Boğaz Ağrısına İyi Gelebilecek 6 Öneri

boğaz ağrısı

Buz gibi havaların kendini iyiden iyiye hissettirmesi ile açık havaya çıkmaktan kaçınıyor, kendimizi sıcak ortamlara kapatıyoruz. Kapalı alanlarda saatlerce vakit geçirmek ve ortamın yeterince havalandırılmaması ise maalesef salgın hastalıkların hızla yayılmasına yol açıyor.  Son zamanlarda neredeyse hepimiz bu salgın hastalıklardan nasibimiz aldık; o boğaz ağrıları ve bitmek bilmeyen öksürüklerin sonu gelmedi.

Peki inatçı boğaz ağrısını geçirmek için neler yapabiliriz?
Prof. Dr. Erdal Seren’in önerileriyle, boğaz ağrısına nelerin iyi geldiğini sizin için sıraladık.

Boğaz Ağrısının Nedenine Dikkat!

Yanma, kuruluk ve yutkunma ile giderek kötüleşen boğaz ağrısının neredeyse %90’ı enfeksiyon nedeniyle oluşuyor. Ama bunun dışında gün geçtikçe maruz kaldığımız hava kirliliği, sigara kullanımı ve polen gibi alerjik maddeler de boğaz ağrısına sebep olabiliyor.

Muayene Olmayı İhmal Etmeyin

Boğaz ağrısının en belirgin semptomları arasında konuşurken ve yutkunurken şiddetli ağrı hissetmek, sesin kısılması, öksürük, ateş, boğaz şişmesi ve bademciklerde beyaz lekelenmeler var. Bu durumda ilk yapmanız gereken uzman bir doktor tarafından muayene olmak. Boğaz ağrısı şikayetiyle gittiğiniz muayenede boğaz kültürü alınması ve kan tahlili yapılması gibi işlemler gerçekleşiyor ve enfeksiyona neden olan etken araştırılıyor. Bunun dışında radyolojik görüntüleme yöntemi ile kitle veya beze gibi olasılıklara karşı da önlem alınıyor.

Antibiyotik Her Zaman Çözüm Değil

Boğaz ağrısının nedenine bağlı olarak tedavi yöntemleri de değişebiliyor. Örneğin, bakteri kaynaklı boğaz ağrısında antibiyotik kullanılırken (tabii ki düzenli kullanmak gerekiyor), virüs kaynaklı ağrılarda antibiyotiğin herhangi bir etkisi yok. Eğer ağrı viral bir enfeksiyon (sigara kullanımı ve reflü kaynaklı) ise, uzman hekim tarafından antibiyotik yerine antiviral ilaç tedavisi uygulanıyor. Bu durumda yapmanız gereken prosedüre uymak, bol bol sıvı tüketmek ve dinlenmek.

Boğaz ağrısının bademcikten kaynaklanması durumunda ise cerrahi müdahale gerekli olabiliyor.

En Önemlisi Kişisel Hijyen

Kişisel hijyene dikkat edilmediği takdirde boğaz ağrısı her an kapıda belirebilir. Boğaz enfeksiyonlarının sebebinin %90 oranda viral enfeksiyon olduğu düşünüldüğünde, ellerinizi sık sık yıkamak, gözlere ve ağza temas ettirmemek, hapşırıp öksürürken ağzınızı kapatmak alabileceğiniz önlemler arasında.

Boğaz Ağrısını Nasıl Hafifletebilirsiniz?

Uygulanacak tıbbi tedavilerin yanında boğazınızı rahatlatabilecek ufak adımlar da mevcut:

  1. Alkol ve tütün gibi tahriş edici maddelerden, her zaman olduğu gibi uzak durmalısınız.
  2. Boğaz rahatlatmanın en kolay yöntemlerinden biri: Ilık su ile gargara yapmak.
  3. Eğer ağrının kaynağı reflüye bağlıysa, uyurken yüksek yastık kullanabilirsiniz.  
  4. Uyuduğunuz odada hava nemlendiricisi kullanmak, havadaki kuruluğu alır ve boğazınızı yumuşatır.
  5. Belirtilen dozda ağrı kesici ve boğaz pastili kullanabilirsiniz.
  6. Ve her zaman bol bol su tüketmelisiniz.

More from Gözde Atakoğlu
YAZDAN KALAN
Yaz tüm hızıyla gelip geçerken elimizde kalan rengi bir iki ton açılmış...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir