YAZA KUCAK AÇTIK

Çiçek ve ot kokulu baharın ardından mayhoş, sulu ve iç açan renkli meyvelerle yazı karşılıyoruz. Bu ay, meyvelerle tazelik katılmış yemeklerin peşindeyiz.

Yeni Dünya Kebabı

Yeni dünya, diğer adıyla Malta eriği. Bazı bölgelerde muşmula da deniyor. Mayhoş tadı ve sulu yapısı ile baharın en yeşil zamanı mayıs ayında çıkan meyvelerden biri. İstanbul’da Anadolu tarafında Caddebostan yakınlarında dikkat edilirse çok sayıda ağacı görülebilir. Kış aylarında yapraklarını dökmediği için dikkatlerden kaçmaz.

Başlıktaki kebap ismi yanıltmasın, yapması çok kolay. Bunca zaman yapmayanların, yemeyenlerin pişman olacakları lezzette bir yemek. Hala mevsimi geçmemişken, alıp deneyin.

Malzemeler:

15-20 adet adet yeni dünya,

2-3 adet küçük boy kuru soğan (opsiyonel)

500 g kadar kuzu-dana karışık kıyma,

Tuz, karabiber

Yapılışı:

Yeni dünyaların sapını koparın, meyveyi ikiye kesin. Çay kaşığı ile çekirdeklerini ve zarını çıkarın. Kuru soğanların kabuklarını soyun, ikiye kesin. En dıştaki kısmını tutup, içini çıkarın.

Kıymaya tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Ceviz büyüklüğünde köfteler yapın ve yeni dünyaların arasında koyun. Kuru soğanları da aynı şekilde köftelerle doldurup kapatın. Bir fırın kabına sıkıca dizin. Aralara kuru soğanın kalan parçaları konulabilir. 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Meyve, suyunu salacak ve yemek öyle pişecek.

Aynı yemek tavada da yapılabilir. O zaman baştan dibine yarım çay bardağı su koymak iyi olur. Ve kapağı kapalı pişirmek gerekir. Kısık ateşte yaklaşık 40 dakika pişirmek yeterli olacaktır.

Mangalda yapmak isterseniz de şişe dizip harı geçmekte olan ateşte pişirin.

Not: Antep’te yeni dünya kebabına kuru soğan konmuyor ve meyvenin ilk çıktığı ve ekşi olduğu zaman yapılması tercih ediliyor.

Cacık vs Çağla Aşı

Çağlanın zamanı geçti ancak bu tarifi paylaşmadan edemedim. Olur da denk gelirseniz kaçırmayın. Instagram’da #iyicacıkhareketi isimli bir etiket bir süredir dikkatimi çekiyor. Bu tarifi biraz da ona atfen yazıyorum. Krema kıvamında hafif süzülmüş bir yoğurt, iyi bir cacığın olmazsa olmazıdır. İçine ister salatalık, isterseniz de çağlayı ince ince doğrayıp koyun. Salatalığa nane, çağlaya rezenenin yeşil tül gibi yapraklarını yakıştırıyorum. Biraz tuz ve sarımsak, üzerine de en yeşilinden erken hasat soğuk sıkım bir zeytinyağı. Yaz sofralarına açık ara en yakışan meze. Bana göre Akdenizliliğin bir göstergesi.

Kirazlı semizotu salatası

Çileklisini yapanı çok ancak yemek yazarı Aylin Öney Tan’a göre kirazlısı daha güzel oluyor. Deneyin, çok seveceksiniz.

Malzemeler:

1 demet semizotu

200 g kadar kiraz

100-150 g eski kaşar

1 avuç ceviz, elle parçalanmış

Sosu için:

1 tatlı kaşığı hardal (mümkünse taneli hardal)

Yarım tatlı kaşığı şeker

Yarım tatlı çay kaşığı tuz

Yarım limonun suyu

1-2 çorba kaşığı elma sirkesi

1 ufak diş sarımsak (isteğe bağlı)

3-4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Yapılışı:

Sarımsak, tuz ve şekeri birlikte ezin. Tüm sos malzemelerini ekleyip karıştırın. Semizotunu yıkayın, süzün. Saplarıyla birlikte iri parçalar halinde koparın. Kirazları ikiye bölerek çekirdeklerini çıkarın. Peyniri incecik doğrayın. Cevizi yağsız kuru tavada yakmadan biraz gevretin. Tüm malzemeyi geniş bir salata kâsesinde sosla karıştırın.

Vişneli Köfte

Kirazın tadını çıkarmadan vişne çıkmaz. Yani vişne için biraz beklemek gerekiyor. İstanbul pazarlarına temmuz sonu gibi geliyor. Bazı seneler 2-3 hafta bile kalmadığı oluyor. Yakın takipte olmakta fayda var. Hele de likörünü sevip yapanlar için bu mühim bir konu. Gelelim çoğumuzun Güneydoğu’da ya da İstanbul-Kadıköy’deki Çiya restoran sayesinde tanıştığını tahmin ettiğim vişneli köfteye. Etin yanına konulacak meyvenin tadında biraz mayhoşluk aranıyor. Çünkü o hafif ekşilik ve aynı zamanda tatlılık, yemeği canlandırıyor. Lezzetini çok yükseltiyor. İşte o aranan mayhoşluk için doğru adreslerden biri vişne. Benim vereceğim tarif kendi damak zevkime ve biraz modern mutfağa göre evrilmiş hali ancak siz orijinalini öğrenmek isterseniz ‘’Güneşin Ve Ateşin Tadı Gaziantep Mutfağı’’ kitabına bakabilirsiniz.

Malzemeler:

500 g vişne

500 g kıyma

2 yemek kaşığı tereyağı

2 adet soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

Yarım limonun suyu

Yarım demet maydanoz

Tuz, karabiber, yenibahar

İnce pide ekmeği

Yapılışı:

Kıyma, tuz, karabiber ve yenibaharı karıştırıp yoğurun. Eti 1-2 saat buzdolabında dinlendirin. Ardından fındık büyüklüğünde köfteler yapın. Vişnelerin çekirdeklerini çıkarın. 1 avuç kadar vişneyi blender’dan geçirip püre haline getirin. Ay şeklinde doğradığınız soğanları tereyağında iyice kavurun, köfteleri ilave edip 5 dakika çevirin. Domates salçasını ekleyin, 1-2 dakika da onu kavurun. Ardından vişne püresini, limon suyunu ilave edip kısık ateşte 25 dakika pişirin. Ayıklanmış vişneleri ekleyip 10 dakika daha pişmeye bırakın. Pideleri minik kesin, bir tavada kısık ateşte çıtır olana kadar kızartın. Kıtır pideleri servis tabağına yerleştirin. Üstüne vişneli köfteleri koyun ve kıyılmış maydanozla süsleyin.

Written By
More from Beril Yilmaz
KARNABAHAR SEVDİRECEK TARİFLER
Brokolinin kuzeni karnabahar! Senin şimdi tam vaktin. Sağlık fışkıran bu besin, çiğneme...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir