekip şiştiğini sonra kuruduğunda tekrar indiğini bu döngünün saçı yıprattığını hatırlayın.
  • Duşta yapılan en büyük hata tüm saçı başın yukarısında toplayıp o şekilde şampuanlamaktır. Saçınız karışacak ve daha çok zarar görecektir. Tepede saçı toplamadan dipleri yıkayın, şampuanı uçlara doğru akıtın.
  • Saç uçları yaşlı saç dipleri gençtir. Bu yüzden en çok hasar uçlarda olur. Saç uçları için nemlendirici mutlaka kullanın.
  • Saçınız kıvırcık ise durulanmayan saç kremlerini tercih edin, fakat saçınız düz ise durulananları tercih edin.
  • Saçınızı ıslakken havlu ile ovuşturmayın.
  • Saçınızı banyodan çıkmadan önce soğuk su ile durulayın. Soğuk su kütikülleri yatıracak böylece ışık kırılmadan yansıyıp saçlarınız daha parlak görünecektir.
  • Saçınızı iki kere yıkamanıza gerek yok. Bir kere şampuan bir kere krem uygulayın.

2023’de Öne Çıkan İnovatif Saç Bakım Ürünleri

2023’ün öne çıkan saç bakım trendleri arasında daha fazla bilimi ve araştırmayı görüyoruz. Bu anlamda inovatif teknolojiler saç bakım ürünleri içerisinde yer almaya ve ön plana çıkmaya başladı. Yani cilt bakımının bilimselleşmesi saç bakımında da gerçekleşiyor. Yine cilt bakımından ilham alan bir başka trend ise eksfoliasyon. Cildin ölü hücrelerden arındırılarak içeriklerin daha iyi nüfuz etmesini sağlayan peeling etkili, gözenek temizleyen ürünler saç bakım kategorisinde bu kez saç derisini hedef alıyor. Bir başka trend ise 2022’de yavaş yavaş görmeye başladığımız ama bu sene yükselişte olan susuz güzellik. Saç bakımında da susuz formüller yer almaya ve trend yaratmaya devam ediyor.

Gelin öne çıkan bu trendleri bulabileceğimiz ürünleri keşfedelim:

K18 BIOMIMETRIC HAIRSCIENCE PROFESSIONEL MOLECULAR REPAIR HAIR MASK

Yıpranmış saçların onarım etkilerinin geçici olmaması, kalıcı olması için inovatif K18 saç bakım markası biyoteknolojinin gücünden faydalanarak ortaya çıkıyor. K18’in meşhur peptit teknolojisini geliştiren bilim insanlarının grup lideri Solfarcos Teknolojileri ve Minho Üniversitesi Biyoloji Mühendisliği Merkezi’nde görevine devam eden Prof. Artur Cavaco-Paulo. Amerika ve diğer ülkelerde patentleri ve yeni patent başvuruları bulunuyor. Peki ya bu patent saçta ne gibi etkiler yaratıyor?

Ekip yıllarca keratin proteomunu araştırıyor ve bu keratin zincirlerini oluşturan her bir amino asit zincirini ve peptitleri test ediyorlar. Bu uzun testler sonucunda K18 peptit zincirinin çok güçlü bir şekilde keratin zincirleriye kimyasal olarak bağlanabildiğini keşfediyorlar. Güçlü bağ kurması demek oluyor ki etkisi saç yıkandığında geçmiyor. Bu sentetik bileşen organik canlı dokunun sentezlediği amino asit zinciri ile aynı yapıya sahip. Dolayısıyla keratin moleküllerini birbirine sıkıca bağlayabiliyor, bu da saçın onarıldığı anlamına geliyor. Etki mekanizması da oldukça hızlı, hatta Olaplex’den daha hızlı etki ettiği söyleniyor. Sadece şampuanlayıp, duruladığınız saçınızın ıslaklığını havlu ile aldıktan sonra maskeyi uyguluyor, 4 dakika bekliyor ardından tarayıp, saçı kurutuyorsunuz. Ürün saçta kalıyor, durulanmıyor.

SHAZ & KIKS BALANCING CLAY HAIR CLEANSER

Ayurvedik ritüellerden ilham alarak doğal bileşenleri modern zamanın tüketicisiyle buluşturan vegan ve hayvan deneysiz Shaz & Kiks markası Hint asıllı Shaz ve Kiku ismindeki iki kız kardeş olan kadın girişimciye ait. 2023’ün saç bakım trendlerinden olan saç derisinin derinlemesine temizlenmesini ve susuz formül akımını bu markada görmek mümkün. Henüz daha marka Türkiye’ye gelmedi fakat biz gelin herkesten önce keşfedelim!

Shaz & Kiks dengeleyici kil şampuanı katı formda, su ve sülfat içermeyen formüle sahip. Özellikle yağlı saç derisini hedef alan şampuan içeriğindeki Kaolin ve Bentonit kili ile fazla sebumu nazik bir şekilde temizliyor. Hindistana özgü Jamun meyvesi saç derisini eksfoliye ederken aynı zamanda antioksidan takviyesi yapıyor. Saç köklerinin güçlendiren ve yıkama sırasında dökülmelerini önleyen Amber çiçeği gibi doğal içeriklere sahip. Boyalı saçlar dahil herkesin kullanabileceği kil şampuanı ayrıca göz alıcı koyu pembe bir renge sahip.

Sahip olduğumuz en kıymetli aksesuarlarımızdan biri saçlarımız. Onlara iyi bakmak ise bizim elimizde ve başlamak için hiçbir zaman geç değil.

Sevgilerimle,

Ceyda Sinağ

Written By
More from Ceyda Sinağ
Cilt Bakımında Mikrobiyom Devrimi
Cilt bakımına yepyeni bir yaklaşım: Cilt ekosistemi anlamak Şüphesiz cildin mikrobiyomumun cilt...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir