KINA NEDİR?
5000 yıllık geçmişi olan kına (lawsonia inermis), kına ağacının yapraklarının kurutulup öğütülmesiyle elde ediliyor. Bu yapraklarda lawsone adı verilen bir pigment bulunuyor. Kırmızı-turuncu renklere sahip olan bu pigment suda çözünmediğinden, sürülebilir haldeki kınayı elde ederken yağ kullanılıyor.
Lawsone saçta ve parmaklarda bulunan bir protein olan keratin ile tepkimeye girer ve daha sonra bu tepkimenin gerçekleştiği yerde kalıcı bir iz bırakır ve bu iz de aslıda bizim elde etmek istediğimiz görüntüdür.
PEKİ FAYDALARI NELER?
Kına kısmen deri hastalıkları tedavisinde kullanıldığı bilinmekte. İçerdiği besinler yardımıyla da cildin kalınlaşmasını sağlıyor. Hassas ciltlerde meydana gelen dökülmelerin önlenmesinde ve cilt hücrelerinin sağlığının korunmasında yardımcı oluyor.
Saç dersine uygulandığında, Ph derecesini dengeleyerek, kepeklenme ve saç dökülmesinin önüne geçiyor.
Antibakteriyel özelliğe sahip olduğu için ayakta mantar oluşumunu tedavi edebilir ve hoş olmayan kokuların da önüne geçebilir…
KINA İLE ÇİL NASIL YAPILIR?
Kınayı yüze uygulamadan nasıl bir renk olduğunu anlamak için kol üzerine az miktarda ürünü uygulayın ve rengin yüze uygulama için uygun olup olmadığına bakın. Birde alerjik bir sorun oluşturacak mı bunu da kontrolünü sağlayın.
Öncelikle çok kaliteli içeriğinde kimyasal boya içermeyen ve koyu renk veren bir kına bulmanız lazım. Mesela şu ellere desen yapmak için kullanılan kınalardan olabilir. Uygulamayı nasıl yapacağınıza gelince ucu sert ve ince dudak fırçasından yardım alabilir daha görünmez ve küçük çiller yaratmak için kürdan kullanabilirsiniz, hiçbir şey yoksa kına karışımı yapıp külah yaptığınız bir kağıdın ucuyla da uygulama yapabilirsiniz.
Her şey hazırsa, temiz bir cilde gelişi güzel minik noktalar yapın burun üstü ve elmacık kemiklerine uygulamaya başlayın. Güneş yükselti bölgelerini daha çabuk etkiler bu yüzden burun üstüne biraz daha yoğun çil efekti yapabilirsiniz. Yoğunluk, büyüklük bunlar tamamen sizin beceri ve isteklerinize kalmış. Kurur kurumaz yıkayın, kına ile çil yüzünüzde çok koyu durmuşsa cildinizi aşındırmadan peeling yapın bu renk etkisini azaltacaktır.
Peki ne kadar dayanıyor?
Çillerin dayanıklılığı bekletme süresine göre değişiyor. Uzun bekletirseniz rengi daha koyu ve yaklaşık 10 güne kadar dayanıyor. Hafif bir renkte bıraktıysanız maksimum 5 güne kadar kalıyor.